Isolatie met steenstrips op een bestaande gevel
Met het renoveren van een bestaande gevel met steenstrips op isolatie sla je ’twee vliegen in één klap’. Je pakt als het ware het hele huis in met een isolatielaag én vernieuwt het aangezicht van je woning. Het plaatsen van isolatie met steenstrips wordt steeds vaker toegepast bij renovatieprojecten.
Steenstrips plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.
Waarom steenstrips en geen bakstenen?
Is de gevel van je woning aan renovatie toe, of wil je graag isoleren maar heeft je woning geen (geschikte) spouwmuur? Dan zijn steenstrips de ideale oplossing. Steenstrips worden van echte bakstenen verzaagd zodat het uiteindelijke resultaat er hetzelfde uitziet als een gewone muur van bakstenen. Maar deze strips nemen veel minder ruimte in dan complete bakstenen, waardoor ze ook toegepast kunnen worden rond bestaande ramen en deuren en je deze dus niet hoeft te verwijderen en te verplaatsen. De strips worden op de isolatielaag gelijmd en kunnen daardoor zowel met als zonder voegwerk worden aangebracht.
Steenstrips op isolatie: Hoe gaat het in zijn werk
Er zijn drie verschillende methoden die kunnen worden gehanteerd voor het aanbrengen van steenstrips op een bestaande gevel. Welke methode de voorkeur heeft, is afhankelijk van de bestaande constructie, je eigen voorkeur en je budget:
1. Rechtstreeks op de bestaande gevel
Indien er geen spouwmuur is, wordt deze methode aangeraden om je huis te isoleren. De isolatie wordt met schroeven op de buitenmuur bevestigd. Bij de ramen en deuren moeten de dagkanten worden afgeslepen en afgewerkt worden met isolatieplaat om koudebruggen te voorkomen. Vervolgens worden de steenstrips op het isolatiemateriaal verlijmd. Maar er zijn ook methoden verkrijgbaar waarbij steenstrips met geïntegreerd isolatiemateriaal in één keer op de gevel wordt bevestigd.
2. Op een gevel met spouwmuur
Indien er wel een luchtspouw in de woning is, maar men verkiest toch isolatie met steenstrips, dan wordt de spouw best opgevuld om luchtcirculatie te vermijden. Dit kan gebeuren met zand maar nog beter is spouwmuurisolatie. Zo is de woning dubbel geïsoleerd en hoeft er minder dik geïsoleerd te worden langs de gevelzijde.
3. Verwijderen van het buitenspouwblad
In sommige gevallen, bijvoorbeeld als de buitengevel in zeer slechte staat is, kan men besluiten om het buitenspouwblad compleet te verwijderen. Het isolatiemateriaal wordt dan direct tegen de binnenmuur bevestigd. Voordelen van deze methoden zijn dat er totaal geen koudebruggen meer zijn en dat de strips en isolatie minder ruimte innemen waardoor men de isolatielaag veel dikker kan maken (zo’n 10 cm) zonder dat de gevel daarbij meer ruimte inneemt dan voorheen. Deze techniek is erg in trek omdat er geen extra funderingen voorzien moeten worden.
Systemen steenstrips voor gevelrenovatie
In België wordt doorgaans gebruikgemaakt van drie verschillende methodes van de merken Nelissen en Vandersanden. Welke methode het meest geschikt is, hangt wederom van je voorkeur, budget en de staat van je gevel af én of je de klus zelf gaat klaren of uit handen geeft. Als je een beetje handig bent, kun je het namelijk ook zelf doen. Er zijn speciale doe-het-zelf steenstrips verkrijgbaar en zelfs steenstrips met geïntegreerd isolatiemateriaal. Meer info en prijzen vind je op de website www.isolatie-info.nl.
Vergeet geen premies en subsidies aan te vragen!
Met steenstrips realiseer je dus een perfecte gevelrenovatie waarbij je tegelijkertijd je woning isoleert. Dit zal je later zeker merken aan je energiefactuur en bovendien kan het zijn dat je ook nog voor een premie in aanmerking komt! Vergeet dus niet te informeren bij de verschillende overheidsinstanties. Steenstrips plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.