Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Bestaande vloer isoleren

Wil je je bestaande vloer isoleren? Dan heb je verschillende opties. Je kan de bestaande vloer behouden en isoleren langs onder (via de kruipruimte) of langs boven. Of je kan de bestaande vloer eerst uitbreken en dan isoleren. Welke methode is voor jouw project het meest geschikt? Uit welke isolatiematerialen kan je kiezen? En hoeveel kost het om je bestaande vloer te isoleren? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe bestaande vloer isoleren?
Kosten bestaande vloer isoleren
Geschikte isolatiematerialen
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom je bestaande vloer isoleren?

Is je benedenvloer nog niet geïsoleerd? Dan is kiezen voor vloerisolatie een uitstekende investering. Zo kan je genieten van de vele voordelen:

  • Lagere energiefactuur: dankzij het isoleren van je bestaande vloer heb je minder warmteverlies in je woning. Zo kan je jouw energiefactuur met maar liefst 15 à 20% doen dalen.
  • Hoger woon- en warmtecomfort: met een goede vloerisolatie voelt je benedenvloer altijd lekker warm aan. Zo geniet je het hele jaar door van lekker warme voeten en een optimaal wooncomfort.
  • Geen tocht- en vochtproblemen: door je bestaande vloer te isoleren maak je eenvoudig komaf met die vervelende, koude tocht die over je vloer trekt. Ook vochtproblemen door opstijgend vocht of condensatievocht tegen de onderkant van je vloer zijn voorgoed verleden tijd.
  • Combinatie met vloerverwarming is mogelijk: wil je vloerisolatie combineren met vloerverwarming? Goed idee, dankzij de isolatie onder je vloerverwarming kan de warmte niet naar beneden ontsnappen. Zo geeft de vloerverwarming zijn aangename stralingswarmte gelijkmatig en efficiënt af.
  • In kader van grotere vloerrenovatie: het plaatsen van nieuwe vloerbekleding is het uitgelezen moment om ook vloerisolatie te laten plaatsen. Ofwel plaats je de vloerisolatie op de bestaande vloer. Ofwel breek je de bestaande vloer eerst uit, waarna je vloerisolatie en nieuwe vloerbekleding plaatst.

 

Hoe bestaande vloer isoleren?

Afhankelijk van de mogelijkheden van de locatie en jouw persoonlijke wensen zijn er verschillende methodes om je bestaande vloer te isoleren. Een kort overzicht:

 

1. Bestaande vloer isoleren langs onder (via de kruipruimte)

bestaande vloer isoleren kruipruimte

Heeft je woning een kruipkelder? Dan is je bestaande vloer isoleren langs onder ongetwijfeld de meest praktische, snelle en budgetvriendelijke methode. Zo blijft je benedenvloer onaangeroerd. Je moet hem niet uitbreken, je moet geen nieuwe vloerbekleding plaatsen, … Als je kruipruimte voldoende toegankelijk is, brengt een vakman het isolatiemateriaal gewoon aan op het plafond van die kruipruimte. Dat kan met harde isolatieplaten (PUR, PIR, …), maar de meest efficiënte methode is met spuitisolatie. Dat is zeker het geval als er buizen op het plafond van je kruipkelder lopen.

Een goede keuze als: je geen vloerrenovatie voor ogen hebt, je benedenvloer nog in goede staat is, je de benedenvloer liever onaangeroerd laat, je kruipkelder voldoende toegankelijk is, je je bestaande vloer snel en eenvoudig wil isoleren, …

Kosten: 20 à 45 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Bestaande vloer isoleren langs boven (op de bestaande vloerconstructie)

bestaande vloer isoleren langs boven

Heeft je woning geen kruipkelder? Of wil je nieuwe vloerbekleding laten plaatsen? Dan kan je ook vloerisolatie + een nieuwe eindvloer op je bestaande vloer laten plaatsen. Een vakman egaliseert daarbij eerst je huidige vloer om hem mooi recht en glad te maken (zie foto boven). Bij deze methode is een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde nodig (bv. PIR-platen of PUR-schuim). Zo hou je de isolatielaag dun en vermijd je problemen met een te dikke vloeropbouw (bv. plinten of deuren die aangepast moeten worden).

