Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Muurisolatie: compleet overzicht van de opties!

Wil je jouw woning isoleren om energie te besparen? Dan denk je mogelijk eerst aan je dak, maar ook muurisolatie is essentieel. Benieuwd naar de beste optie voor jouw huis of appartement? Lees hier alles over de methoden, hoeveel muurisolatie kost en hoe je een geschikte isolatiespecialist vindt voor jouw project!

 

Waarop letten bij muurisolatie? Alle factoren op een rijtje!

FACTOR 1: isolatiemethode
FACTOR 2: kostprijs
FACTOR 3: subsidies & financiële voordelen
FACTOR 4: isolatiespecialist

Meteen een isolatiespecialist inschakelen? Vergelijk dan snel & vrijblijvend offertes van experts actief in je buurt via onze offerteservice.

 

FACTOR 1: welke soort muurisolatie kies ik?

Wil je jouw muren laten isoleren? Dan heb je de keuze uit 3 verschillende opties: spouwmuurisolatie, gevelisolatie of binnenmuurisolatie. Hieronder wat meer informatie over de mogelijkheden!

 

Spouwmuurisolatie

De populairste keuze onder woningeigenaren is ongetwijfeld spouwmuurisolatie. Dit is namelijk de meest budgetvriendelijke en efficiënte vorm van na-isolatie voor muren, wat het ideaal maakt voor oudere woningen. Een isolatiespecialist boort dan kleine gaatjes in je gevel en gebruikt deze om EPS-parels, minerale wol of PUR-schuim in de spouw te blazen.  De spouwmuren van nieuwbouwwoningen zijn doorgaans al geïsoleerd.

Wil je jouw spouwmuur op deze manier na-isoleren? Hou er dan rekening mee dat er een endoscopisch onderzoek aan voorafgaat. Hierbij ligt de focus op de staat van je spouwmuur en of deze geschikt is voor isolatie. Je expert kijkt dan naar de breedte van de spouw (minstens 3 à 5 cm), naar eventuele vervuiling of schade, …

Richtprijs: € 15 – 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Gevelisolatie

Er is ook muurisolatie voor aan de buitenkant! Dit staat ook wel bekend als gevelisolatie en is ideaal als je al van plan was om je gevel te renoveren, je binnen geen ruimte wil verliezen of als je geen (geschikte) spouwmuur hebt. Je expert bevestigt isolatieplaten van PUR, PIR, XPS, … direct tegen de buitenmuur en werkt deze af met je gewenste gevelbekleding. Mogelijke opties zijn gevelpanelen van hout, steenstrips, … Ook crepi is een populaire keuze vanwege de optimale prijs-kwaliteitverhouding.

Richtprijs: € 100 – 250 per m² (excl. btw, incl. afwerking & plaatsing)

 

Binnenmuurisolatie

Buiten geen ruimte voor isolatieplaten of wil je simpelweg geen nieuwe gevelbekleding? En is je spouw ook niet geschikt voor na-isolatie? Kies dan voor muurisolatie aan de binnenkant. De expert gebruikt in dit geval voorzetwanden met een profiel voor het isolatiemateriaal en dampscherm, of kant-en-klare isolatiewanden.

Het nadeel aan deze isolatiemethode is dat je binnenshuis veel woonruimte verliest. De meeste woningeigenaren kiezen hier dus alleen voor als spouwmuur- of gevelisolatie niet haalbaar zijn. Wél is het een goede eerste keuze als je de binnenkant van je woning grondig renoveert.

Richtprijs: € 45 – 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

TIP: laat je adviseren door een isolatiespecialist!

Elke woonsituatie is anders. Zo heeft niet elke woning een spouwmuur, is gevelisolatie niet altijd een optie, … Ook is de plaatsing van binnenmuurisolatie complexer dan het lijkt en doe je dit niet zomaar zelf.

Overweeg je dus muurisolatie? Dan is het belangrijk om door een expert te laten beoordelen wat mogelijk is. Via onze offertedienst kom je vrijblijvend én snel in contact met specialisten en profiteer je van gericht advies en een oplossing op maat. Start je offerte-aanvraag hier.

 


FACTOR 2: hoeveel kost muurisolatie?

