Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

HR-ketel: werking & prijs

Met een hr-ketel, of voluit een hoogrendementsketel, kies je voor een cv-ketel die erg efficiënt werkt. Door deels de warmte van de rookgassen te recupereren zal een deel van de waterdamp aanwezig in deze gassen condenseren, wat warmte afgeeft. Hier ontdek je meer informatie over de plaatsing en prijzen van hr-ketels.

Een professionele chauffagist kan goed inschatten welke cv-ketel de meest geschikte is voor jouw sitauatie en je kan dan ook rekenen op een correcte plaatsing. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen voor een nieuwe cv-installatie.

 

 

condenserende hoogrendementsketel Werking

Bij traditionele verwarmingsketels gaan de rookgassen die vrijkomen bij het verbrandingsproces verloren. Zoals je in de inleiding kon lezen behaalt een condenserende hr-ketel zijn hoge rendement door een condensatieproces, waarbij de warmte van deze gassen deels gerecupereerd wordt.

De waterdamp die in deze gassen aanwezig is, condenseert en geeft warmte af aan het afgekoelde verwarmingswater. Als brandstof voor deze condensatieketels kan gebruik gemaakt worden van mazout (stookolie) of aardgas.

 

Opgelet: Door een Europese richtlijn, die minimale rendementseisen oplegt, komt het erop neer dat je alleen nog een condensatieketel mag plaatsen als je ervoor kiest een nieuwe cv-ketel te plaatsen. Gewone hoogrendementsketels zullen in veel gevallen namelijk niet meer voldoen aan de strenge eisen. Door te kiezen voor een condensatieketel met hoog rendement haal je dus uitstekende energieprestaties voor je centrale verwarming.

 

 

Prijs hr-ketel

Wil je een hr ketel kopen, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vermogen van het toestel, het te verwachten rendement en het gekozen merk.

Aangezien je alleen een condensatieketel mag plaatsen als je kiest voor een nieuwe verwarmingsketel, geven we alleen de prijs mee voor dit type. Voor de plaatsing van een condensatieketel kan je je verwachten aan startprijzen van ongeveer 2.000 euro.

Wil je een nieuwe cv-ketel laten plaatsen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele chauffagisten. Zij kunnen je advies geven over de beste verwarmingsketel voor jouw situatie. Op die manier kan je eenvoudig prijzen en advies vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

 

Let op het label op je verwarmingsketel!

De verschillende soorten cv-ketels worden ingedeeld volgens bepaalde labels. Deze duiden het rendement aan dat de ketels leveren. Dit is belangrijk om een zicht te krijgen op de efficiëntie en de prestaties van de verwarmingsketel. Een verwarmingsketel met een gunstig label zal namelijk een grote meerwaarde betekenen voor je woning.

Voor ketels op stookolie spreken we van het Optimaz en Optimaz Elite label. Voor ketels op gas gelden het HR+ label en het HR TOP label. Het zijn enkel de condenserende ketels die de beste labels kunnen behalen.

Voor de plaatsing van een nieuwe verwarmingsketel doe je best een beroep op een vakman.

 

hr ketel condensatie