Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Sierpleister buitengevel

Is je buitengevel aan een renovatie toe? Wil je graag je buitenmuren optimaal isoleren? Of ben je simpelweg de look van je gevel beu en ben je toe aan wat nieuws? In al die gevallen is een sierpleister op je buitengevel een uitstekende keuze. In dit artikel ontdek je alles over de voordelen, gemiddelde kosten, aandachtspunten, … van crepi voor je gevel!

Ga snel naar:
Soorten sierpleisters buitengevel
Kosten sierpleister voor buitengevel
Hoe sierpleister op gevel aanbrengen?
Belangrijke aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom sierpleister op je buitengevel aanbrengen?

Sierpleister op je gevel is perfect te combineren met gevelisolatie. Een bepleistering is namelijk de ideale afwerking voor zo’n isolatielaag tegen je buitengevel. Combineer je beide werkzaamheden met elkaar? Dan kan je gegarandeerd rekenen op…,

 • Optimale prijs-kwaliteitsverhouding: een gevelbepleistering is duurzaam én budgetvriendelijk. Kortom, je geniet van een gevelafwerking die lang meegaat tegen een voordelige prijs.
 • Lagere energiefactuur en hoger wooncomfort: kies je voor een sierpleister in combinatie met gevelisolatie? Dan zakken je energiekosten tot wel 25%. Bovendien geniet je het hele jaar van een constante binnentemperatuur en dus een hoger wooncomfort.
 • Snelle en eenvoudige plaatsing: zowel een minerale als een synthetische crepi brengt een gespecialiseerde vakman snel aan op je gevelisolatie of op je buitenmuur zelf. Verder in dit artikel lees je meer over de plaatsing van sierpleister op je buitengevel.
 • Geen vochtproblemen in je gevel: met een gevelpleister zijn je buitenmuren optimaal beschermd tegen vocht en vuil. Zo’n crepi is namelijk vochtwerend en ook dampopen. Dat laatste slaat op het feit dat gevelpleister waterdamp van binnen naar buiten doorlaat. Zo vermijd je een ophoping van vocht in de muur en dus ook schimmels, mosgroei, …
 • Nieuwe uitstraling voor je woning: gevelpleisters zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, structuren en afwerkingen. Samen met een  vakman kies je dus probleemloos een crepi die perfect bij jouw woning en persoonlijke wensen past. Zo bepaal je zelf de nieuwe uitstraling van je huis.

Interesse in sierpleister voor je buitengevel? Een gevelwerker informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw project. En dat is niet alles… Zo’n vakman zorgt naast advies op maat ook nog voor een correcte én snelle uitvoering. Kom gratis in contact met meerdere vakmannen actief in je buurt!

sierpleister buitengevel

 

Soorten sierpleisters voor je buitengevel

Er bestaan 2 typen bepleistering voor je gevel: een minerale sierpleister en een kunsthars sierpleister. Wat zijn de verschillen tussen deze soorten crepi? En wanneer kies je voor welk type? Een kort overzicht:

 

1. Minerale sierpleister voor de buitengevel

Een minerale crepi bestaat volledig uit natuurlijke bestanddelen: kalk, zand, cement, kleurpigment en water. Een vakman brengt deze gevelpleister aan op je buitenmuur in 1 dikke, ruwe laag (12 à 15 mm). Zo kan je er eenvoudig scheuren en barsten in je gevel mee wegwerken. Bovendien is een minerale sierpleister tot in de massa gekleurd. Zo vallen eventuele beschadigingen niet op.

Een goede keuze bij… de renovatie van gevels van oudere woningen.

 

2. Kunsthars sierpleister voor de buitengevel

Deze siliconen crepi bestaat ook uit kalk en kleurpigment, maar dan met kunsthars als bindmiddel. Dankzij deze samenstelling is een synthetische gevelpleister licht elastisch, waardoor de kans op scheurvorming zo goed als nihil is. Een vakman brengt dit type crepi aan in 3 dunne laagjes: een basislaag, een hechtingslaag en een afwerkingslaag. Ook spachelputz voor je gevel bevat kunsthars als bindmiddel.

Een goede keuze bij… het isoleren van je gevel langs buiten.

 

Welke sierpleister voor mijn gevel kies ik?

Dat hangt in de eerste plaats af van jouw situatie. Wil je beschadigingen aan je oude gevel wegwerken? Dan is een minerale sierpleister duidelijk de beste keuze. Ga je je gevel echter isoleren langs de buitenkant om je energiekosten te verlagen? Dan is een kunsthars sierpleister de meest geschikte afwerkingslaag.

