Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Vloerverwarming bij renovatie

Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige en aangename warmte en is in combinatie met isolatie bijzonder energiezuinig. In nieuwbouwwoningen wordt vloer- en wandverwarming vaak toegepast maar ook bij renovatie is het perfect mogelijk. Ben je van plan om je woning te renoveren en vloerverwarming te plaatsen dan moet je onderstaande tips zeker doornemen!

Overweeg je om vloerverwarming te plaatsen? Maak gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvende offertes aan bij erkende aannemers.  Klik hier voor meer informatie.

 

 

Mogelijke knelpunten

De eerste stap die je moet ondernemen is nagaan waar knelpunten kunnen ontstaan. Denk hierbij aan deur- en raamopeningen of niveauverschillen bij trappen. Ook de afstand tussen de vloer en het plafond zal door de renovatiewerken kleiner worden. Probeer hier minimaal 240 centimeter aan te houden.

 

 

Opbouw vloerverwarming bij renovatie Dikte vloerverwarming bij renovatie

Het spreekt voor zicht dat er meer opbouwruimte nodig is bij vloerverwarming dan bij een traditionele vloer. De buizen van de vloerverwarming zijn maar 15 mm dik maar er moet uiteraard ook nog rekening gehouden worden isolatie, de chape en de bovenvloer.

Chape is de cementlaag die over de vloerverwarming komt en waarop de vloerbedekking (tegels, laminaat, parket, etc.) wordt gelegd. De dikte daarvan beïnvloedt de prestaties van de verwarming; hoe dikker de laag, hoe langer het duurt voordat deze verwarmd is. Geadviseerd wordt een chape van tussen de 4 cm en de 8 cm. Is de laag dunner, dan kunnen er door de warmtewerking scheuren ontstaan en is de laag dikker, dan heeft dat dus invloed op de prestaties van de vloerverwarming. Qua isolatie voorzie je best een minimum ruimte van 4 centimeter. Hoe meer, hoe beter natuurlijk. De minimale opbouwhoogte voor vloerverwarming bedraagt dus 15 centimeter.

 

 

Natte of droge installatie

Vloerverwarming kan op twee manieren worden geïnstalleerd: nat of droog. Bij een natte installatie worden de verwarmingsbuizen bevestigd op een isolerende drager en vervolgens rechtstreeks in de chape geplaatst. Het nadeel van dit systeem is dat het dikker is. Het is daarentegen wel goedkoper. Bij een droge installatie worden de buizen in een voorgevormde constructie geplaatst en afgedekt met een metalen dekplaat. De opbouwdikte blijft bij deze methode een stuk dunner, maar is wel prijziger dan de natte constructie.

 

Dunne vloerverwarming

 

Welke kamers komen in aanmerking voor vloerverwarming?

In principe kan vloerverwarming overal worden geplaatst, dus ook in een appartement of op de bovenverdieping. Maar, omdat vloerverwarming langer de tijd nodig heeft om op te warmen is een installatie alleen zinvol in ruimten die je ook regelmatig gebruikt. In een slaapkamer waar men alleen slaapt en verder overdag nauwelijks komt, heeft vloerverwarming weinig nut. Dan is een kleine radiator effectiever en goedkoper.

 

 

Welke vloer plaatsen bij vloerverwarming?

Ook de vloerbedekking die je kiest is een belangrijke factor. De ene vloerbedekking is beter geschikt dan de andere. Een houten vloer bijvoorbeeld, geleidt de warmte niet goed waardoor de vloerverwarming minder effectief zal functioneren en langer moet opwarmen. Daarbij kan het hout door de warmtewerking kromtrekken of scheuren. Keramische tegels zijn daarentegen ideaal om te combineren met vloerverwarming.

Natuursteen, gietvloeren, tapijt, linoleum, laminaat en parket kunnen in principe allemaal ook, maar hier moet meestal gewerkt worden met een ontkoppelingsmat om scheuren te vermijden. Deze mat zal er ook weer voor zorgen dat de opbouwhoogte hoger wordt wat vaak een probleem is bij renovatie. Vraag dit dus zeker na bij je vloerder.

 

Welke vloer bij vloerverwarming

 

Wandverwarming als aanvulling

In sommige gevallen is vloerverwarming niet mogelijk en kan wandverwarming een goed alternatief zijn. Maar meestal is wandverwarming een aanvulling op de vloerverwarming en vooral in ruimten waar de wanden dicht op elkaar zitten is wandverwarming erg comfortabel. Het wordt bijvoorbeeld vaak toegepast in badkamers, waar het vloeroppervlak relatief klein is. Wandverwarming is een prima alternatief wanneer je gaat renoveren maar geen zin hebt om de volledige vloer op te breken.
Let er bij wandverwarming op dat het beter is er geen meubels voor te plaatsen. In de woonkamer is wandverwarming daarom vaak minder geschikt.

 

Kostprijs vloerverwarming bij renovatie

De installatie van vloerverwarming is een heuse investering en vergt de nodige vakkennis om correct te plaatsen. Het is dan ook echt aan te bevelen de installatie door een vakman uit te laten voeren. De vloerverwarming zelf kost zo’n € 30,- per vierkante aan materialen. Met de installatiekosten bij mag je rekenen op een prijs tussen de €50,- en €80,- per vierkante meter. Het is daarom slim om bij verschillende specialisten offerte aan te vragen, zodat je de beste optie kunt kiezen. Vrijblijvende offertes aanvragen bij erkende aannemers kan je doen via onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

Renoveren vloerverwarming