De exacte prijs voor muurisolatie hangt vooral af van de methode. Zo is gevelisolatie een mooie manier om ook meteen je huis een nieuwe uitstraling te geven, maar is het wel een stuk prijziger dan spouwmuur- of binnenmuurisolatie. Hieronder een paar richtprijzen:

Type muurisolatieIsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
SpouwmuurisolatieMinerale wol€ 15 - 20
EPS-parels€ 20 - 25
PUR-schuim€ 25 - 30
BinnenmuurisolatieIsolatieplaten€ 45 - 65
Voorzetwanden€ 50 - 80
GevelisolatieIsolatie + gevelpanelen€ 80 - 150
Isolatie + crepi€ 100 - 130
Isolatie + nieuwe buitenmuur€ 130 - 250
Isolatie + steenstrips€ 200 - 250

LET OP: dit zijn alleen voorbeeldprijzen. Hoeveel jouw project precies kost, is ook afhankelijk van de gekozen specialist. Het belangrijkste is dus om goed te vergelijken. Vraag offertes aan bij verschillende experts.

 

muurisolatie opties

 


 

FACTOR 3: subsidies en financiële voordelen

De prijs voor muurisolatie loopt soms hoog op. Vooral als je kiest voor buitenmuurisolatie en je dus ook een nieuwe gevelbekleding moet laten aanbrengen. Gelukkig zijn er meerdere subsidies en andere financiële voordelen waar je mogelijk voor in aanmerking komt. Een kort overzicht:

 

ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie)

Deze subsidie is aan te vragen voor vele energiebesparende maatregelen in huis, waaronder buiten- en spouwmuurisolatie. Kom je in aanmerking voor deze subsidie? Dan krijg je € 4 – 5,50 per m² voor spouwmuurisolatie (max. € 1.615) en € 19 – 25 per m² voor gevelisolatie (max. € 7.480). Het exacte bedrag is dus vooral afhankelijk van de methode en hoeveel m² je laat isoleren.

Hoe kom je in aanmerking? Je moet minstens 10 m² isoleren, met een minimale Rd-waarde van 1,1 m² K/w voor spouwmuurisolatie of 3,5 m² K/w voor gevelisolatie. Daarnaast moet je het werk van A tot Z laten uitvoeren door een erkend isolatiebedrijf. Een specialist vertelt je graag meer over de procedure en helpt je bij je aanvraag. Kom in contact met een isolatiespecialist.

 

Energiebespaarlening

Naast meerdere voordelige subsidies is er ook nog de Energiebespaarlening; een erg gunstige lening van het Nationaal Warmtefonds die is bedoeld voor meerdere energiebesparende maatregelen. Hierbij kan je € 1.000 – 27.000 lenen voor jouw klus. Ligt je verzamelinkomen bovendien onder € 60.000? Dan is de lening ook nog eens rentevrij!

 

Gemeentelijke subsidies

Er zijn ook bepaalde gemeenten die subsidies verlenen voor energiebesparende maatregelen als muurisolatie. De voorwaarden, de exacte bedragen, … mogen gemeenten zelf vaststellen. Wil je hier meer over weten? Vraag dan advies aan een lokale isolatiespecialist of een contactpersoon bij jouw gemeente.

 

Verlaagd btw-tarief 9%

Laat je jouw muren isoleren door een expert en is je huis ouder dan 2 jaar? Dan heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 9% voor de arbeidskosten.  Om deze reden is zelf isoleren een stuk minder voordelig dan je zou denken!

 


FACTOR 4: hoe vind ik een isolatiespecialist?

Voor muurisolatie die optimaal functioneert én lang meegaat, is het belangrijk dat je samenwerkt met een erkende isolatiespecialist. Zo’n expert heeft dusdanig veel ervaring dat je je nergens zorgen om hoeft te maken. Hieronder leggen we uit hoe je een geschikte isolatiespecialist kiest:

  1. Vraag offertes aan

    De eerste stap? Dat is offertes aanvragen! Wij brengen je dan in contact met meerdere geschikte specialisten actief in jouw buurt, uitgaande van jouw wensen en woonsituatie. Zo profiteer je gegarandeerd van gericht advies en prijzen op maat.

  2. Vergelijk offertes

    Vergelijk meerdere voorstellen van vakmensen op gebied van de isolatiemethode, gebruikte materialen, de uitvoertermijn, de prijs, … en de garantieregeling. Dit laatste is geen standaard onderdeel van een offerte, en dus extra belangrijk om goed op te letten. Zet alleen je handtekening onder een offerte als je zeker bent dat deze 100% compleet is.

  3. Kies de beste isolatiespecialist

    Kies na een grondig vergelijkingsproces de beste isolatiespecialist voor jouw project. Heb je de offerte eenmaal getekend? Dan maak je een afspraak met de expert om het werk uit te voeren.

 

Heb je besloten om je muren te laten isoleren? Start dan nu je offerte-aanvraag! Zo kom je snel in contact met meerdere erkende vakmensen, profiteer je van gericht advies en ben je zeker van een eerlijke prijs voor jouw project. Vergelijk vrijblijvend vakmensen in je buurt.