Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Waarom kiezen voor een airco systeem?

Een airco is door de steeds warmere zomers populairder dan ooit. Dankzij zo’n installatie blijft je huis lekker koel tijdens bloedhete dagen én nachten. Twijfel je nog over zo’n airco systeem? Of wil je eerst meer info over alle soorten airco’s en welke voor jou de beste is? Hier lees je over de opties, prijzen, aandachtspunten, … voor een airco systeem in huis!

Ga snel naar:
Soorten airco systemen
Prijzen voor een aircosysteem in huis
Airco systeem kopen: waar op letten?
Veelgestelde vragen over airco’s

Vraag nu airco offertes aan!

 

Wat zijn de voordelen van een airco systeem?

Het lijkt een vraag met een logisch antwoord. Met een airco hou je de temperatuur in huis onder controle, hoe heet het buiten ook is. Zo verhoog je jouw wooncomfort enorm:

 • Je slaapt beter in een koele omgeving.
 • Je bent productiever als het niet te heet is in huis.
 • Er zitten minder insecten in huis omdat de ramen dicht kunnen blijven.
 • Een airco zorgt voor een optimale luchtkwaliteit in huis.
 • Nieuwe split airco’s zijn warmtepompen waarmee je ook kan verwarmen.

Interesse in een airco systeem in huis? Via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs in je buurt. Zo vergelijk je gericht meerdere voorstellen en ben je zeker van een mooi eindresultaat. Start je aanvraag hier!

airco systeem installeren

 

Soorten airco systemen

Er zijn 3 soorten airco systemen waar je meestal tussen kiest: een vaste airco met een buitenunit, een vaste airco zonder een buitenunit en een mobiele airco. Aan elk type zijn voor- en nadelen verbonden. Welke soort het beste bij je past zal vooral van je situatie afhangen. Hieronder zetten we de opties op een rijtje:

 

TYPE 1: vaste airco met buitenunit (split airco)

De buitenunit is het deel van de airco die de koele lucht aanmaakt en de warme lucht naar buiten blaast. Wil je meerdere kamers koelen? Dan moet je de buitenunit van zo’n split airco aansluiten op meerdere binnenunits (dit noemen ze multisplit). Een vaste airco met verwarming is verder hetzelfde als een lucht-lucht warmtepomp. De meeste moderne modellen met een buitenunit hebben zo’n verwarmingsfunctie.

 

 • Koelt het meest efficiënt
 • Erg energiezuinig
 • Weinig geluidsoverlast in je woning
 • Ook mogelijk als bijverwarming
 • Jaarlijks onderhoud aangeraden
 • Duurder dan andere opties

 

TYPE 2: vaste airco zonder buitenunit (monoblock airco)

Dit airco systeem heeft geen buitenunit. Het is dan ook vooral handig als je buiten niet genoeg ruimte hebt voor zo’n buitenunit. Een monoblock airco is ook ideaal om 1 kamer energiezuinig te koelen. Meerdere binnenunits zoals bij een multisplit airco is niet mogelijk. Via 2 luchtkanalen door de buitenmuur zorgt de airco voor lucht toe- en afvoer.

 

 • Geen buitenunit nodig
 • Makkelijker te plaatsen
 • Goedkoper (deels door minder installatiekosten)
 • Zo goed als onderhoudsvrij
 • Meer geluidsoverlast binnen
 • Koelt iets minder efficiënt (dus minder geschikt voor grotere ruimtes)
 • Moet tegen buitenmuur staan (afvoer via 2 gaten in de buitenmuur)

 

TYPE 3: mobiele airco

Dit airco systeem is een populaire optie voor mensen die een snelle oplossing willen tijdens warmere periodes. Zo’n toestel heeft alleen een afvoer nodig langs buiten. Er bestaan opzetstukken voor je raam/deur om te voorkomen dat er insecten via deze weg binnen komen. Ook is dit een goede oplossingen tegen hitte van buiten.

Een mobiele airco zonder afvoer bestaat eigenlijk niet. Deze variant noemen we eerder een luchtkoeler,  maar de werking hiervan is een stuk minder efficiënt.

