Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Zelf een houten terras aanleggen

Wanneer je op zoek bent naar een origineel en mooi terras voor in de tuin, is het een idee om eens te denken aan een houten terras. Een houten terras is relatief gemakkelijk aan te leggen, staat in vooral in een groenrijke tuin heel natuurlijk en het past in diverse tuinen. Daarbij heb je niet eens een ingehuurd team nodig om een houten terras aan te laten leggen, dit kun je namelijk zelf prima doen. We hebben alle stappen gedetailleerd voor je op een rijtje gezet.

Terras professioneel laten aanleggen? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

 

houten terras aanleggen
Shutterstock

Benodigdheden
Wanneer je van plan bent om je eigen houten terras aan te leggen, zijn er een aantal producten die je nodig hebt.

Qua materiaal heb je het volgende nodig:
– houten terrasplanken en draagbalken
– steengruis
– betontegels
– RVS platkopschroeven (altijd RVS, nooit verzinkte schroeven)

Qua gereedschap is het volgende van belang:
Zaag, potlood, metselkoord, boormachine, houten lat, afstandsblokjes, waterpas, meetlat, rubberen hamer,

 

 

 

Stappenplan houten terras aanleggen

Er zijn enkele stappen die je goed moet volgen om een tot in detail uitgewerkte en prachtig houten terras te krijgen. Begin zorgvuldig, zorg dat je al het materiaal en gereedschap compleet hebt, want een goed begin is het halve werk. Maak een duidelijke tekening/plattegrond voor jezelf. Ga daarna na wat een goede locatie voor je houten terras zou zijn. In welke hoek is bijvoorbeeld de meeste zon? Waar is de meeste ruimte voor een terras? Vermijd plekken waar veel bomen staan. Deze nemen niet alleen de nodige zonnestralen weg, maar ze zijn zorgen ook voor snelle schimmelvorming op het hout. Wanneer je een plek gevonden hebt, markeer je dit met houten paaltjes met een gespannen draad er tussen. Zo kun je nog kijken of eventuele meubels, planten of andere versieringen daadwerkelijk passen in de ruimte die je voor ogen had.

Begin hierna met graven. Zorg dat je genoeg grond weg graaft, zodat de terrasplanken precies op de juiste hoogte komen onder de drempel. Zorg daarna voor een goede, stevige ondergrond zodat het terras stabiel wordt, een goede fundering is namelijk het belangrijkst van het hele proces. Er mag zeker wel vijftien cm aan steengruis worden gestort. Wanneer je deze stappen hebt voltooid, is het tijd om de betontegels in waterpas gelijkmatig te verdelen over het gehele oppervlak. Zorg dat er maximaal een ruimte van 50 a 60 cm tussen elke betontegel ligt. Leg dan de draagbalken op de tegels in de tegenovergestelde richting dan je de terrasplanken gaat leggen.

 

 

Terrasplanken bevestigen

De ondergrond heb je nu al. Boor gaten in de terrasplanken en schroef ze vast op de draagbalken die al op de grond liggen. Schroef de planken steeds met twee roestvrijstalen schroeven vast. Zorg ervoor dat er tussen elke plank een ruimte van ongeveer vijf millimeter is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een stukje hout of plastic die je herhaaldelijk tussen de planken legt. Hierbij kun je tevens de spanband gebruiken, zodat de planken stevig bij elkaar blijven liggen.

De houten ondergrond ligt er nu. Er zijn verschillende manieren om de zijkanten van een terras af te werken. Je hebt bijvoorbeeld diverse soorten stenen, maar je kunt het ook afsluiten door middel van opsluitbanden. Het is maar net wat je zelf mooier vindt staan. Zorg er in ieder geval voor dat er nog een ruimte van twee a drie centimeter zit tussen de planken en de zijkant. Hout zet namelijk altijd uit en wanneer het wordt tegen gehouden, zal het kapot gaan.

 

terrasplanken bevestigen

 

Voorbeelden houten terras

Ben je helemaal klaar om aan je houten terras te beginnen dan zullen onderstaande inspiratie foto’s van houten terrassen je vast inspireren. Veel succes met het aanleggen van je nieuwe buitenplekje!

ommuurde terras in hout
Shutterstock

 

Houten terras met leuning
Shutterstock

 

Houten terras met vijver
Shutterstock

 

Vergrijsd terras in hout
Shutterstock – Vergrijsd terras

 

Houten terrastegels
Shutterstock – Houten terrastegels

 

Terras in thermisch hout
Shutterstock – Terras in thermisch hout

 

Tip: voor het uitvoeren van bovenstaande ontwerpen is ervaring vereist. Overweeg je om een terras te plaatsen? Dan is het toch verstandig om eerst prijzen op te vragen bij professionele aannemers. Kom hier gratis & vrijblijvend in contact met erkende plaatsers uit uw regio.