Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Laadpalen

Laadpalen maken het mogelijk om je elektrische auto veilig en efficiënt op te laden, wanneer jij dat zelf wil. Tegenwoordig zijn er ook meer en meer laadpalen voor thuis beschikbaar, waardoor ze ook steeds rendabeler worden. Waarom zijn laadpalen een goede aanvulling voor je woning, wat zijn de voor- en nadelen, wat kost de installatie en hoe gaat dit in zijn werk? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen laadpalen
Hoe laadpalen installeren?
Gemiddelde prijs laadpalen
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Zijn laadpalen nu al interessant?

Kort gezegd: jazeker! De vraag stijgt, er komen meer fabrikanten bij en als gevolg daalt de gemiddelde kostprijs van laadpalen (momenteel zo’n € 1.000 à 3.000, excl. btw en incl. plaatsing). Om deze redenen is het aanschaffen van een laadpaal installatie steeds interessanter. Daarnaast zijn laadpalen voor thuis an sich al erg rendabel, omdat je geen extra kosten moet betalen aan een uitbater (zoals bij publieke laadpalen). Bovendien kan je ook gebruikmaken van de groene energie van je zonnepanelen.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw woonsituatie? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 laadpaal installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

laadpalen

 

Voor- en nadelen van laadpalen

Er zijn meerdere goede redenen om thuis een laadpaal te installeren. Hieronder een overzicht van de voornaamste voordelen van laadpalen:

 • Snel en gemakkelijk laden: met elektrische laadpalen laad jij je auto tot wel 10 keer sneller op dan via een standaard stopcontact. Daarnaast is een laadpaal thuis erg gebruiksvriendelijk, aangezien je niet van huis weg hoeft om je elektrische auto op te laden.
 • Goedkoop: waar je bij publieke laadpunten een extra tarief voor stroom betaalt aan een uitbater, betaal je bij een laadpaal thuis alleen het normale tarief van je energieleverancier. Een laadpaal voor thuis is dus altijd goedkoper. Bovendien kan je ook laden met stroom aan het daltarief of met de groene stroom van je zonnepanelen-installatie.
 • Te combineren met zonnepanelen: door een slimme laadpaal te combineren met zonnepanelen krijg je toegang tot een intelligent laadbeheer, waarmee je de opwekking van zonne-energie en je daadwerkelijke energieverbruik goed in balans kan houden. Dit is erg belangrijk, aangezien het terugleveren van stroom minder interessant is geworden.
 • Geen laadpas nodig: doorgaans heb je een laadpas nodig om gebruik te mogen maken van publieke laadpalen. Dit is niet het geval wanneer je een eigen laadpaal hebt.

 

Zijn er ook nadelen verbonden aan een laadstation thuis? Eigenlijk niet. Je moet enkel rekening houden met de volgende 2 factoren:

 • Extra kosten voor verzwaring elektrische installatie: laadpalen werken op basis van een relatief hoge spanning en stroomsterkte. Wil je bovendien je auto zo snel mogelijk laden? Dan is soms een verzwaring van je elektriciteit door de netbeheerder nodig. Daar gaan uiteraard de nodige kosten mee gepaard.
 • Geen subsidies beschikbaar: er bestaat op dit moment geen landelijke subsidieregeling voor laadpaal. Wel zijn er steden en gemeenten die laadpaal subsidies aanbieden om elektrisch rijden aan te moedigen.

 

Laadpaal laten plaatsen? Schakel een vakman in!

Er komt heel wat kennis van elektrotechniek bij kijken als je een laadpunt wil installeren. Schakel dus altijd een ervaren vakman in als je een laadpaal voor thuis overweegt. Vergelijk vrijblijvend meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte uitvoering. Start je aanvraag hier.

 

Hoe laadpalen installeren?

Hoe gaat de installatie van laadpalen in zijn werk? Hieronder een kort overzicht van de stappen die een laadpaal installateur onderneemt.

 1. Elektrische installatie verzwaren of uitbreiden

  Een vakman onderzoekt eerst of er een uitbreiding of verzwaring van de elektrische installatie nodig is. Voor een uitbreiding brengt hij dan simpelweg een extra stroomgroep aan in de meterkast. Is er echter een verzwaring van je elektriciteit nodig? Dan is er eerst een aanvraag bij je netbeheerder nodig.

