Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Kosten ramen 2024

Nieuwe ramen zijn een belangrijke investering voor het uitzicht van je woning, het gebruiksgemak en eventuele besparingen door isolatie. Door je goed te informeren over de verschillende mogelijkheden en materialen, kan je een weloverwogen beslissing maken. In dit artikel geven we een overzicht van de kosten van ramen en zetten we de 5 belangrijkste prijsbepalende factoren op een rij.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van ramen?
1. Nieuwe ramen kosten per materiaal
2. Nieuwe ramen kosten per type
3. Kosten per soort beglazing
4. Kosten voor extra’s en afwerking
5. Kosten voor plaatsing

 

Wat kosten nieuwe ramen gemiddeld in 2024?

De prijs per m² voor nieuwe ramen kan variëren van € 100 tot 2.000 (incl. plaatsing en excl. btw). Dat deze prijzen zo uiteenlopen, heeft te maken met verschillende factoren zoals het type raam, het gekozen materiaal, de afmetingen… Wil je alle ramen in je woning vervangen? Dan ligt de kostprijs bij een gemiddeld rijwoning ongeveer tussen € 7.500 en 15.000 (incl. plaatsing en excl. btw). Bij een halfopen of open bebouwing mag je rekenen op prijzen tussen € 15.000 en 30.000 (incl. plaatsing en excl. btw). 

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per m² voor de plaatsing van nieuwe ramen en kozijnen. We maken een onderscheid tussen verschillende types ramen en materialen:

Type raamMateriaalPrijs per m²
(incl. plaatsing, excl. btw)
Vast raamKunststof€ 100 à 250
Hout€ 150 à 300
Aluminium€ 250 à 400
Staal€ 325 à 520
Draaikiepraam/valraamKunststof€ 150 à 300
Hout€ 250 à 400
Aluminium€ 400 à 550
Staal€ 520 à 700
SchuifraamKunststof€ 700 à 900
Hout€ 800 à 1.000
Aluminium€ 1.100 à 1.500
Staal€ 1.400 à 2.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Via onze offerteservice kan je prijzen van meerdere schrijnwerkers vergelijken om zo de interessantste aanbieding te vinden. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

1. Nieuwe ramen kosten per materiaal

De prijs van ramen wordt vooral beïnvloed door de keuze van het materiaal. Elke materiaalsoort heeft z’n specifieke voordelen en nadelen. Hieronder vind je meer info en de gemiddelde prijzen van de verschillende mogelijke materialen.

 

Kunststof ramen

kunststof ramen prijs

Kunststof is de goedkoopste materiaalsoort voor ramen. Het is te verkrijgen in heel wat stijlen en kleuren. Pvc ramen vereisen weinig onderhoud, gaan lang mee en isoleren zowel thermisch als akoestisch. Je kan ze verkrijgen in hout- of aluminiumlook. Het nadeel aan kunststof ramen is dat ze invloed ondervinden van hoge temperaturen. Kunststof is dus niet bestand tegen extreme hitte.

Gemiddelde prijs: € 700 per m² (incl. hr ++ glas en montage, excl. btw). Prijs op maat aanvragen

 

Houten ramen

kosten ramen in hout

Hout straalt authenticiteit en warmte uit. De uitstraling van je woning verandert dan ook compleet als je kiest voor houten ramen. Je kan kiezen tussen hardhout en zachthout. Beiden zijn makkelijk te bewerken en te herstellen, en isoleren bovendien goed. Nadelig aan ramen in hout zijn de hogere kostprijs en het benodigde onderhoud. Om de zoveel jaar moet je ze namelijk opnieuw vernissen. Daarnaast gaan ze ook iets minder lang mee dan pvc.

Gemiddelde prijs:  € 850 per m² (incl. hr++ glas en plaatsing, excl. btw). Prijs op maat aanvragen

 

Aluminium ramen

aluminium ramen kosten

Aluminium ramen hebben een moderne uitstraling en passen dan ook het best bij strakke woningen. De prijs van aluminium kozijnen is redelijk hoog. In ruil hiervoor krijg je wel kozijnen die heel erg lang mee gaan (gemiddeld 40 jaar). Verder is dit type ramen inbraak- en brandwerend. Tenslotte zijn ze ook vormvast en  onderhoudsvriendelijk. Aluminium kozijnen zullen ook nooit rotten of roesten.

Gemiddelde prijs:  € 950 per m²  (incl. hr++ glas en plaatsing, excl. btw). Prijs op maat aanvragen

 

Stalen ramen

kosten ramen staal

Een raam uit staal past qua uitstraling goed bij industriële panden zoals lofts. Ze geven woningen een industriële touch. Toch passen ze ook perfect in landelijke woningen. Door hun hoge draagkracht worden ze ook vaak gebruikt in bedrijfsgebouwen. Staal behoort tot de duurste soorten ramen. Wil je je raam vervangen door een stalen kozijn, dan liggen de kosten dus vaak wat hoger.

