Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Houten vloer isoleren van bovenaf

Wil je je houten vloer isoleren, maar heb je geen kruipruimte of kelder? Dan is van bovenaf isoleren dé oplossing. Deze methode is arbeidsintensiever, maar er zijn dan vele voordelen waar je van profiteert. Laat je je vloer renoveren? Dan zijn die werken ook het ideale moment om tegelijk te isoleren langs boven. Hoe isoleer je je houten vloer van bovenaf? Welk materiaal moet je gebruiken en hoeveel kost het? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Hoe houten vloer isoleren van bovenaf?
Geschikte isolatiematerialen houten vloer
Houten vloer isoleren van bovenaf: kostprijs
Zelf houten vloer isoleren of vakman inschakelen?
Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Waarom je houten vloer isoleren van bovenaf?

Een goede isolatie voor je houten vloer is erg belangrijk. Of je nu kiest voor vloerisolatie van bovenaf of onderaf, zo’n isolatieproject is slim om meerdere redenen. Hieronder vind je ze opgesomd:

 • Lagere energiefactuur: door je houten vloer te isoleren, heb je minder last van warmteverlies in je woning. Op die manier hoef je minder te stoken en is je energierekening lager.
 • Hoger wooncomfort: een vloer voelt veel minder koud aan als deze goed is geïsoleerd. Je geniet van een constante temperatuur en je kan comfortabel op je blote voeten rondlopen.
 • Minder geluidsoverdracht tussen ruimtes: bij hout heb je al snel last van geluidsoverdracht tussen ruimtes. Gelukkig kan het juiste isolatiemateriaal voor je houten vloer die geluiden flink beperken.
 • Geen vochtproblemen: met vloerisolatie voorkom je dat vocht tegen je houten draagconstructie condenseert. Zo vermijd je vochtproblemen en schade als houtrot, schimmels, …
 • Subsidies & financiële voordelen: laat je je houten vloer isoleren en is je woning ouder dan 2 jaar? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidies en geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten. Voor de materialen geldt dan nog wel een tarief van 21%.

Wil je graag je houten vloer laten isoleren van bovenaf? Schakel dan een erkende vakman in. Je kan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen bij verschillende specialisten via onze offerteservice.

houten vloer isoleren

 

Hoe houten vloer isoleren van bovenaf?

Hoe je een houten vloer isoleert van bovenaf, hangt van het gebruikte materiaal af. Hieronder vind je een stappenplan om je vloer te isoleren met isolatiedekens:

 1. Afmetingen maken

  Bereken eerst hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt en hoe dik dat materiaal moet zijn. Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger de isolatiewaarde. Hou bij het kiezen van de dikte er wel rekening mee dat je deuren nog kunnen sluiten.

 2. Vloerbedekking verwijderen

  Vervolgens verwijder je de hele vloerbedekking tot de draagconstructie zichtbaar is. Wil je graag je vloerbedekking hergebruiken? Door je vloerbedekking te nummeren, kan je die op het einde in hetzelfde patroon terugleggen.

 3. Houten balken herstellen

  Controleer eerst de draagconstructie op punten die je moet herstellen. Maak alle gaatjes en kiertjes dicht, zodat kou en vocht niet langs die weg kunnen ontsnappen. Op deze manier haal je een optimale isolatiewaarde.

 4. PE-folie plaatsen

  Plaats een PE-folie over de hele draagconstructie. Dit is een dampremmende laag die ervoor zorgt dat je isolatiemateriaal droog blijft. Het vocht zal dus niet in je gekozen materiaal trekken en zo houd je de isolatiewaarde dus hoog.

 5. Isolatiemateriaal aanbrengen

  Snij vervolgens het isolatiemateriaal op maat met een isolatiemes of een handzaag. Hou aan elke kant ongeveer één centimeter over zodat je je isolatie strak kan vastklemmen tussen de draagconstructie van je vloer. Daardoor haal je meer rendement uit het materiaal.

 6. Plaatmateriaal en vloerbedekking aanbrengen

  Bedek het isolatiemateriaal met plaatmateriaal. Daarmee voorkom je beschadigingen aan je materiaal en verlies je niks op gebied van isolatiewaarde. Schroef het materiaal vast en breng als laatste je vloerbedekking opnieuw aan.

 

Laat je liever een vakman je houten vloer van bovenaf isoleren? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes op maat van verschillende vakmannen via onze offerteservice.

 

Geschikte isolatiematerialen houten vloer

Wil je je houten vloer van bovenaf isoleren? Dan is het belangrijk om hier het juiste isolatiemateriaal voor te kiezen. Ga in ieder geval voor een dampopen isolatiemateriaal zodat eventueel vocht kan ontsnappen. Daarom kies je niet voor EPS, XPS of PUR. Dat zijn namelijk dampdichte materialen. Hieronder een overzicht van de geschikte materialen per type vloer:

 

1. Houten verdiepingsvloer isoleren van bovenaf

Je houten verdiepingsvloer isoleren levert je een goede thermische isolatie en geluidsisolatie op. Bij houten vloeren merk je anders snel geluidsoverlast op uit andere ruimtes zoals het verschuiven van stoelen, stemmen of muziek. Met isolatie heb je daar veel minder last van. Je kan kiezen uit verschillende materialen:

 • Isolatiedekens: dekens van rotswol, glaswol en houtwol zijn erg geschikt voor het isoleren van een houten verdiepingsvloer. Een vakman brengt het materiaal dan aan in de holle ruimte onder de houten planken tussen de dek- en de draagvloer.
 • Inblaasisolatie: ook de gespoten variant van glaswol kan je gebruiken. Er is weinig energie nodig om dit te produceren en het is een erg budgetvriendelijk materiaal. Een specialist blaast het in tot het een naadloze isolatieschil vormt tussen de dek- en draagvloer.
 • Geluidsisolerende mat: een isolatiespecialist plaatst in dit geval een elastische, trillingsdempende laag onder de vloerbekleding. Dit kan een kokosmat, een kurkplaat of vlasvilt zijn. De vloerbekleding ligt dan los van de omringende wanden en de draagconstructie.

