Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf kalk verwijderen boiler

Om de werking van een warmwatertoestel optimaal te houden, moet deze regelmatig gecontroleerd en, indien nodig, ontkalkt worden. Bij een boiler kan zo’n controle het best 1 keer per jaar gebeuren, zodat eventuele gebreken en kalkaanslag snel opgespoord worden.

Wil je een waterverzachter laten installeren? Kom hier in contact met erkende vakmannen uit uw regio.

 

 

Kalkaanslag

Net zoals er in het koffiezetapparaat kalkaanslag ontstaat, kan dit ook gebeuren in de boiler. Je krijgt dan te maken met verstopte leidingen, roest, verzwakte dichtingen en zelfs lekkages. Maar het eerste waar je aan merkt dat er iets aan de hand is, is het feit dat het verwarmingssysteem niet meer optimaal verwarmt. Het duurt langer voordat de radiatoren op temperatuur zijn en de warmteoverdracht lijkt ook minder efficiënt. Het nadeel hiervan is, is dat de boiler meer water nodig heeft. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij 1 mm kalkaanslag al 10 % meer energie verbruikt wordt! Door de boiler te ontkalken reken je af met dit probleem en heeft het toestel bovendien een langere levensduur.

 

 

Kalk verwijderen uit de boiler: Methoden en oplossingen

Kalkaanslag kan op 3 manieren uit de boiler worden verwijderd. De eerste manier is door een waterontkalker te installeren. Doordat er nu zacht water door de leidingen en het verwarmingsinstallatie loopt, zal er geen kalkaanslag meer optreden. Daarnaast kan de installateur ook de boiler ontkalken door een fosfaatdosering toe te passen of door het toestel te spoelen met een zuur, zoals azijn .

 

Boiler ontkalken

 

Zelf kalk verwijderen boiler?

Hoewel het misschien best ingewikkeld lijkt, kan je, als je een beetje handig bent, ook zelf je boiler ontkalken. Hieronder vertellen we je precies hoe dat moet. Reken er wel op dat je onderdelen een nacht moet weken in azijn, dus dat je een tijdje geen (warm) water zal hebben.

 

Stap 1: De voorbereiding

Als je een elektrische boiler hebt, sluit je allereerst de stroomtoevoer af. Bij een gasboiler draai je de gaskraan dicht. Draai ook de kraan voor de watertoevoer naar de boiler dicht en eventueel de hoofdkraan van het water. Vervolgens is het zaak om het water uit het systeem te laten lopen. Zet daarvoor een warmwaterkraan open totdat al het water is weggelopen. Tip; vul in de keuken wat flessen voor drinkwater en vang verder het water op in de badkuip of in emmers, zodat je daarmee de wc kan doorspoelen in de tijd dat je geen water hebt. Zo verspil je bovendien niets.

Stap 2: Het ontkalken van de boiler

Om zeker te weten dat je alle onderdelen en snoeren die je loskoppelt weer op de goede plek terug kunt plaatsen, is het slim om ofwel op te schrijven wat je doet, ofwel foto’s te maken van de oorspronkelijke staat.

 

Zet een emmer of plastic bak onder de boiler. Aan de onderkant van de boiler zit een ventiel; draai deze open en laat het restwater in de boiler eruit lopen. Aan beide kanten van de thermostaat zitten elektrische verbindingen die je los moet maken. Nu kun je de thermostaat en de weerstand uit de boiler verwijderen. Er bestaan natte en droge weerstanden. Een droge weerstand is te herkennen het zandachtige steen; deze is erg kwetsbaar en daar moet je extra voorzichtig mee zijn. Borstel de weerstand en de thermostaat voorzichtig schoon (geen staalborstel gebruiken!) en leg ze een nacht te weken in een mengsel van half water, half azijn. De binnenkant van de boiler kan je met de hand schoonmaken. Als er grote brokken kalk zijn, kan je die gewoon wegbreken. Met een vochtige doek of spons met water en azijn kan je verder de binnenkant schoonvegen. Op het laatst afnemen met een schone, vochtige doek.

 

De volgende dag spoel je de verwarmingsweerstand en thermostaat af met schoon water. Plaats ze weer terug en verbind alles weer zoals het oorspronkelijk aangesloten was. Sluit gas, water en elektrisch weer aan.

 

Tip: voor het ontkalken van je boiler doe je best nog altijd beroep op een professional met ervaring. Zo ben je zeker dat de ontkalking correct uitgevoerd wordt. Kom hier in contact met erkende vakmannen uit uw regio.

 

 

Hoe vaak moet mijn boiler ontkalkt worden?

Hoe vaak je moet ontkalken is afhankelijk van je waterverbruik en van hoe hard het water in jouw regio is. Dit varieert van minstens 1 keer per jaar, tot 1 keer in de 5 jaar. Is je waterverbruik hoog en komt er in jouw gemeente erg hard water uit de kraan, dan kan je ook de installatie van een waterontkalker overwegen.

 

Kalk verwijderen

 

Offertes voor verwarming ontvangen?

Kies voor een ervaren installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.