Gemiddelde prijs: € 1.150 per m² (incl. hr++ glas en plaatsing, excl. btw). Prijs op maat aanvragen

 

2. Nieuwe ramen kosten per type

Een tweede belangrijke factor die een invloed heeft op de prijs van je nieuwe ramen is het type ramen. Er zijn heel wat soorten ramen. We zetten hieronder de prijzen van de meest voorkomende types op een rij:

 1. Vast raam

  Een vast raam is een raam dat je niet kan openen. Hoewel je daardoor de ruimte dus ook niet kan verluchten, is zo’n vast raam wel inbraakveilig, neemt het weinig plaats in, zorgt het voor een goede isolatie en is het ook het goedkoopste type raam. De kosten om een vast raam te vervangen, liggen tussen € 100 en 400 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

 2. Draaikiepraam / valraam

  Draairamen kan je volledig openen met een draaiende beweging. Kiepramen (naar buiten) en valramen (naar binnen) kan je enkel openen in een hoek van 40 à 90 graden. Draaikiepramen kan je dan weer zowel volledig opendraaien als kiepen.  Al deze soorten ramen zijn vergelijkbaar qua prijs. Je mag daarbij rekenen op een gemiddeld prijs van € 150 à 700 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

 3. Schuifraam

  Tot slot kan je ook kiezen voor een schuifraam. Een schuifraam beperkt het ruimteverlies in je woning, zorgt voor eenvoudige verluchting en brengt het buitengevoel naar binnen. Daar tegenover staat wel een duurder kostenplaatje. De prijs voor een schuifraam bedraagt gemiddeld € 700 à 2.000 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Welke type ramen kiezen? Het meest geschikte type hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie, je voorkeuren en wensen, je budget en de beschikbare ruimte. Een schrijnwerker kan je hierover verder adviseren. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies op maat.

 

3. Kosten per soort beglazing

Als derde heeft ook de soort beglazing een belangrijke invloed op de totale prijs van je raam. Als je kiest voor nieuwe ramen, ga je best meteen voor hoogrendementsglas. Dat isoleert 3 keer beter dan dubbel glas. Zo ben je dus zeker dat er geen warmte verloren gaat, wat je op termijn zeker en vast zal merken op je energiefactuur. Wil je een betere isolatiewaarde voor je woning maar zijn je ramen nog in goede staat? Dan kan je bv. ook een nieuw raam in een bestaand kozijn plaatsen. De kosten blijven dan iets lager.

Een kort overzicht van de prijzen per type beglazing:

 • Dubbel glas prijs: € 100 à 115 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Hoogrendementsglas prijs: € 105 à 140 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Driedubbelglas prijs: € 150 à 230 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

BELANGRIJK: hoewel je dus iets meer betaalt voor hoogrendementsglas, moet je ook minder uitgeven aan energie en kan je je nieuwe ramen op gemiddeld 6 à 7 jaar tijd terugverdienen. Het is de investering dus zeker waard. Offertes voor de plaatsing van ramen ontvangen? Vergelijk offertes van schrijnwerkers in jouw buurt.

 

kosten ramen zwart

4. Kosten voor extra’s en afwerking

Verder kan je best ook rekening houden met kosten voor eventuele extra’s en de afwerking van je nieuwe ramen met kozijn. Heb je bv. houten kozijnen en wil je daar graag een bepaald motief of reliëf in aanbrengen? Dan kunnen de ramen prijzen wat oplopen. Ook voor bepaalde ontwerpen voor de handgrepen van je ramen of extra onderverdelingen in een raam betaal je meer. Denk hier dus op voorhand zeker even over na en hou bij je keuzes steeds rekening met je eigen budget.

 

5. Kosten voor plaatsing ramen

Ga je zelf je ramen vervangen of laat je dit over aan een ervaren schrijnwerker? Ook die keuze zal bepalend zijn voor de totale prijs van je nieuwe ramen. Als je voldoende kennis en expertise hebt, kan je zelf je ramen plaatsen. Je moet dan de ramen en al het nodige materiaal wel zelf inkopen.

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing? Dan schakel je best een ervaren schrijnwerker in. Hoewel je in dat geval ook arbeidskosten betaalt, geniet je wel van tal van voordelen:

 • Advies op maat: welk materiaal kies je best? Welk type ramen is het meest geschikt voor jouw situatie? Welke beglazing is aangewezen? Wat zijn de mogelijkheden qua afwerking? … Een expert kan je uitgebreid informeren en adviseren zodat jij de ramen vindt met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 • Correcte plaatsing: een schrijnwerker heeft uitgebreide ervaring en kennis waardoor de plaatsing erg vlot verloopt. Bovendien ben je op deze manier ook zeker van een correcte plaatsing, ramen die lang meegaan en een goed isolatie.
 • Kwalitatieve materialen: een schrijnwerker maakt alleen maar gebruik van hoogwaardige materialen. Zo ben je verzekerd van een goede kwaliteit en een lange levensduur. Bovendien kan een expert deze materialen vaak ook aan een scherpere prijs aankopen.
 • Financiële voordelen: laat je ramen plaatsen met een hogere isolatiewaarde? Dan kan je in bepaalde gevallen aanspraak maken op subsidies om de prijs te drukken. Bovendien geniet je ook van een verlaagd btw-tarief van 9% wanneer je woning ouder is dan 2 jaar. Voorwaarde om aanspraak te maken op deze financiële voordelen is wel dat je de ramen laat plaatsen door een erkende schrijnwerker.

 

Offertes vergelijken = extra besparen!

Als je een schrijnwerker inschakelt, betaal je ook arbeidskosten. Daarom is het interessant om te kiezen voor een schrijnwerker in jouw buurt om te besparen op de voorrijkosten. Bovendien kan je nog extra kosten besparen door verschillende offertes aan te vragen en prijzen, adviezen… te vergelijken. Je kan op die manier een doordachte keuze maken en de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang offertes op maat van schrijnwerkers in jouw regio.