Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Spouwmuurisolatie: Voordelen en nadelen

Wanneer je overweegt om spouwmuurisolatie te laten plaatsen doe je er goed aan de voor- en nadelen eerst te overlopen. Isolatie in de spouw zorgt namelijk niet alleen voor positieve eigenschappen. Er kunnen ook minder aangename factoren naar boven komen waar je zeker rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we de voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie op een rijtje.

Interesse in spouwmuurisolatie? Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

 

1) Minder warmteverliezen en dus lagere energiekosten: via de muren gaat maar liefst 15% van alle warmte verloren. Wanneer je jouw dak goed isoleert en dubbele beglazing hebt, ligt dat percentage zelfs hoger omdat de muren dan de zwakke schakel zijn. Door je spouwmuur te isoleren kan je de energiefactuur dus aanzienlijk terugdringen.

 

2) Meer comfort: bij woningen die niet goed geïsoleerd zijn merk je vaak op dat de ene plek erg warm is terwijl de andere koud en kil aanvoelt. Dat komt doordat de koude lucht vrij spel heeft en binnendringt op de zwakke plaatsen in de woning. Door je spouwmuur te isoleren voorkom je dit probleem en heb je een comfortabel leefklimaat in de hele woning. Isolatie houdt de warmte beter vast in de winter en zorgt er ook voor dat de woning in de zomer minder snel opwarmt.

 

3) Beter voor het milieu: het verlagen van de energiebehoefte als gevolg van het isoleren van de spouwmuur betekent ook een ecologisch voordeel: minder gebruik van fossiele brandstoffen.

 

4) Minder geluidshinder: afhankelijk van het gekozen materiaal voor de spouwmuurisolatie verbeter je ook de geluidsisolatie van je woning. De spouwmuur isoleren met glaswolvlokken is bijvoorbeeld een goede keuze als je ook geluiden van buitenaf wil weren.

 

5) Weinig overlast: het isoleren van een bestaande spouwmuur is een klus die snel kan gebeuren: meestal kunnen de spouwmuren van een gemiddelde woning op minder dan 1 dag geïsoleerd worden. Aangezien het isolatiemateriaal langs buiten wordt aangebracht, heb je binnen nauwelijks last van de isolatiewerken.

 

6) Uitzicht van de gevel blijft onveranderd: het isolatiemateriaal wordt via kleine gaten in de buitenmuur in de spouw geblazen. Deze gaten worden achteraf weer opgevuld. Zo verandert de look van je gevel niet. Bij bijvoorbeeld gevelisolatie langs buiten moet je een volledig nieuwe afwerkingslaag voorzien. Bij het isoleren van muren langs binnen moet je dan weer rekening houden met plaatsverlies binnen. Het isoleren van een spouwmuur is dus een slimme oplossing.

 

Voor het na-isoleren van spouwmuren doe je best een beroep op een vakman. Een isolatiespecialist kan goed inschatten of je spouw wel geschikt is voor na-isolatie en kan dan bepalen wat de beste spouwmuurisolatie is voor jouw situatie. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in isolatiewerken actief in jouw regio. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

spouwmuurisolatie voordelen

 

Wat zijn de nadelen?

Bij het beter isoleren van de woning kunnen ook enkele ongewenste nadelen opduiken. Deze zijn perfect te omzeilen maar je doet er wel goed aan om er voldoende aandacht aan te schenken mocht je deze nadelen ondervinden:

 

1) Vocht- en schimmelplekken in huis: een té goed geïsoleerd huis kan ook nadelen hebben. Zo kunnen er vocht- en schimmelplekken ontstaan gezien de warme lucht met condens de woning minder snel kan verlaten. Dit kan je oplossen door de kamers geregeld te verluchten en eventueel een ventilatiesysteem te plaatsen.

 

2) Minder frisse lucht in huis: doordat de kamers beter geïsoleerd worden waar voorheen frisse lucht kwam, kan het voorkomen dat er minder frisse lucht in huis is. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en ga al dan niet voor een mechanisch systeem. Door extra te isoleren en te kiezen voor een ventilatiesysteem zorg je dus niet alleen voor een energiezuinige maar ook voor een gezonde omgeving.

 

3) Niet alle spouwmuren kunnen geïsoleerd worden: spouwmuurisolatie mag dan wel een goede manier zijn om warmteverliezen tegen te gaan, toch is ze niet op elke woning toepasbaar. Zo moeten beschadigde gevels eerst hersteld worden alvorens de isolatiewerken van start kunnen gaan. Bovendien mag het gevelmateriaal geen dampremmende laag hebben. Afwerkingen met geglazuurde bakstenen of dampwerende verf zorgen er dus voor dat de spouwmuur niet kan geïsoleerd worden.

Om na te gaan of je spouw geschikt is voor na-isolatie kan je een endoscopisch onderzoek laten uitvoeren door een isolatiespecialist. Hierbij worden met een kleine camera de staat en de breedte van de spouw geïnspecteerd.

 

 

Prijzen spouwmuur na-isoleren

Als je de voordelen tegen de nadelen opweegt, dan is het isoleren van spouwmuren zeker het overwegen waard. Het verbeterde wooncomfort, de energiebesparing en de bijhorende lagere energiekosten zijn grote troeven van spouwmuurisolatie. Zoals je hierboven kon lezen, moet je wel voldoende aandacht besteden aan ventilatie na de isolatiewerken.

Laat je je spouwmuur isoleren door een isolatiespecialist, dan kan je rekenen op prijzen tussen 15 en 30 euro per m2. De precieze kosten zijn onder meer afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van de te isoleren muren en hun bereikbaarheid.

Een isolatiespecialist kan goed bepalen wat de beste methode is voor het na-isoleren van spouwmuren. Je vraagt best offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten om de voordeligste aanbieding te vinden. Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij experts in isolatiewerken voor het isoleren van je spouwmuren: