Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Aluminium ramen: eigenschappen & prijzen

Terwijl houten ramen vroeger vrijwel de norm waren, zijn nu vooral aluminium ramen (en PVC ramen) populair. Dit hoeft niet te verbazen, aangezien aluminium quasi onderhoudsvrij is. Aluminium ramen staan garant voor een jarenlange stijlvolle uitstraling! In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen en prijzen van alu ramen.

Aluminium ramen laten plaatsen door een expert? Ontvang gratis en vrijblijvende prijsoffertes.

 

Kenmerken van aluminium ramen

Ondanks hun verfijnde look, zijn aluminium ramen bijzonder sterk. De ramen gaan tientallen jaren mee en zijn tegenwoordig hét materiaal bij uitstek voor allerlei (moderne) woningen en gebouwen. Ze zijn erg geschikt voor grote glaspartijen, omdat de profielen heel wat gewicht kunnen dragen.

Aluminium ramen zijn in zowat alle kleuren beschikbaar, en daarnaast bieden ze ook goede geluidsisolatie en thermische isolatie. Bovendien zijn alu ramen een milieubewuste keuze: het materiaal is volledig recycleerbaar. Er bestaan verschillende uitvoeringen: een vast standaardraam, een draai-kiepraam, valraam of schuimraam.

 

aluminium ramen

 

Voor- en nadelen van alu ramen

Aluminium ramen brengen een heleboel voordelen met zich mee. Echte nadelen zijn er eigenlijk niet. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen en enkele minpuntjes:

 

Voordelen aluminium ramen & deurenNadelen aluminium ramen & deuren
Brand- en inbraakwerende eigenschappenAluminium is duurder dan de alternatieven (PVC en hout)
Moderne en elegante lookSchade (bv. krassen) is moeilijk te herstellen
Duurzaam en onderhoudsvrij materiaal (roestvrij)Minder goede isolerende waarde dan profielen van hout of PVC
Licht maar sterk materiaal dat veel gewicht aankan (grote ramen mogelijk)Aluminium ramen zijn niet overschilderbaar (wel in meer dan 400 kleuren beschikbaar!)
Goede isolerende waarde tot 0,8 W/m²K
Kleurvast en bestand tegen vocht
Wil je aluminium ramen in je woning of bedrijf? Vraag dan gratis offertes aan bij ervaren professionals in de buurt! Klik hier om vrijblijvend offertes te ontvangen en vergelijken.

 

Welke afwerkingen zijn mogelijk?

De ramen kunnen op diverse manieren afgewerkt worden. Naast een groot kleurenaanbod, zijn er nog andere opties. Zo kan je kiezen voor profielen met een matte, geborstelde of glanzende uitstraling. Het oppervlak kan bovendien ruw of glad zijn. Het is eveneens mogelijk om een bepaalde structuur te geven aan het materiaal (door middel van folie of lak).

Om de mooie uitstraling van aluminium ramen op lange termijn te behouden, worden de ramen tijdens de productie voorzien van een dunne beschermlaag. Die moet het materiaal beschermen tegen oxidevorming, wat tot verdoffing van de profielen leidt. Deze bescherming kan op twee manieren worden aangebracht:

 

1. Geanodiseerd aluminium

In dit geval krijgen de alu ramen een elektrochemische behandeling; dit proces noemt men anodiseren. Op een gecontroleerde manier vormt zich dan een oxidelaag op de profielen, die verdere oxidatie voorkomt. De metalen look blijft behouden.

 

2. Aluminium ramen met poedercoating

Een andere optie is het poedercoaten van de ramen. Elektrisch geladen poeder wordt dan op de profielen gespoten en zal er zich aan hechten. Vervolgens bakken producenten de profielen in een oven. Het resultaat zijn duurzame ramen die bestand zijn tegen alle weersinvloeden.

 

Prijs van aluminium ramen

Aangezien meerdere factoren een invloed hebben op de totale kostprijs van aluminium ramen, is het moeilijk om exacte prijzen mee te geven. De prijs hangt bijvoorbeeld af van de grootte van de ramen, de gekozen afwerking, glassoort en de kleur. Daarom is het een goed idee offertes aan te vragen bij meerdere raamspecialisten. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken.

We kunnen wel een richtprijs meedelen. Doorgaans zal de prijs 800 à 950 euro bedragen voor een aluminium raam. Deze prijs is inclusief BTW, HR++ glas en montage.

Wil je alu ramen of deuren laten plaatsen en ben je benieuwd naar concrete prijzen op maat? Op de offertepagina kan je prijsvoorstellen aanvragen bij verschillende erkende vakmannen in de buurt. Deze service is volledig gratis en vrijblijvend. Klik hier om offertes te ontvangen.

 

alu ramen