Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Huis isoleren buitenkant

Is de gevel van je woning aan een renovatie toe? Overweeg dan eerst om de buitenkant van je huis te isoleren. Naast een nieuwe uitstraling van je woning profiteer je zo ook van een lagere energierekening. Hoe kan je een huis isoleren aan de buitenkant? Hoeveel kost het en zijn er financiële voordelen om de prijs te verlagen? En zijn er goede alternatieven voor die gevelisolatie? Dit én meer ontdek je hier!

Ga snel naar:
Huis isoleren buitenkant: hoe afwerken?
Huis isoleren buitenkant: prijs
Hoe huis isoleren aan buitenkant?
Subsidies & financiële voordelen
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer is je huis isoleren aan de buitenkant een goed idee?

Met gevelisolatie profiteer je van een lagere energierekening, is er minder kans op vochtproblemen en geef je jouw woning een frisse uitstraling. Je isoleert de buitenzijde van een woning als:

 • je geen spouwmuren hebt. Dit is doorgaans het geval bij woningen van vóór 1920.
 • de spouwmuur te dun of vervuild is voor een isolatielaag. De spouw moet min. 5 cm breed zijn.
 • je de gevel ook wil renoveren. Denk aan een nieuwe gevelafwerking, nieuw schrijnwerk, …

Huis isoleren aan de buitenkant? Vergelijk vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

huis isoleren buitenkant

 

Huis isoleren buitenkant: hoe afwerken?

Een isolatiespecialist isoleert je gevel aan de buitenkant met dunne kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, …). Die werkt hij dan af met een gevelbekleding naar keuze. Uit welke types gevelafwerkingen kan je allemaal kiezen? Een kort overzicht:

 

1. Isolatie met crepi

Crepi is een goedkope optie om isolatiemateriaal af te werken zonder draagstructuur. De afwerkingslaag blijft zo erg dun en egaal, en is sneller aan te brengen op de gevel. Verder beschermt crepi doeltreffend tegen vochtvorming en is het beschikbaar in verschillende kleuren en structuren.

Richtprijs crepi met gevelisolatie: € 100 à 130 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Isolatie met steenstrips

Steenstrips als afwerking van je isolatiemateriaal zijn ideaal als je geen draagstructuur wil plaatsen en houdt van de uitstraling van bakstenen.  Hierbij gaat het om gezaagde bakstenen die een vakman op de isolatie lijmt. Net als crepi is deze afwerking dus snel te plaatsen en ook beschikbaar in meerdere uitvoeringen.

Richtprijs steenstrips met gevelisolatie: € 200 à 250 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Isolatie met gevelpanelen

Een van de belangrijkste voordelen van gevelpanelen is hun veelzijdigheid. Zo kies je mogelijk voor houten gevelpanelen (thermisch behandeld of tropisch hardhout), PVC, composiet, metaal, … Ze zijn horizontaal én verticaal te bevestigen, waardoor elke woning hiermee een eigen uitstraling krijgt.

Richtprijs gevelpanelen met gevelisolatie: € 80 à 150 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

4. Isolatie bij nieuwe buitenmuur

In plaats van een afwerking op de bestaande buitenmuur kan je ook kiezen voor een compleet nieuwe buitenmuur. Dit is zeker de meest tijdrovende en duurste optie. Is er een spouw aanwezig? Dan zal een vakman doorgaans eerst je oude buitenmuur verwijderen. Ook een extra fundering voor je isolatielaag en je nieuwe buitenmuur is vereist.

Richtprijs nieuwe buitenmuur met gevelisolatie: vanaf € 130 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Hoe laat ik de buitenkant van mijn huis best isoleren en afwerken?

Wat is de beste manier om de buitenkant van je woning te isoleren en af te werken? Dat hangt af van meerdere factoren: uiteraard je budget, maar ook je woonsituatie en persoonlijke wensen. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Huis isoleren buitenkant: prijs

Hoeveel kost een huis isoleren aan de buitenkant, inclusief je nieuwe gevelafwerking? Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs van € 80 – 250 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Een overzicht van de richtprijzen per type gevelafwerking:

Type afwerking (+ isolatie)Gemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Crepi€ 100 à 130
Steenstrips€ 200 à 250
Gevelpanelen€ 80 à 150
Nieuwe buitenmuurvanaf € 130

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen op basis van de moeilijkheidsgraad van de werken, de gekozen materialen, … Daarnaast variëren tarieven van vakman tot vakman. Profiteer van gericht advies en prijzen op maat van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

huis isoleren buitenzijde

 

Hoe huis isoleren aan buitenkant?

