Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Huis isoleren binnenkant

Je woning isoleren is altijd een goed idee. Is isoleren langs de buitenkant bij jouw woning echter niet mogelijk? Dan kan je jouw huis ook langs de binnenkant isoleren. Dat kan bij muren die grenzen aan de buitenomgeving én de binnenomgeving. In dit artikel lees je meer over de voordelen, de mogelijkheden, de prijzen, …

Ga snel naar:
Voor- en nadelen huis isoleren binnenkant
Hoe huis isoleren langs binnenkant?
Huis isoleren langs binnenkant: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Alternatief: huis isoleren buitenkant
Ontvang gratis je offertes

 

 

Wanneer moet ik mijn huis isoleren langs de binnenkant?

Bij sommige huizen kan je niet van buitenaf isoleren, bv. bij historische panden. Ook als de na-isolatie van je spouwmuur niet mogelijk is of als je geen gevelrenovatie voor ogen hebt, isoleer je beter langs de binnenkant. Daarnaast kan je ervoor kiezen om binnenmuren die grenzen aan een binnenomgeving te isoleren. Dat kan om thermische redenen, maar ook om geluidsoverlast tegen te gaan.

Wil jij je huis isoleren langs de binnenkant? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van meerdere isolatiespecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

huis isoleren binnenkant isolatiemateriaal

 

Voor- en nadelen huis isoleren binnenkant

Er zijn altijd goede redenen om te kiezen voor woningisolatie. Isoleren langs de binnenkant is meestal niet de meest aangewezen methode, maar toch heeft deze werkwijze ook meerdere voordelen. Je vindt de voor- en nadelen van muurisolatie langs de binnenkant hieronder opgesomd:

 • Lagere energiefactuur: isolatie zorgt ervoor dat opgewekte warmte langer in je huis blijft. Daardoor hoef je dus minder te stoken. En dat leidt dan weer tot een lagere energierekening.
 • Hoger wooncomfort: als je je woning goed isoleert, heb je geen last meer van grote temperatuursverschillen tussen meerdere ruimtes in je huis. Je geniet dan van een constantere temperatuur, en dus woon je comfortabeler.
 • Relatief goedkoop: je huis langs binnen isoleren kan op een relatief goedkope manier. Ook qua terugverdientijd scoort het ongeveer even goed als andere isolatiemethoden.
 • Onaangetaste buitengevel: doordat je langs binnen werkt, blijft je gevel onaangetast. Je kan ook gemakkelijker in fases werken door de isolatiewerken ruimte voor ruimte aan te pakken.

 

 • Verlies van binnenruimte: doordat je een laag isolatie aanbrengt, moet je er rekening mee houden dat je een deel van je binnenruimte niet meer kan benutten.
 • Arbeidsintensiever: van binnenuit isoleren is moeilijkere klus dan spouwmuurisolatie. Bovendien moet je ook mogelijk stopcontacten, radiotoren, vensterbanken, … verplaatsen voor je aan het werk kan beginnen.
 • Mogelijke koudebruggen: muurisolatie kan niet helemaal aansluiten op vloer- of dakisolatie, waardoor er nog steeds een risico is op koudebruggen en dus ook op schimmels en condensatie.

 

Hoe je huis isoleren langs de binnenkant?

Van binnenuit kan je zowel muren die grenzen aan de buitenomgeving als aan de binnenomgeving isoleren. De isolatiemethoden verschillen per toepassing. Hieronder vind je meer uitleg:

 

OPTIE 1: muur isoleren die grenst aan de buitenomgeving

Een muur die grenst aan de buitenomgeving isoleren, is een goed idee. Op die manier ga je geluidsoverlast tegen, bespaar je op je energiefactuur en profiteer je van verhoogd wooncomfort. Dat kan zowel met voorzetwanden als isolatieplaten:

 • Voorzetwanden: een professional plaatst voorzetwanden tegen een houten of metalen rooster dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur vult hij dan op met een geschikt isolatiemateriaal zoals minerale wol. Een voorzetwand kan je daarna nog schilderen of behangen.
 • Isolatieplaten: er zijn ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar die je rechtstreeks op je muur lijmt. Hun warmtegeleidingscoëfficiënt is vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Bovendien krijg je door de poreuze structuur een natuurlijke vochtregulatie.

 

OPTIE 2: muur isoleren die grenst aan binnenomgeving

Je kan ook muren tussen 2 aparte kamers of de muren tussen jouw woning en die van de buren isoleren. Zo kan je de warmte in jouw woning beter binnenhouden en geluid uit andere ruimtes effectief weren. Naast voorzetwanden of isolatieplaten kan je hier ook werken met cellenbeton plaatsen. Deze methode is gangbaarder bij grote ruimtes die aan een renovatie toe zijn.

