Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Kozijnen vernieuwen

Je kozijnen vernieuwen is een aanzienlijke investering, maar gelukkig één met vele voordelen. Door je lagere energiekosten verdien je de aankoop van nieuw buitenschrijnwerk bv. zó terug. Maar wanneer moet je je kozijnen vernieuwen? Wat zijn de mogelijkheden qua materialen, beglazing, … en hoeveel kost zo’n project gemiddeld? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Voordelen kozijnen vernieuwen
Mogelijke uitvoeringen van nieuwe kozijnen
Ramen vernieuwen prijs
Hoe kozijnen vernieuwen?
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wanneer moet ik mijn kozijnen vernieuwen?

Over het algemeen geldt dat je je ramen elke 15 jaar moet vernieuwen. Vaak omdat je raamprofielen en de beglazing ondertussen niet meer goed isoleren, maar ook vanwege schade aan de raamkaders of het glas. Hoe snel een raam slijt, is afhankelijk van het type raam en het materiaal. Een vast raam raakt bv. minder snel beschadigd dan een draaikiepraam of een schuifraam.

Zijn jouw kozijnen aan vernieuwing toe? Dan vraag je meerdere offertes aan bij erkende installateurs. Start hier gratis en vrijblijvend je aanvraag!

kozijnen vernieuwen

 

Voordelen kozijnen vernieuwen

Je kozijnen vernieuwen is een grote klus waarvan het prijskaartje snel kan oplopen. Daartegenover staan echter heel wat voordelen. We sommen ze even op:

 • Energiebesparing: nieuwe kozijnen met isolatieglas zorgen ervoor dat het in de winter langer warm blijft binnen. Je hoeft dus minder te stoken en je energiefactuur is lager. Bovendien hou je op hete dagen ook efficiënter de hitte buiten. Zo hoeft je airco minder hard werken.
 • Hoger wooncomfort: door je kozijnen te vernieuwen geniet je van een constantere temperatuur in je woning en heb je geen last meer van condens op de ramen of tocht.
 • Geluidsisolatie: geluidswerend glas slurpt heel wat decibels op. Met nieuwe kozijnen heb je dus minder last van omgevingsgeluid.
 • Bescherming tegen inbraak: net als deuren zijn ramen potentiële toegangspoorten voor inbrekers. Daarom ben je met nieuwe kozijnen en inbraakwerend glas beter beschermd tegen indringers.
 • Nieuwe frisse look: naast praktische redenen hebben nieuwe ramen ook een esthetische meerwaarde. Ze  maken van je woning een stijlvol geheel. Bovendien kan je met nieuw buitenschrijnwerk ook voor een nieuwe uitstraling zorgen.
 • Minder onderhoud: nieuwe kozijnen vergen veel minder onderhoud. PVC, staal en aluminium zijn van nature onderhoudsvriendelijk en door nieuwe behandelingen en afwerkingen heb je ook aan houten kozijnen minder werk dan voorheen.

 

Mogelijke uitvoeringen van nieuwe kozijnen

Wil je graag je kozijnen vernieuwen? Dan sta je voor een heleboel keuzes. Er zijn namelijk verschillende materialen, typen beglazing en soorten kozijnen. Daarnaast kan je je ramen ook naar wens afwerken. Wat zijn je opties? Een kort overzicht:

 

1. Materiaal

Qua materiaal kan je kiezen tussen hout, PVC, staal of aluminium. Hout heeft een warme look en isoleert goed, maar het vergt wel iets meer onderhoud. Wil je dat vermijden? En tegelijk iets minder geld uitgeven? Ga dan voor PVC-kozijnen. Die zijn budgetvriendelijker en gaan lang mee. Aluminium is dan weer een licht en tegelijk sterk metaal met vele constructiemogelijkheden.  Wil je gaan voor het neusje van de zalm? Dan kan je ook investeren in duurdere stalen kozijnen.

 

2. Type beglazing

Doorgaans maken we een onderscheid tussen hoogrendementsglas (HR) en driedubbele beglazing. Hoogrendementsglas is dubbel glas met een hogere isolatiewaarde. Je kan ook kiezen voor HR+ en HR++ die telkens een tikkeltje meer isoleren. HR++ is tegenwoordig de standaard bij nieuwbouw  en renovatie. Driedubbele beglazing (HR+++) zorgt voor de best mogelijke isolatie, maar is dan ook duurder.