Een goede keuze als: je geen kruipruimte hebt, je bestaande vloer in goede staat is, je een volledige vloerrenovatie voor ogen hebt, je voldoende opbouwhoogte hebt, …

Kosten: 20 à 35 euro per m², excl. btw en afwerking, incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Bestaande vloer uitbreken en isoleren

bestaande vloer isoleren uitbreken

Bij een grondige renovatie (bv. een totaalrenovatie) kan je er ook voor kiezen om je bestaande vloer uit te breken alvorens te isoleren. In dat geval zorgt de vakman voor een volledige nieuwe vloeropbouw vanaf de draagconstructie. Zo’n vloerrenovatie is ook het uitgelezen moment om bovenop je vloerisolatie (meestal gespoten PUR of harde isolatieplaten) vloerverwarming te leggen. Let op: door de extra isolatielaag is het mogelijk dat je vloeropbouw toch dikker is dan voorheen. Je vakman houdt hier rekening mee bij het bepalen van de dikte van de isolatielaag.

Een goede keuze als: je geen kruipruimte hebt, je een totaalrenovatie plant, je bestaande vloer in slechte staat is, je weinig opbouwhoogte hebt, …

Kosten: 20 à 35 euro per m², excl. btw en afwerking, incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Hoe laat ik best mijn bestaande vloer isoleren?

Dat hangt vooral van jouw situatie en persoonlijke wensen af. Wil je vooral snel en efficiënt je bestaande vloer isoleren zonder een grote renovatie? Dan is je bestaande vloer isoleren langs onder de meest aangewezen methode. Je moet dan wel een kruipkelder hebben. Wil je ook graag een nieuwe eindvloer? Dan kan je, afhankelijk van de beschikbare opbouwhoogte en staat van je vloer, bovenop je huidige vloer isoleren of je vloer eerst laten uitbreken.

Zeker zijn van de juiste keuze? Een vakman analyseert jouw situatie en geeft je gratis advies op maat over de beste oplossing voor jouw project. Ontvang gratis voorstellen bij isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Kosten bestaande vloer isoleren

Wil je een bestaande vloer isoleren, dan zijn de kosten vooral afhankelijk van de oppervlakte van je vloer, de moeilijkheidsgraad van de werken en ook het soort isolatiemateriaal. Enkele richtprijzen op een rij:

Soort vloerisolatieGemiddelde kosten per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Vloerisolatieplaten€ 20 - 25
Gespoten PUR€ 25 - 35
Isolatiechape€ 30 - 35
Minerale wol € 20 à 35

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen voor het isoleren van je bestaande vloer. Eventuele extra werkzaamheden als breekwerken, je vloer egaliseren, chape plaatsen, … zijn niet inbegrepen. Benieuwd naar een totaalprijs voor je volledige project? Vraag dan gratis prijsvoorstellen aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten, maar ook adviezen, werkwijzen, … vlot vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

bestaande vloer isoleren

Geschikte isolatiematerialen

Je kan je bestaande betonvloer of houten vloer laten isoleren met verschillende isolatiematerialen. We overlopen kort de meest courante types vloerisolatie:

 

bestaande vloer isoleren platen 1. Vloerisolatieplaten

Is de ondergrond mooi vlak en liggen er geen leidingen op? Dan kan een vakman vlot je bestaande vloer isoleren met harde, drukvaste kunststof isolatieplaten in PIR, PUR, XPS of EPS. Die zijn verkrijgbaar met een handig tand- en groefsysteem voor een naadloze plaatsing.

PUR- en PIR-platen hebben de beste isolatiewaarde. Speelt de laagdikte dus een rol? Dan kies je best voor deze isolatieplaten. In het andere geval kan je ook voor XPS- of EPS-platen gaan (bv. in de kruipruimte).

Toepassing: bestaande betonvloer isoleren langs onder en langs boven
Kosten: 20 à 25 euro per m², excl. btw en  incl. plaatsing

 

 

bestaande vloer isoleren pur 2. Gespoten PUR

Lopen er leidingen over je draagvloer of op het plafond van je kruipkelder? Dan is gespoten PUR het ideale alternatief voor harde isolatieplaten. Een vakman spuit dit isolatiemateriaal met een speciaal pistool gewoon met de gewenste dikte op het te isoleren oppervlak.

