Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Plafond renoveren

Heb je een nieuw plafond nodig omdat het huidige er verouderd uitziet of niet meer in goede staat is, maar wil je het vooral goedkoop houden zonder al te veel breekwerken? In dit artikel zetten we enkele mogelijkheden op een rijtje en ontdek je welke plafonds geschikt zijn voor renovatie.

Snel naar: spanplafond – gyproc – systeemplafondofferte aanvragen

 

renovatie plafond Plafond renoveren of vervangen?

Dat je huidige plafond er niet meer als nieuw uitziet, scheuren en barsten vertoond, … hoeft niet te betekenen dat het plafond vervangen noodzakelijk is.

Misschien heb je helemaal geen zin in langdurige en stoffige werken of vind je geheel een nieuw plafond te duur. In dat geval kan je er gewoon voor kiezen om het bestaande plafond te behouden door er een nieuw plafond over te plaatsen.

 

 

Soorten plafonds en hun prijzen:

 

1. Spanplafond

Wil je je plafond op een goedkope én mooie manier renoveren? Dan is een spanplafond de perfecte oplossing. Het is een verlaagd plafond waarbij een doek uit PVC of polyester wordt opgespannen tussen profielen tussen de muren waardoor een strakke afwerking ontstaat. De profielen zijn achteraf niet zichtbaar.

plafond renoveren - spanplafond

Van een plafond vervangen is geen sprake. Het oude plafond wordt niet verwijderd, maar blijft gewoon zitten. Uiteindelijk zal het helemaal gecammoufleerd worden door het nieuwe spanplafond. Breekwerken zijn dus niet nodig, wat een snelle plafond renovatie mogelijk maakt. Een spanplafond kan je kopen in PVC of polyester:

 

Een polyester spanplafond is 90% bio-afbreekbaar en is daarom het populairste materiaal voor spanplafonds. Er zijn nog meer voordelen verbonden aan de polyester variant. Zo is het overschilderbaar en heel stabiel waardoor een onbeperkt aantal gaten (bijvoorbeeld voor verlichting) mogelijk is. Het grootste voordeel is misschien wel dat een polyester spanplafond naadloos aangebracht kan worden tot op een breedte van 5m.

 

Een PVC spanplafond wordt minder aangeraden aangezien het niet recycleerbaar is. Het is ook minder stabiel dan een polyester spanplafond waardoor er een grotere kans is op scheurvorming. Verder is het niet overschilderbaar en is een naadloze afwerking niet mogelijk.

 

Prijs spanplafond

Kiezen voor een spanplafond is kiezen voor een eenvoudige en goedkope manier om je plafond te renoveren. Aangezien geen dragende constructie gemaakt moet worden, kan de plaatsing heel snel gebeuren. Dat betekent minder werkuren en dus ook minder kosten.

Een spanplafond is na de plaatsing meestal ook volledig afgewerkt is. Afwerkingskosten achteraf komen er dus niet meer bij. Verder zijn de kosten van een spanplafond afhankelijk van de oppervlakte van het plafond, het gekozen materiaal en eventuele extra’s zoals het plaatsen van isolatie of inbouwspots. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor een spanplafond kan via het offerteformulier.

Standaard spanplafond in PVC of polyester: gemiddeld €70 à €80 per m². Prijzen op maat van jouw project kan je aanvragen onderaan deze pagina.

 

 

2. Gyproc plafond

plafond renoveren-gyproc plafond

Plafond renovatie kan ook met een gyproc plafond. De gyprocplaten zijn brandwerend en stabiel waardoor je een veilige afwerking krijgt. In principe kunnen gyproc plafonds op elke ondergrond geplaatst worden. Daarbij vraagt het nieuwe plafond geen verwijdering van het oude. De ophanging kan op twee manieren gebeuren:

Een afgehangen gyproc plafond wordt onder de bestaande zoldering gehangen. Aan de zoldering worden dan plafondhangers bevestigd waaraan een structuur, bestaande uit een raster van rails, komt. In het raster worden vervolgens de gipsplaten vastgeklemd of ingehaakt.

Een vrijdragend gyproc plafond wordt aan de omtrek van de kamer (muren) gehangen. Het raster van rails is hetzelfde als bij een afgehangen variant, met het verschil dat een vijdragend plafond eerder geschikt is voor kleinere overspanningen. Gezien het plafond volledig losgekoppeld is van de bovenverdieping, heeft het een hoog akoestisch isolatievermogen.

 

Prijs gyproc plafond

Net als een spanplafond is een gyproc plafond vrij snel te plaatsen, waardoor de plaatsingskosten meestal beperkt blijven. Belangrijke factoren die van invloed zijn op de prijs zijn de oppervlakte, het type bevestiging en eventuele extra’s zoals het plaatsen van isolatie of inbouwspots.

Hou er rekening mee dat een gyproc plafond na de plaatsing meestal nog afgewerkt moet worden. Denk maar aan het vullen van de voegen en de schilderwerken. dat heeft natuurlijk ook een invloed op het totale kostenplaatje. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor een gyproc plafond kan via het offerteformulier.

Gyproc plafond: gemiddeld €30 tot €80 per m². Prijzen op maat van jouw project kan je aanvragen onderaan deze pagina.

 

 

3. Systeemplafond

plafond renoveren-systeemplafond

Een plafond renoveren via een systeemplafond komt minder vaak voor in vergelijking met bovenstaande mogelijkheden. Een systeemplafond bestaat uit een roosterwerk waarop plafondplaten met standaardafmetingen worden gelegd. Door het roosterwerk wordt het systeemplafond losgekoppeld van de bovenliggende vloer waardoor er een relatief goede akoestische isolatie ontstaat.

De plafondplaten liggen los op het rooster en kunnen eenvoudig omhoog geduwd worden. Het grote voordeel daarvan is de uitwisselbaarheid. Dat maakt het plaatsen van verlichting of isolatie nadien makkelijker en biedt ook meer mogelijkheden in geval van beschadiging.

Aangezien de profielen zichtbaar zijn, zijn systeemplafonds minder populair in woningen. We zien ze wel vaak terugkomen in kantoorgebouwen. Het is ook mogelijk om een systeemplafond te laten plaatsen waarbij de profielen niet zichtbaar zijn. Deze varianten zijn wel een stuk duurder, zowel op vlak van materiaal als montage.

 

Prijs systeemplafond

De kostprijs van een systeemplafond is vooral afhankelijk van de oppervlakte en het merk en type van de plafondplaten. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor een systeemplafond kan via het offerteformulier.

Systeemplafond: gemiddeld €15 tot €60 per m²

 

Offertes voor plafondwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.