 

Vraag advies aan een erkende isolatiespecialist in je buurt!

Twijfel je over welke isolatiemethode en welk materiaal je het beste gebruikt in jouw huis? Dan kan je advies vragen aan een expert. Hij/zij analyseert jouw specifieke situatie en geeft op basis daarvan gericht advies. Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

Huis isoleren binnenkant: prijs

Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van € 40 – 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) om je huis langs binnen te isoleren. Hoeveel het precies kost, hangt af van meerdere factoren. Zo hebben bv. de gekozen methode, het type isolatiemateriaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, … een invloed op het prijskaartje. Hieronder vind je een paar richtprijzen per materiaal:

Soort isolatiemateriaalPrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Voorzetwand€ 50 à 80
Isolatieplaten€ 45 à 65
Cellenbeton blokken€ 40 à 55

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifieke prijs om je huis langs binnen te isoleren? Ontvang hier dan gratis en vrijblijvend offertes op maat van verschillende isolatiespecialisten.

 

Beperk de kosten van je isolatieproject met subsidies!

Afhankelijk van hoe omvangrijk de isolatiewerken zijn, kan het prijskaartje oplopen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele subsidies en financiële voordelen. Bovendien kan je rekenen op het verlaagde btw-tarief als je woning ouder dan 2 jaar is. Meer informatie over de subsidies, hun bedragen en voorwaarden vind je via onze offerteservice.

 

huis isoleren binnenkant platen

 

Belangrijke aandachtspunten

Wanneer je een binnen- of buitenmuur langs binnen wil isoleren, zijn er heel wat zaken om in je achterhoofd te houden. Hieronder vind je de belangrijkste punten:

 • Bestaande vochtproblemen oplossen: als je vochtplekken ziet, is het belangrijk dat je eerst de achterliggende oorzaak van die problemen aanpakt. Anders zal de isolatie het vochtprobleem alleen maar erger maken. Let ook op scheuren in de buitengevel, want die kunnen ook voor vochtproblemen zorgen.
 • Nieuwe vochtproblemen voorkomen: het is belangrijk om een vochtregulerend dampscherm te bevestigen tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag om de condensatie van vocht tegen de koude kant van de buitenmuur tegen te gaan. Er bestaan ook isolatiematerialen die zélf al een dampremmende laag hebben.
 • Koudebruggen en luchtlekken vermijden: als je muren langs binnen isoleert, is de kans op koudebruggen groter. Dat zijn plekken waar de isolatie dan onderbroken is en er dus warmte verloren gaat. Daarom is het belangrijk om luchtdicht te isoleren om het warmteverlies en risico op condensatieproblemen te beperken.
 • Rekening houden met mogelijke aanpassingen: hou in je achterhoofd dat je de ruimte die je langs binnen isoleert wat kleiner maakt door de isolatielaag. Bovendien moet je ook radiatoren, stopcontacten en meubels verplaatsen voor je aan de werken kan beginnen.

TIP: als je een isolatiespecialist inschakelt, hoef jij zelf geen rekening te houden met al deze belangrijke aandachtspunten. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van erkende experts actief in je buurt!

Alternatief: huis isoleren buitenkant

Een muur die grenst aan de buitenomgeving kan je nog op andere manieren isoleren. Zo kan je er ook voor kiezen om langs de buitenzijde te isoleren of de spouwmuur te isoleren. Hieronder leggen we deze opties uit:

 • Spouwmuurisolatie: dit is de meest efficiënte en budgetvriendelijke methode van muurisolatie. Er zijn geen breekwerken of aanpassingen aan je binnenmuren of buitengevel voor nodig. De enige voorwaarde is over een spouwmuur beschikken die breed genoeg is en in goede staat verkeert.
 • Gevelisolatie: als er geen spouw aanwezig is, kan je ook je woning isoleren langs de buitenkant. Hiervoor moet je wel je gevelbekleding verwijderen, maar kan je wel een dikke laag isolatie aanbrengen zonder ruimteverlies. Deze methode is wel een stukje duurder, aangezien je dan muurisolatie met een volledige gevelrenovatie combineert.

 

Laat je woning isoleren door een professional!

Om ervoor te zorgen dat de werken correct uitgevoerd zijn, schakel je het beste een isolatiespecialist in. Die heeft ervaring met muurisolatie en kan je ook gericht advies geven. Om zeker te zijn van een correcte prijs, vraag je altijd offertes van een aantal experts op. Daarna kan je alle kostenposten met elkaar vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

Op zoek naar een isolatiespecialist om jouw huis te isoleren? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van 2 à 3 isolatiespecialisten via onze offerteservice.