 

 • Goedkoper dan een vaste airco
 • Verplaatsbaar naar meerdere ruimtes
 • Makkelijker te installeren
 • Meer geluidsoverlast binnen
 • Minder efficiënt (door open raam of deur)
 • Laag vermogen en hoog energieverbruik

 

Nog niet zeker welke airco je het beste kiest?

Je kan gratis advies krijgen van een erkende installateur actief in je buurt. Zo’n expert komt dan eerst bij je langs, analyseert je situatie en stelt ten slotte het beste airco systeem voor. Kom vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs!

 

Prijzen voor een aircosysteem in huis

De prijs van je airco systeem hangt af van meerdere factoren. Denk aan het vermogen, het aantal te koelen kamers, het model, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, eventuele extra opties en de installateur in kwestie. Toch zijn er enkele richtprijzen die we alvast kunnen meegeven:

Type aircoGemiddelde prijs
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 - 3.000 (incl. plaatsing)
→ per bijkomende binnenunit€ 800 - 1.000 (incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 - 3.000 (incl. plaatsing)
Mobiele airco€ 200 - 1.000 (excl. plaatsing)

TIP: dit zijn enkel richtprijzen. Wil je een exacte prijs voor jouw gewenste airco systeem? Dan ben je bij Solvari aan het juiste adres! Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende airco installateurs!

 

airco installatie

 

Airco systeem kopen: waar op letten?

Waar moet je op letten wanneer je op zoek bent naar een airco systeem? Hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor een weloverwogen keuze:

 

 • Budget: wat wil je uitgeven aan een airco? Als je het liever goedkoop houdt, koop je het beste een mobiele airco online. Hou er wel rekening mee dat zo’n toestel meer verbruikt dan een vaste airco. Op termijn lopen je energiekosten dus behoorlijk op.
 • Aantal ruimtes koelen: wil je meerdere kamers koelen? Dan kies je voor een vaste airco met een buitenunit en meerdere binnenunits (multisplit airco). Gaat het om een enkele kamer? Ook dan is een split airco zeker een uitstekende optie, maar dan is een monoblock of een mobiele airco gangbaarder. 
 • Energieverbruik: door de schommelende energieprijzen is het de moeite waard om goed te kijken naar het energieverbruik van een airco. Je verdient de kostprijs al binnen een paar jaar terug met een energiezuinig model. Het energielabel is hiervoor een goede eerste indicator. Kijk ook naar het stroomverbruik (in kWh).
 • Gebruik: hoe vaak wil je je airco gebruiken? Bijna heel het jaar door of alleen tijdens erg warme periodes? Bij regelmatig gebruik is een vaste airco het beste. Gebruik je de installatie alleen tijdens hittegolven? Dan kan een mobiele airco al voldoende zijn.
 • Verwarmen: wil je naast koelen ook verwarmen met je airco? De nieuwere split airco’s kunnen ook verwarmen. Dit zijn namelijk energiezuinige lucht-lucht warmtepompen. 
 • Installatie: als je zelf je airco systeem wil installeren, kies je beter voor een mobiel model. Zo’n airco zonder buitenunit is mogelijk zelf te installeren als je al ervaring hebt. Maar gaten in je buitengevel maken? Dat laat je toch beter aan een professional over. 

Het beste airco systeem kopen? Dat kan met hulp van onze ervaren installateurs. Zij geven altijd advies op maat. Hierna ligt de installatie ook in hun veilige handen. Zij kennen hun toestellen namelijk als geen ander. Kom in contact met airco installateurs in je buurt!

 

airco systeem

 

Veelgestelde vragen over airco systemen [FAQ]

Nog niet zeker of je een airco wil aanschaffen? Misschien helpen de onderstaande veelgestelde vragen je wel op weg:

 


 • Welke factoren beïnvloeden de prijs van een airco installatie?

  Er zijn verschillende elementen die invloed hebben op de prijs van een airco of de installatie hiervan:

  Type airconditioning: een airco met een buitenunit is eigenlijk altijd duurder dan een monoblock airco. Dit komt voornamelijk door de complexere installatie.