 

2. Houten benedenvloer van bovenaf isoleren

Heb je geen kruipruimte of is die niet toegankelijk genoeg? Dan isoleer je je houten benedenvloer van bovenaf. Dat is jammer genoeg een stuk arbeidsintensiever omdat een vakman eerst  de vloerbekleding zal moeten verwijderen. Ook hier heb je de keuze uit een aantal materialen:

 • Thermoskussens: dit is een ideaal materiaal om langs onder aan te brengen, maar thermoskussens kan je ook van bovenaf plaatsen. Ze bestaan uit een aantal lagen aluminiumfolie met daartussen stilstaande lucht. Bovendien zijn thermoskussens gemakkelijk te combineren met vloerverwarming.
 • Isolatiedekens: dit werkt volgens hetzelfde principe als bij de houten verdiepingsvloer van bovenaf isoleren. Een vakman brengt isolatiedekens van rotswol, glaswol of houtwol eenvoudig aan onder de houten planken tussen de dek- en draagvloer.
 • Spuitisolatie: toch liever spuitisolatie? Kies dan voor het dampopen icynene. Dit is een soort isolatieschuim met een open celstructuur, waardoor het vocht nog makkelijk kan ontsnappen. Bovendien kan een vakman met icynene een naadloze schil creëren, ook op oneven oppervlakken waar veel leidingen langslopen.

 

Welk isolatiemateriaal kies ik het best?

Het juiste isolatiemateriaal en de geschikte methode kiezen, is van cruciaal belang voor een geslaagd eindresultaat. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes maakt, schakel je altijd een vakman in. Via onze offerteservice vind je gemakkelijk verschillende isolatiespecialisten. Meerdere offertes aanvragen is de beste garantie op een correcte prijs.

Advies nodig over je houten vloer van bovenaf isoleren? Schakel een professionele plaatser in. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen.

 

Hoeveel kost een houten vloer isoleren van bovenaf?

De kostprijs voor de isolatie van je houten vloer hangt af van de oppervlakte, het gekozen materiaal en de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken. Hieronder een overzicht van de richtprijzen per isolatiemateriaal:

Soort isolatiemateriaalPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Isolatiedekens€ 20 à 35
Inblaasisolatie€ 20 à 40
Thermoskussens€ 30 à 40
Icynene spuitisolatie€ 25 à 40

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag voor vloerisolatie!

houten vloer isoleren bovenaf

 

Zelf houten vloer isoleren of vakman inschakelen?

Kan je zelf je houten vloer isoleren van bovenaf of schakel je toch een vakman in die ervaring heeft met deze soort klussen? We zetten de opties op een rijtje:

 

1. Zelf houten vloer van bovenaf isoleren

Heb je ervaring met isolatiewerken? Dan kan je je houten vloer zelf van bovenaf isoleren met isolatiedekens. Voor de materialen betaal je € 15 à 35 per m² (incl. btw), afhankelijk van het isolatiemateriaal. Maar je geniet niet van het verlaagd btw-tarief. Isoleer je met spuit-, inblaasisolatie of thermoskussens? Schakel dan een vakman in. Die methodes vergen namelijk specifieke apparatuur, aangepaste kledij en speciale technieken.

 

2. Houten vloer van bovenaf laten isoleren

Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Werk dan samen met een vakman. Je betaalt gemiddeld € 15 à 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Voor die prijs geniet je van de volgende grote voordelen:

 • Advies op maat: weet je niet goed welke methode je moet gebruiken? Vraag je je af welk isolatiemateriaal het meest geschikt is in jouw situatie? Een vakman geeft je gericht advies.
 • Correcte uitvoering: een specialist heeft ervaring met houten vloeren isoleren van bovenaf. Hij houdt rekening met alle aandachtspunten en levert zo een optimaal eindresultaat af.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman gebruikt alleen hoogwaardige isolatiematerialen. Bovendien kan hij die vaak aankopen voor scherpere prijzen dan particulieren.
 • Subsidies & financiële voordelen: is je woning 2 jaar of ouder? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% op arbeidskosten. Voldoe je aan alle voorwaarden, dan kom je mogelijk ook nog in aanmerking voor de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie). Een vakman helpt je graag bij je aanvraag.

TIP: op zoek naar een specialist? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vakmannen.

 

Alternatief: houten vloer isoleren van onderaf

Een houten vloer isoleren van bovenaf is een zware klus. Beschik je over een kruipkelder? Dan kan je je vloer van onderaf isoleren. Dat is praktisch, budgetvriendelijk en snel. Controleer de kruipkelder van tevoren wel op vocht. Doe je dit niet? Dan riskeer je dat het vocht tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer terecht komt en houtrot veroorzaakt.

Advies op maat nodig? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van meerdere vakmannen via onze offerteservice.