 2. Kabels trekken

  Na het verzwaren of uitbreiden van de elektrische installatie trekt de vakman kabels van je zekeringskast naar de laadpaal. Hoe langer deze afstand is, hoe hoger de kosten voor breekwerk, boren, graven, …

 3. Laadpaal installeren

  Vervolgens is het tijd voor de laadpaal zelf. Laadpalen worden doorgaans op een oprit, in de garage of tegen je buitengevel  geplaatst. Eenmaal aangesloten aan de elektrische installatie is het tijd om de werking van de laadpaal te controleren.

 4. Elektrische installatie herkeuren

  Na de plaatsing van de laadpaal vraagt de vakman een herkeuring van je elektrische installatie aan bij een erkend keuringsorganisme. Bij aanpassingen aan je elektriciteitskast of het plaatsen van een compleet nieuwe zekeringskast is dit namelijk verplicht.

Vrijblijvend laadpaal installateurs contacteren? Dat kan snel en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Prijs laadpalen

Prijzen voor laadpalen schommelen doorgaans tussen € 500 – 1.200 (excl. btw). Die prijs is voornamelijk afhankelijk van het merk, het vermogen van de laadpaal, … Daarnaast moet je nog rekening houden met installatiekosten, de herkeuring van je elektriciteit, … Hieronder een overzicht van de prijsopbouw:

Laadpalen plaatsenExtra werkzaamhedenGemiddelde prijs (excl. btw)
Laadpaal € 500 - 1.200
Installatiekosten€ 300 - 1.900
Graafwerkzaamheden€ 45 per lopende meter
Verplichte keuring€ 150 - 200
Elektriciteit verzwaren€ 150 - 1.200
Kabels leggen€ 3,50 - 6,50 per lopende meter
Hosting€ 6 per maand

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Op zoek naar gericht advies en prijzen op maat van ervaren vakmensen actief in jouw buurt? Maak dan zeker gebruik van onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.
laadpaal thuis

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar let je op bij het plaatsen van laadpalen? Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:

 • Maximaal laadvermogen: voor een optimale werking zorg je ervoor dat het laadvermogen van je laadpaal is afgestemd op de laadcapaciteit van je auto.  Duurdere laadpalen met hogere vermogens laden auto’s met een beperkte laadcapaciteit namelijk niet sneller op.
 • 1-fase of 3-fase laadpaal: het laadvermogen van je auto is doorgaans de doorslaggevende factor bij de keuze voor een 1-fase of 3-fase laadpaal. Gaat het om een auto met een vermogen van 3,7 – 7,4 kW? Dan is een 1-fase laadpaal voldoende en hoef je jouw elektrische installatie niet te verzwaren. Voor auto’s met hogere laadvermogens (bv. 11 à 22 kW) is een 3-fase laadpaal wél te overwegen.
 • Verschillende merken: steeds meer fabrikanten bieden hun eigen laadpalen aan. Denk bijvoorbeeld aan Allego, Alfen, NewMotion, … Kies steeds voor een hoogwaardige laadpaal van een goed merk. Een installateur geeft je graag meer uitleg.
 • Slimme laadpalen: met een slimme laadpaal krijg je uitgebreid inzicht in het energieverbruik van je elektrische auto. Zo weet je bijvoorbeeld precies hoe lang laadbeurten duren, hoeveel stroom je hiervoor verbruikt en hoeveel geld dit je kost. Bovendien kan je ook laadsessies programmeren om je stroomverbruik te beperken.
 • Locatie van laadpunt: installatiekosten beperk je door de afstand tussen de elektrische installatie en je nieuwe laadpaal zo klein mogelijk te houden. Daarnaast moet een laadpaal natuurlijk ook op een toegankelijke plek voor de auto zijn geplaatst.
 • Bidirectioneel laden: bidirectioneel laden maakt het mogelijk om stroom uit je autobatterij terug te leveren aan andere elektrische apparaten in je woning. Zo doet je auto dienst als thuisbatterij.

 

Offertes vergelijken = geld besparen

Zoveel mogelijk besparen op de aanschaf van je laadpaal? Vergelijk dan vrijblijvend offertes via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook gemakkelijk werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag via het gratis offerteformulier.