  Aantal units: de kostprijs van een multisplit airco (één buitenunit verbonden met meerdere binnenunits), gaat omhoog per extra binnenunit.

  Montage: airconditioning systemen die je monteert aan een wand of plafond resulteren in een duurdere installatie dan bij mobiele airco’s. Daar staat tegenover dat mobiele airco’s meer verbruiken en relatief veel beperkingen hebben.

  Extra functies: naast het verkoelen van een ruimte kan je nog meer met een airco. Veel airco systemen zijn bv. ook in te zetten als verwarming (lucht-lucht warmtepomp) of om de luchtvochtigheid in huis te reguleren. Bovendien zijn er sensoren die ervoor zorgen dat je airco alleen werkt als er mensen in de kamer aanwezig zijn.

  Vermogen van het toestel: voor een grotere ruimte heb je ook een airco met een hoger vermogen nodig. En hoe hoger dat vermogen, hoe duurder het airco systeem.


 • Welk onderhoud is nodig of verplicht voor een airco?

  Je moet een airco regelmatig laten nakijken. Dit onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen:

  Basis onderhoud airco: koelt je airconditioning niet meer goed? Hoor je een vreemd geluid? Of lekt je airco? Dan is het tijd om je airco te laten onderhouden. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. Voorkom dat het probleem erger wordt of dat je toestel op lange termijn beschadigd raakt.
  Prijs: vanaf € 150 (excl. btw)

  EPBD keuring airco: deze keuring is verplicht voor airconditioning systemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 70 kW. Als je maar 1 binnenunit hebt, dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over deze keuring. Hoe vaak deze energetische keuring nodig is, hangt af van het koelvermogen. Je laat het altijd over aan een deskundige.
  Prijs: vanaf € 450 (excl. btw).

  Periodieke lekdichtheidscontrole: airco systemen met een nominale koelinhoud van meer dan 3 kg of meer dan 5 ton CO₂-equivalent moeten minimaal 1 keer per jaar worden gecheckt. Dit jaarlijkse onderhoud door een erkende koeltechnicus is verplicht, afhankelijk van het type airco en de nominale koelmiddelinhoud . Airco’s  in een appartement of huis gaan dit soort controle niet nodig hebben. Deze regel geldt eerder voor grotere gebouwen, bedrijven, kantoren of winkels.
  Prijs: vanaf € 150 – 200 (excl. btw, incl. basis onderhoud)


 • Kan ik mijn airco zelf plaatsen?

  Niet alle airco systemen zijn even eenvoudig om zelf te installeren. Een mobiele airco daarentegen vergt geen moeite. Je moet soms wat kracht hebben om ze in huis te krijgen. Daarna hoef je alleen nog de stekker in het stopcontact te steken en een raam of deur te vinden voor de afvoer.

  Ben je van plan een vaste airco (monoblock of split) aan te schaffen? Dan laat je jouw airconditioning het beste plaatsen door een airco installateur.  Zo ben je zeker van een efficiënte werking van je airco en een correcte plaatsing. Bij de installatie moet je namelijk rekening houden met meerdere zaken (vereist vermogen, risico op lekkages, juist gereedschap, …). Ontvang vrijblijvend voorstellen voor een airco via ons offerteformulier.


 • Kan ik mijn airco zelf kopen en laten installeren?

  Als je zelf een airco koopt en deze later toch wilt laten installeren door een deskundige, dan heb je vaak een probleem. Een installateur vinden hiervoor is niet makkelijk. Airco installateurs werken namelijk het liefst met apparaten die ze kennen. Vind je toch een installateur? Dan zal hij hier geen garantie voor aanbieden. Ook zal de totale kostprijs hoger zijn.

 

Offertes voor een airco ontvangen

Met airconditioning geniet je het hele jaar door van een aangename temperatuur in huis, kantoor, ... Benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project? Ontvang hier vrijblijvend offertes van gespecialiseerde airco installateurs actief in jouw regio. Prijzen, merken, adviezen, ... vergelijken was nog nooit zo makkelijk.