Wil je zeker zijn van een naadloze isolatielaag aan de buitenkant van je woning? En dus ook van een optimaal rendement? Dan doe je het best een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Die volgt doorgaans de volgende stappen bij het isoleren van de buitenzijde van je huis:

 

 1. Oude gevel voorbereiden

  Voordat de vakman het isolatiemateriaal aanbrengt, moet de gevel in een goede staat verkeren. Laat eventuele bestaande gevelproblemen dus eerst oplossen. Denk hierbij aan beschadigde gevelstenen, poreuze voegen, …

 2. Isolatieplaten aanbrengen

  Door middel van een speciale lijm brengt de vakman kunststof isolatieplaten (PIR, PUR, XPS, …) direct aan op de buitenkant van je huis.

 3. Draagstructuur of wapeningsnet plaatsen

  Heb je gekozen voor kunststof gevelpanelen of een houten gevelbekleding? Dan bevestigt de vakman een houten of metalen draagstructuur op het isolatiemateriaal. Hiermee creëert de vakman een luchtspouw die vochtvorming tegengaat. Voor gevelbepleistering of steenstrips is dit niet nodig. Dan is een wapeningsnet met hoekprofielen voldoende.

 4. Gevelafwerking aanbrengen

  Als laatste is het tijd voor de afwerking. Hierbij gaat het om crepi, steenstrips, gevelpanelen, … Weet je niet zeker welke afwerking je moet kiezen? Vraag dan gerust meer informatie aan een vakman. Zo profiteer je van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier.

 

Buitenzijde huis isoleren: financiële voordelen

Laat je de buitenkant van je huis isoleren? Dan zijn er verschillende financiële voordelen waar je mogelijk voor in aanmerking komt. Een kort overzicht:

 • ISDE (investeringssubsidie duurzame energie): de ISDE is een subsidie voor particulieren en onder andere aan te vragen om isolatie aan de buitenkant van je huis te financieren. Kies je enkel voor gevelisolatie? Dan krijg je € 19 per m² aan subsidie.  Belangrijk: dit bedrag per m² verdubbelt als je 2 of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Ook kom je mogelijk in aanmerking voor een bonus van € 5 per m² als je kiest voor een bio-based isolatiemateriaal.
 • Energiebespaarlening: naast subsidies is het ook mogelijk om een lening aan te vragen. Deze Energiebespaarlening is erg aantrekkelijk, aangezien je geen afsluitkosten hoeft te betalen en de rentevoet tijdens de looptijd niet verandert. Het gaat om een maandannuïteitenlening van  minimaal € 1.000 en maximaal € 27.000 (bij een ZEP maximaal € 54.000 en bij een NOM maximaal € 71.000).
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 2 jaar en laat je de gevelisolatie over aan een vakman? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9% op de arbeidskosten. Voor de materialen betaal je wél 21% btw.
 • Lokale subsidies: sommige gemeentes verlenen ook subsidies om je huis te isoleren aan de buitenkant. De bedragen en voorwaarden variëren wel van gemeente tot gemeente. Vraag gratis advies aan een erkende isolatiespecialist in je buurt!

 

Mogelijke alternatieven

Is gevelisolatie geen optie in jouw situatie? Dan zijn er nog 2 andere soorten muurisolatie om te overwegen. Een overzicht:

 

1. Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de meest budgetvriendelijke en efficiënte manier om je muren te isoleren. Via meerdere boorgaten in je gevel blaast een vakman dan isolatiemateriaal in de spouw. Mogelijke materialen zijn PUR-schuim, EPS-parels of glaswolvlokken. De spouw moet echter wel 5 centimeter breed zijn. Verder moet de gevel zelf in goede staat verkeren, dampopen zijn en bestand zijn tegen slagregens.

Richtprijs: € 15 à 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Binnenmuurisolatie

Je isoleert je binnenmuren best alleen als spouwmuur- of gevelisolatie niet mogelijk zijn. Het is namelijk niet alleen minder doeltreffend, maar neemt ook woonruimte in beslag. Je hebt hierbij 2 opties: je kan binnenmuren isoleren grenzend aan de buitenomgeving of grenzend aan de binnenomgeving. In beide gevallen kies je meestal voor voorzetwanden, verankerd in de draagmuur met een houten of metalen rooster.

Richtprijs: € 55 à 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Huis isoleren aan de buitenkant? Vergelijk offertes!

Wil je de buitenkant van je huis isoleren? Vergelijk dan zeker vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo profiteer je van gericht advies, prijzen op maat, … maar kan je ook werkwijzen en uitvoertermijnen van 2 à 3 vakmannen vergelijken. Start je aanvraag via ons gratis offerteformulier.