Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Prijs traprenovatie

Wat kost een traprenovatie ongeveer? De prijs is sterk afhankelijk van de gekozen methode, de kwaliteit van het materiaal, de vorm van de trap, het aantal treden, de afwerking, … We bespreken hieronder de meest courante mogelijkheden voor traprenovaties, hun voor- en nadelen en de richtprijzen.

Ga snel naar:
Soorten traprenovatie + prijzen
Prijs traprenovatie
Zelf trap renoveren?
Nieuwe trap of renoveren?
Offertes aanvragen

 

Soorten traprenovatie + prijzen

Is jouw huidige trap beschadigd, afgesleten en verouderd? Past je trap helemaal niet meer in je interieur? De renovatie van een trap gebeurt voornamelijk om esthetische redenen: een nieuw kleurtje, een modernere uitstraling, een look die meer in de huisstijl past, … Een traprenovatie is vaak ook een goedkopere optie dan een nieuwe trap laten plaatsen. Er bestaan verschillende soorten traprenovaties. We zetten ze kort op een rij en geven ook de prijs van de traprenovatie mee: 

 

Methode 1: trap met overzettreden

overzettreden

Overzettreden zijn platen in een materiaal naar keuze die je gewoon over de oude traptreden laat plaatsen. Een vakman meet de originele treden eerst op, zodat hij de overzettreden op maat kan maken. Daarna zal hij de treden plaatsen, verlijmen en afkitten. Zo heb je in een handomdraai een nieuwe trap.

Overzettreden vereisen geen breekwerken. Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen waaronder hout, vinyl, pvc en laminaat. Je hebt zelfs overzettreden in metaal of met een betonlook. Let wel, overzettreden zijn niet de goedkoopste optie. Hoe meer treden je nodig hebt, hoe sneller het kostenplaatje stijgt.

Prijs overzettreden: 125 à 150 euro per overzettrede (incl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Methode 2: trap schilderen

trap schilderen

Een schilderbeurt is ook een makkelijke oplossing om je trap te renoveren. Het gaat relatief snel én je trap krijgt een volledig nieuwe look. Hou bij de keuze van de verf zeker rekening met de intensiteit waarmee je je trap gebruikt. Gebruik je de trap erg veel en ook nog eens met je schoenen aan? Kies dan voor een degelijke verf die niet snel slijtagesporen vertoont. Let op: je trap verven is een goedkopere optie, maar minder duurzaam. Na een aantal jaar zal een nieuwe schilderbeurt nodig zijn.

Je kan je trap ook beitsen. Het verschil met gewone verf is dat beits het hout gaat voeden en bijgevolg op een dieper niveau beschermt dan een laagje verf.

Prijs trap schilderen: 15 à 25 euro per trede (incl. btw en arbeidskosten). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Methode 3: trap zandstralen of luchtgommen

prijs traprenovatie

Bij het zandstralen (of gritstralen) spuit een vakman een straalmiddel onder hoge druk op je trap. Zo krijgt je trap zijn originele structuur terug. Luchtgommen is een gelijkaardige methode, maar dan veel zachter (onder lage druk). Let op: deze renovatiemethode is erg effectief, maar gaat wel gepaard met veel stof.  Na het zandstralen of luchtgommen kan je je trap afwerken door hem te laten schilderen, beitsen of vernissen.

Kies je nu best voor zandstralen of luchtgommen voor jouw trap? Vraag zeker advies aan een vakman. Die kan het best bepalen welke methode het meest geschikt is voor jouw trap.

Prijs zandstralen: 30 à 40 euro per m² (incl. btw & arbeidskosten). Ontvang gratis offertes op maat. 
Prijs luchtgommen: 20 à 40 euro per m² (incl. btw & arbeidskosten). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Methode 4: trap stofferen

Trap bekleden kosten

Een trap kan je ook stofferen. Er zijn 2 mogelijkheden: je kan de trap voorzien van een traploper (zie foto) of de volledige trap in tapijt laten stofferen. De keuze hangt af van jouw eigen smaak en woonstijl.

Het stofferen van trappen camoufleert aftandse treden en beschermt tegen verdere slijtage. Bovendien zorgt het tapijt ervoor dat er amper geluid is als je de trap gebruikt. Daarnaast is een gestoffeerde trap zacht en warm. Let wel op dat je het juiste soort tapijt kiest. Een vakman kan je hierover advies op maat geven.

Prijs trap stofferen: 300 à 800 euro (incl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke traprenovatie kies ik best?

Hoe kies je nu de juiste renovatiemethode voor jouw trap? Dat hangt onder meer af van de staat van je trap, je persoonlijke smaak en je budget. Tip: vraag advies aan een professionele vakman. Die kan je trap onder de loep nemen en de meest geschikte traprenovatie voorstellen. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt voor jouw project.

 


Prijs traprenovatie

De kostprijs voor een traprenovatie kan sterk variëren. Zo speelt het model van de trap een rol, maar ook het aantal treden, extra’s als anti-slipranden of stootboorden, … De grootste prijsbepalende factor is natuurlijk het type renovatie. In de onderstaande tabel vind je de richtprijzen per soort traprenovatie:

Type renovatiePrijs
(incl. btw & plaatsing)
Overzettreden€ 125 à € 150 per trede
Trap schilderen€ 15 à € 25 per trede
Trap zandstralen€ 30 à 40 per m²
Trap luchtgommen€ 20 à € 40 per m²
Trap stofferen€ 300 à € 800

De vermelde prijzen zijn richtprijzen. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw traprenovatie? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, materialen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Zelf trap renoveren?

Een trap stofferen of zandstralen/luchtgommen is moeilijker zelf te doen. Ben je handig aangelegd, dan kan je er bijvoorbeeld wel voor kiezen om jouw trap zelf te bekleden met overzettreden of om zelf de trap te verven. Deze klussen vergen wel het nodige geduld en precisie. Voor het afmeten en zagen van overzettreden kan je een trapspin gebruiken. Met dit meettoestel meet je nauwkeurig de tredes op. Schilder je zelf jouw trap? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Dek alles goed af en kies een duurzame (lak)verf die niet snel afslijt.

Hou er hoe dan ook rekening mee dat fouten tijdens doe-het-zelven snel gemaakt zijn en de kosten voor herstelling achteraf kunnen doen oplopen. Als doe-het-zelver moet je ook zelf al het nodige materiaal aankopen, wat snel veel geld kost. We raden daarom aan om je traprenovatie over te laten aan een vakman:

 

Trap renoveren? Vertrouw op de expertise van een vakman!

Uiteindelijk wil iedereen een zo fraai mogelijk eindresultaat. Daarom raden wij aan om te vertrouwen op een ervaren vakman. Hij beschikt niet alleen over de nodige expertise, maar ook over het juiste gereedschap en materiaal. Bovendien kan je genieten van uitgebreid professioneel advies. Misschien kan hij je zelfs inspireren met eerdere realisaties.

 

Nieuwe trap of renoveren?

Scheelt er iets aan de bestaande trapconstructie? Is je trap te steil? Dan is renoveren geen optie. In dat geval investeer je beter in een nieuwe trap. De prijs voor een trap in een basis houtsoort start vanaf 2.000 à 2.500 euro. Wanneer je specialere eisen stelt aan je trap, kan die kostprijs oplopen tot 15.000 euro voor 1 verdieping.

Wil je een nieuwe trap plaatsen? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij trappenbouwers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.