Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Onderhoud waterverzachter

Als je een waterverzachter laat installeren, moet je je ervan bewust zijn dat deze minstens één maal per jaar onderhouden moet worden. Anders dreigt de goede werking in het gedrang te komen. In dit artikel lees je meer over de noodzaak van een onderhoud, en wat er allemaal bij komt kijken. Ook vind je de nodige informatie over de prijs van een waterverzachter onderhoud.

Wil je een waterverzachter aanschaffen of laten reinigen? Vraag hier gratis offertes aan. 

 

onderhoud waterverzachter Belang waterverzachter onderhouden

Om een goede werking van de waterverachter te kunnen blijven garanderen, is het belangrijk dat dit toestel jaarlijks onderhouden wordt. Anders zal dit apparaat minder rendabel zijn. Door de waterontharder voldoende te laten controleren, kunnen problemen tijdig opgespoord worden en kan verdere schade voorkomen worden.

Huishoudapparaten met een warmtewisselaar die aan de waterontharder gekoppeld zijn, zullen sneller stuk gaan indien er bijvoorbeeld te veel kalk in het water zit. Door de waterverzachter regelmatig te controleren, bescherm je dus ook de levensduur van andere toestellen.

Het onderhoud van een waterverzachter omvat meerdere aspecten. Aangezien het onderhoud vrij technisch is, laat je dit best over aan een professional. Zo ben je zeker dat het onderhoud grondig en correct gebeurt. De volgende stappen komen aan bod:

 

☒ Waterhardheid controleren

Door de waterhardheid van het toestel te meten, kan men nagaan of het water nog voldoende zacht is. Indien dit niet het geval is, betekent dit dat de waterontharder niet goed meer functioneert.

☒ Controle en reiniging van alle onderdelen

Alle onderdelen van het apparaat – zoals de filter, injectoren en kleppen – worden aan een grondige controle onderworpen. Tegelijkertijd zal de onderhoudsexpert deze onderdelen ook reinigen en een smeerbeurt geven. Kapotte of slecht functionerende onderdelen zullen worden vervangen.

☒ Waterontharder ontsmetten

Om te voorkomen dat bacteriën het toestel gaan aantasten, wordt de waterverzachter ook ontsmet. Vooral de harsen zijn hierbij belangrijk: bacteriën kunnen zich hierin hechten en vervolgens via de afvoer in het water komen. Daarom worden de harsen gereinigd met een oplossing van chloor.

☒ Zoutreservoir reinigen

Ook is het belangrijk dat alle zoutresten mooi verwijderd worden. Zout koekt immers aan na verloop van tijd, wat een goede werking kan verstoren. Het zout zorgt immers voor het regenereren van verzadigde harsbolletjes.

☒ Waterontkalker opnieuw afstellen

De specialist zal eveneens nagaan of alles goed afgesteld is. Indien nodig, moeten bepaalde zaken worden bijgesteld om een optimale ontkalking te kunnen garanderen. Het zoutverbruik is hierbij bijvoorbeeld een belangrijk aandachtspunt.

 

Een waterverzachter laten installeren of onderhouden?
✓ Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende experts in de buurt. 

 

waterverzachter onderhoud

 

Hoeveel kost onderhoud waterverzachter?

De prijs van een standaard waterverzachter onderhoud schommelt doorgaans rond de 60 euro. Deze prijs kan wel variëren van vakman tot vakman. Indien er bepaalde onderdelen gerepareerd of vervangen moeten worden, kan de prijs uiteraard wel nog oplopen. Wat je wel zelf kan doen, is het zout voor de waterverzachter bijvullen.

 

Onderhoudscontract afsluiten

Vaak wordt er gewerkt met een zogenaamd onderhoudscontract, aangeboden door installateurs van waterontharders. Wanneer je zo’n contract aangaat, liggen de installatiekosten en onderhoudskosten gewoonlijk een stuk lager. Bovendien brengen deze bedrijven je automatisch op de hoogte wanneer het tijd is voor een nieuwe onderhoudsbeurt. Het nadeel van een dergelijk contract is wel dat je voor lange tijd aan dat bedrijf gebonden bent.

Voordat je een onderhoudscontract ondertekent, moet je steeds goed nagaan wat de contracten exact inhouden! Dit kan immers verschillen van bedrijf tot bedrijf. Daarom doe je er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende experts in jouw regio. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken en de interessantste optie kiezen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

onderhoud waterontharder
Waterfilters