Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Waterhardheid testen

De waterhardheid is een indicator van hoeveel kalk en magnesium er in je leidingwater zit. Heeft dat water een hoge hardheid? Dan kan dat zorgen voor hogere stookkosten, huishoudtoestellen die sneller stuk gaan, meer poetswerk, … Hoe kan je de waterhardheid testen, waar let je hierbij op en wanneer is het tijd voor een waterverzachter? Dit én meer lees je hier!

Ga snel naar:
Waarden waterhardheid testen
Hoe waterhardheid testen?
Hoe waterhardheid verlagen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom waterhardheid testen?

Het is absoluut aangeraden om na te gaan of je water niet te hard is. Zacht water is namelijk een stuk voordeliger. Hieronder de redenen om de hardheid van je leidingwater te testen:

  • Lagere energiefactuur: kalkdeeltjes zitten ook in je verwarmingswater en kunnen vast blijven kleven aan je leidingen. Hoe meer kalkopbouw, hoe langer het duurt om je woning  op te warmen. Het heeft dus een direct effect op je energieverbruik.
  • Milieuvriendelijk: kalkaanslag in je leidingen zorgt ervoor dat je meer moet stoken. Naast een negatief effect op je portemonnee stoot je ook meer CO2 uit. Met zacht water verwarm je je woning veel efficiënter en draag je zo je steentje bij aan het milieu.
  • Minder last van kalkaanslag: kraanwater bevat altijd een bepaalde hoeveelheid kalk en magnesium, wat leidt tot kalkaanslag in je keuken en badkamer.  Door je waterhardheid te testen kom je te weten of je beter een waterverzachter koopt of niet. Met zo’n toestel moet je veel minder poetsen!
  • Elektrische apparatuur gaat langer mee: apparatuur als koffiezetapparaten, wasmachines, vaatwassers, …  raken op termijn aangetast door kalk. Dit heeft een behoorlijk effect op de werking en de levensduur van deze toestellen. Daarnaast ziet het er ook onverzorgd en vies uit.

Wat is de hardheid van mijn water? Daar kan een waterontharder installateur jou een sluitend antwoord op geven. Na een wateranalyse geeft hij je gericht advies op maat. Contacteer professionals actief in jouw regio via onze offerteservice.

waterhardheid testen

 

Waarden waterhardheid testen

Om een correcte inschatting te maken van de hardheid van je drinkwater, moet je natuurlijk weten wat verschillende waarden betekenen. Doorgaans is de hardheid van water aan te duiden met ºfH of ºdH. Hoe hoger deze waarden, hoe harder het water. Een overzicht:

Soort waterFranse hardheid (°fH)Duitse hardheid (°dH)
Zeer zacht water0 - 7 0 - 4
Zacht water7- 154 - 8
Gemiddeld water15 - 228 - 12
Vrij hard water22 - 3212 - 18
Hard water 32 - 5518 - 30
Zeer hard water> 55> 30

LET OP: de gemiddelde waterhardheid in de Benelux ligt rond zo’n 8 ºdH (15 ºfH), maar dit varieert sterk per regio. Bij dit gemiddelde heeft een waterverzachter al een zeer positief effect. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend offertes van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

Hoe waterhardheid testen?

Wil je de waterhardheid van je leidingwater testen? Dan zijn hier verschillende mogelijke methoden voor. Enkele werkwijzen op een rij:

 

1. Druppeltest

Een van de meest gebruike methoden om de waterhardheid te testen is de druppeltest. Hierbij vul je een testbuisje met water en combineer je deze met druppels testvloeistof. Na elke druppel moet je goed schudden en wacht je tot het water groen wordt. De hoeveelheid benodigde druppels is hierbij de indicatie van de waterhardheid. Hoe meer druppels, hoe hoger de waterhardheid.

 

2. Teststrips

Door een teststrip even onder water te houden kan je op basis van aangegeven kleuren de waterhardheid snel aflezen. Let hierbij wel goed op de gebruikte waarde voor waterhardheid. Zo is er een groot verschil tussen dH en fH. Net als druppeltests zijn teststrips makkelijk te verkrijgen bij verschillende winkels en webshops.

 

3. Zeeptest

Een zeeptest is de makkelijkste manier om waterhardheid te testen. Hierbij vul je een potje met maximaal 2 cl water en combineer je dit met een aantal druppels groene zeep. Is er na even te hebben geschud nog geen sprake van schuim? Dan heb je waarschijnlijk hard water. Wel benadrukken we hier het woord ‘waarschijnlijk’, aangezien zeeptests minder betrouwbaar zijn dan andere testmethoden.

 

4. Opvragen bij watermaatschappij

Je hoeft niet noodzakelijk zelf aan de slag om de waterhardheid van je drinkwater te achterhalen. Je kan de gegevens ook simpelweg opvragen bij je lokale watermaatschappij.

 

CONCLUSIE: wat is de beste methode voor waterhardheid testen?

Wil je zelf de hardheid van je water testen? Dan kies je best voor een teststrip of druppeltest.  Anders is het altijd nog mogelijk om je lokale watermaatschappij te raadplegen. Blijkt je water erg hard te zijn? Dan is een waterverzachter een rendabele investering. Geniet van gericht advies en prijzen op maat bij ervaren vakmensen in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

waterhardheid test

 

Hoe waterhardheid verlagen?

Heb je de hardheid van je leidingwater getest en blijkt het veel kalk te bevatten? Dan kies je best voor een waterverzachter. Maar waar let je op bij het aanschaffen van zo’n systeem? Enkele aandachtspunten:

  • Waterverzachter met of zonder zout: waterontharders zijn met óf zonder zout verkrijgbaar. Systemen met zout zijn altijd beter, aangezien andere varianten minder goed werken. Kalk verdwijnt namelijk niet, maar blijft in het water zweven.
  • Elektrische of mechanische verzachter: doorgaans is een elektrische verzachter de beste optie, aangezien deze volumegestuurd in plaats van tijdsgestuurd werkt. Het apparaat gaat dus pas aan de slag wanneer dit echt nodig is en zorgt zo voor een lager waterverbruik.
  • Capaciteit: de benodigde capaciteit is afhankelijk van je waterverbruik. Voor de meeste huishoudens (2 – 5 personen) is een capaciteit van 10 liter voldoende. Zorg wel dat de regeneratie intervaltijd van je verzachter rond de 6 à 7 dagen ligt. Een vakman kan een inschatting maken van welke capaciteit je nodig hebt binnen jouw woonsituatie.
  • Prijs: je mag rekenen op een richtprijs van € 1.000 – 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een nieuwe generatie elektrische waterontharder met zout. Met zo’n toestel ben je wel zeker van een optimale ontkalking, lange levensduur en een energiezuinige werking.

 

Vergelijk vakmensen via onze gratis offerteservice

Ben je geïnteresseerd in een waterontharder? Dan schakel je best een vakman in via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en vergelijk je gemakkelijk uitvoertermijnen, werkwijzen, … Start je aanvraag via ons offerteformulier.