 

3. Raamtype

Er bestaan verschillende typen ramen. Welk kozijntype je kiest, hangt af van jouw wensen en woonsituatie. Een vast raam isoleert goed en is goedkoop, maar kan je niet openen.  Gaat het om een ruimte die je moet kunnen verluchten, bv. een slaapkamer? Ga dan voor een draaikiepraam. Met een schuifraam of vouwraam kan je dan weer een mooie overgang creëren naar de omliggende buitenomgeving.

 

4. Afwerking

De afwerking is een belangrijke laatste stap. Hiermee kan je de uitstraling van je nieuwe ramen nog helemaal aanpassen naar jouw wensen. Voor welke klinken ga je? Wil je een bepaald reliëf in je raamwerk laten aanbrengen? Heb je een vliegenraam nodig? Daarnaast zijn er ook nog keuzes te maken op gebied van sloten, scharnieren, vensterbanken, extra onderverdelingen, …

 

TIP: vergelijk de voorstellen van meerdere vakmannen!

Welk type kozijnen laat jij plaatsen en in welk materiaal? Wat zijn de mogelijkheden qua afwerking? Vraag offertes aan bij meerdere specialisten om een goed beeld te krijgen van alle opties. Zo kan je niet alleen hun adviezen, maar ook hun prijzen en uitvoertermijnen tegen elkaar afwegen.

Vrijblijvend vakmannen contacteren? Via onze offerteservice brengen we je gratis in contact met meerdere specialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

Ramen vernieuwen prijs

Voor een gemiddelde rijwoning of halfopen bebouwing kom je uit op een totaal kostenplaatje van € 7.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing) als je kozijnen wilt vernieuwen. Woon je in een vrijstaande woning? Dan mag je rekenen op € 15.000 à 30.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De prijs hangt uiteraard af van een aantal factoren. Hieronder een overzicht van de prijs per m², per type raam en materiaal:

Type raamMateriaalPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vast raamPVC€ 100 - 250
Hout€ 150 - 300
Aluminium€ 250 - 400
Staal€ 325 - 520
Kiepraam/valraamPVC€ 150 - 300
Hout€ 250 - 400
Aluminium€ 400 - 550
Staal€ 520 - 700
SchuifraamPVC€ 700 - 900
Hout€ 800 - 1.000
Aluminium€ 1.100 - 1.500
Staal€ 1.400 - 2.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen voor kozijnen. De totale kostprijs varieert van installateur tot installateur.  Wil je specifieke prijsvoorstellen voor jouw situatie? Vraag hier gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

 

Bespaar geld voor kozijnen vernieuwen met de ISDE!

Je kozijnen vernieuwen is een flinke investering. Gelukkig kan je gebruik maken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) om de kosten te beperken. Wel moet je dan ook investeren in isolerend hoogrendementsglas. Daarnaast zijn er nog meer belangrijke voorwaarden om hier in aanmerking voor te komen. Een vakman vertelt je graag meer.

Meer weten over de voorwaarden van de ISDE voor kozijnen of direct een aanvraag indienen? Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met installateurs in jouw buurt!

 

vernieuwen kozijnen

 

Hoe kozijnen vernieuwen?

Kozijnen vernieuwen vraagt heel wat ervaring en expertise. Je laat deze klus dus beter over aan een vakman om zeker te zijn van een optimaal eindresultaat. Een erkende installateur volgt de volgende stappen:

 1. Bestaande ramen verwijderen

  De eerste stap is je oude ramen verwijderen. Een vakman houdt dan rekening met de muurisolatie en gaat voorzichtig te werk zodat hij niets beschadigt. Daarna bereidt hij de raamopening voor door die te egaliseren en de dorpel te reinigen.

 2. Kozijnen waterpas plaatsen

  Een installateur verankert het raam zodat het horizontaal en verticaal waterpas staat. Bij een spouwmuur gebeurt dat met ankers en bij volle muren met afstandsschroeven. Aan de dorpel voorziet de specialist meestal een rubberen matje voor een verborgen afwatering.

 3. Ramen isoleren

  Met spuitisolatie zorgt een vakman voor een luchtdichte afsluiting tussen het kozijn en de binnenmuur. Zo’n isolatielaag is belangrijk om ervoor te zorgen dat je profiteert van optimaal warmtecomfort.

 4. Kozijnen afwerken

  Als laatste maakt de specialist de naden tussen je buitenmuur en nieuwe kozijnen dicht met een laag silicone. De naad onderaan je kozijn laat hij wel open om een goede, verborgen afwatering te garanderen.

Op zoek naar een erkende vakman voor je nieuwe ramen? Je kan gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij specialisten bij jou in de buurt via onze offerteservice.