Advies op maat nodig? Een vakman analyseert jouw situatie en stelt dan het meest geschikte type sierpleister voor je gevel voor. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Kosten sierpleister voor buitengevel

Sierpleister aanbrengen op de buitengevel kost gemiddeld € 60 à 130 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Precieze kosten hangen af van jouw situatie en wensen. Kies je voor minerale of synthetische sierpleister? Laat je je gevel isoleren of juist niet? Om welke oppervlakte gaat het? We zetten kort de gemiddelde prijzen voor sierpleister op je gevel op een rij:

Type sierpleisterMet of zonder isolatie?Gemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Minerale sierpleisterZonder isolatie€ 60 à 75
Met isolatie€ 85 à 110
Kunsthars sierpleisterZonder isolatie€ 65 à 85
Met isolatie€ 100 à 130

Een exacte prijs voor jouw gevelbepleistering? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij gevelwerkers actief in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen snel de gemiddelde kosten, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

sierpleister gevel

 

Hoe sierpleister op gevel aanbrengen?

Een sierpleister op je buitengevel valt relatief snel en eenvoudig aan te brengen. Let op: je laat dit beter aan een gespecialiseerde vakman over als je weinig ervaring hebt. Met zijn expertise en professionele gereedschap kan hij je gevel snel én correct bepleisteren. Hij volgt daarbij de volgende stappen:

 1. Werkzaamheden voorbereiden

  De vakman bouwt onder meer de steiger op en  dekt ramen, deuren, dorpels, … nauwkeurig af met een plastic folie. Zo kan hij goed voorbereid aan de gevelwerken beginnen.

 2. Kunststof isolatieplaten plaatsen

  Na de nodige voorbereidingen begint de gevelwerker met het isoleren van je gevel langs de buitenkant. Daarbij verlijmt hij kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, EPS, …) rechtstreeks op de gevel. Zo creëert hij een isolatielaag zonder koudebruggen en met een optimaal rendement.

 3. Sierpleister op de gevel aanbrengen

  Om een egale afwerking te garanderen, brengt de vakman eerst een wapeningsnet aan op de isolatie. Daarna brengt hij de kunsthars sierpleister aan in 3 verschillende lagen. Gaat het om een bepleistering zonder isolatie? Dan kiest een vakman eerder voor een minerale pleister in 1 dikke laag. Na het pleisteren werkt een specialist die sierpleister verder af volgens jouw voorkeuren (opschuren, een patroon aanbrengen met een krabblok, …).

 4. Gevel impregneren (optioneel)

  Wil je je gevel optimaal beschermen tegen vocht, mos en ander vuil? Dan is het een goed idee om je buitenmuren na de pleisterwerken ook nog te laten impregneren. Een vakman brengt dan een transparante, waterwerende coating aan op je gevel.

Gratis in contact komen met ervaren gevelwerkers? Via onze offertepagina kan je snel en eenvoudig offertes aanvragen bij vakmannen actief in je buurt. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je je buitengevel laten bepleisteren? Voor een optimaal eindresultaat tegen een correcte prijs moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Bespreek de volgende elementen met je gekozen gevelwerker:

 • Juiste soort sierpleister: het is erg belangrijk om het juiste type bepleistering te kiezen voor jouw gevel. Is een minerale of een kunsthars crepi de aangewezen keuze voor jouw project? Een gespecialiseerde gevelwerker helpt je altijd met gericht advies.
 • Specifieke uitvoering van de gevelpleister: naast het type zijn er nog andere keuzes die je kan maken om een crepi op maat samen te stellen. Welke kleur past het beste bij je woning? Ga je voor een gladde uitvoering of eerder voor een ruwere structuur? Laat je de sierpleister opschuren voor een egale look of brengt de vakman een bepaald patroon aan in je gevelafwerking?
 • Vergunning voor de gevelwerken: laat je je voorgevel bepleisteren? Dan heb je daarvoor een vergunning van je gemeente nodig. Zulke werken beïnvloeden namelijk het uitzicht van je straat. Voor een achtergevel heb je meestal geen vergunning nodig. Met de Omgevingswet kan je makkelijker vergunningen verkrijgen. Informeer je dus zeker op voorhand bij je gemeente of doe een vergunningcheck via het online Omgevingsloket.
 • Eventuele alternatieven voor crepi: een sierpleister is uiteraard niet de enige manier om je gevel af te werken. Daarnaast kan je ook kiezen voor dunne gevelbekledingen als steenstrips, hout, kunststof gevelplaten, … Vergelijk dus zeker meerdere materialen voor je de knoop door hakt.

BELANGRIJK: wil je zeker niets over het hoofd zien? Bespreek je project dan tot in de puntjes met een vakman actief in je buurt. Ontvang gratis advies op maat van meerdere gevelwerkers!