Met PUR-schuim ben je ook zeker van een perfect sluitende isolatieschil zonder koudebruggen. In vergelijking met isolatieplaten heb je ook geen extra uitvullaag nodig voor je leidingen. Zo beperk je de opbouwhoogte.

Toepassing: bestaande betonvloer isoleren langs onder en langs boven
Kosten: 25 à 35 euro per m², excl. btw en  incl. plaatsing

 

 

bestaande vloer isoleren chape 3. Isolatiechape

Voor het isoleren van je bestaande vloer in het kader van een volledige vloerrenovatie kan je ook gebruik maken van een isolatiechape. Zo’n chape bestaat naast een cementsamenstelling ook uit isolatiemateriaal (bv. PUR-granulaat of polystyreenkorrels).

Let op: een isolatiechape is geen volwaardige vloerisolatie vanwege de lagere isolatiewaarde. Idealiter combineer je zo’n chape dus met vloerisolatieplaten of PUR-schuim voor een optimale isolatie.

Toepassing: bestaande betonvloer isoleren langs boven
Kosten: 30 à 35 euro per m², excl. btw en  incl. plaatsing

 

 

bestaande vloer isoleren isolatiedekens 4. Minerale wol

Isolatiedekens of -platen van glaswol of rotswol zijn vooral geschikt voor het isoleren van een bestaande houten vloer. Het gaat namelijk om ademende, dampopen materialen, waardoor vocht kan ontsnappen. Zo vermijd je houtrot, schimmels, …

Bovendien zijn zulke isolatiedekens- of halfstijve platen ook flexibel en makkelijk te hanteren. Zo kan een vakman ze ook vlot op een oneven ondergrond en tussen houten balken plaatsen.

Toepassing: bestaande houten vloer isoleren langs onder en langs boven
Kosten: 20 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

 

Hoe kies ik het beste vloerisolatie materiaal?

Wil je zeker zijn van het juiste isolatiemateriaal voor de isolatie van je bestaande vloer? Vraag dan gratis advies op maat aan meerdere vakmannen actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken op maat van jouw project. Bovendien plaatst zo’n specialist je isolatiemateriaal ook volgens de regels van de kunst.

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je je bestaande vloer isoleren? Voor een optimaal eindresultaat op lange termijn is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • Draagvloer van beton of hout: het soort ondervloer heeft een grote invloed op het isolatiemateriaal. Wil je je bestaande betonvloer isoleren? Dan haal je bv. met gespoten PUR het beste rendement. Gaat het om een houten ondervloer? Dan moet je kiezen voor een dampopen, ademend isolatiemateriaal (dekens of platen van minerale wol, icynene, gespoten glaswol, …).
  • Dikte van de vloerisolatie: een vakman zorgt ervoor dat de warmteweerstand van je vloerisolatie minstens 3,5 m²K/W bedraagt. Zo kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De dikte van je isolatielaag hangt vooral af van de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. Hoe beter een materiaal isoleert, hoe dunner de isolatielaag mag zijn.
  • Vloeropbouw: wil je je bestaande vloer isoleren langs boven? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je vloeropbouw niet te dik wordt. Anders moet je ook de hoogte van je deuren, je plinten, … aanpassen. Een vakman houdt hier rekening mee bij het bepalen van de juiste isolatiemethode en -materiaal.
  • Nieuwe eindvloer: laat je je vloer isoleren én renoveren? Dan is ook de keuze van je nieuwe eindvloer belangrijk. Om de opbouwhoogte beperkt te houden, kies je best voor een zo dun mogelijke vloerafwerking: een gietvloer, dunne renovatietegels, laminaat, kurk, …

TIP: een isolatiespecialist houdt rekening met alle belangrijke aandachtspunten voor de isolatie van je bestaande vloer. Zo ben je zeker van een correcte, efficiënte uitvoering van de werken en een optimaal eindresultaat. Ontvang gratis voorstellen bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.