Tips interieurarchitect zoeken
Een geslaagd interieur begint vaak bij het vinden van een interieurarchitect waar het mee klikt. Wanneer stijlen en meningen botsen zal dit ook merkbaar zijn bij de oplevering van je interieur. Renoveeruwwoning.nl geeft alvast enkele tips om de zoektocht te vergemakkelijken en bekijkt ook de taken en plichten van de interieurarchitect.
Samenwerken met een interieurarchitect: de zoektocht
De zoektocht naar een interieurarchitect begint bij het bepalen van je favoriete interieurstijl. Hoewel interieurarchitecten verschillende interieurstijlen aankunnen is het raadzaam langs te gaan bij iemand die zich thuisvoelt in jouw stijl. Dit zal meteen duidelijk worden bij het bekijken van het portfolio.
Ook wanneer je specifieke eisen hebt op gebied van milieu of energieverbruik is het aangewezen een gespecialiseerde interieurarchitect raad te plegen.
Om te weten of een interieurarchitect voldoet aan je criteria kan je kijken naar gerealiseerde projecten tijdens opendeurdagen, in interieurmagazines, bij kennissen of op de website van de interieurarchitect. Aan de hand van deze referenties zie je meteen of je op dezelfde golflengte zit qua smaak, design en ruimtebeleving.
Verder is het ook aangewezen een interieurarchitect te zoeken uit je buurt. Deze zal meer voeling hebben met de omgeving en kent de lokale diensten bij stedenbouw. Ook de opvolging van de werken zal vlotter verlopen wanneer de interieurarchitect in dezelfde buurt woont.
✓ Klik hier om vrijblijvend een offerte te vragen bij een interieurarchitect in de buurt.
Interieurarchitect zoeken – Kennismaking voorbereiden
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden
Om je interieurarchitect duidelijk te maken wat je wensen zijn kan je op zoek gaan naar inspirerende sfeerbeelden in magazines of websites. Hou alle foto’s goed bij en toon ze bij het kennismakingsgesprek. Als bepaalde kleuren, stoffen, meubels of stijlen je aanspreken kan je deze ook voorleggen.
Aan de hand van deze beelden zal de interieurarchitect zich sneller een beeld kunnen vormen van jouw wensen, wat het interieurproject snel in de juiste richting zal sturen.
Familiaal gebeuren
Betrek alle medebewoners bij het voorbereidend werk. Als er meningsverschillen opduiken over bepaalde onderwerpen kan je deze altijd meedelen aan de interieurarchitect. Deze kan dan werken aan een creatieve oplossing waar iedereen zich goed bij voelt.
Toekomstplannen
Denk voldoende toekomstgericht zodat je interieur ook later functioneel zal blijven. Dit kan gaan over ouder worden, een kinderwens, een zaak opstarten, een bijgebouw plaatsen,…
Noden en behoeften
Bepaal de specifieke behoeften per ruimte. Blijf wel open-minded voor interieur ideeën van de interieurarchitect of interieurontwerper. Deze is tenslotte vakexpert en zal aan heel wat dingen denken waar je zelf nog niet aan gedacht had.
Budget interieurarchitect
Maak voor jezelf een weloverwogen budget op. Probeer de interieurarchitect of interieurontwerper ook duidelijk te maken dat je dit bedrag niet wil overschrijden. Aangezien er veelal nog onverwachtse kosten kunnen komen die maar zichtbaar worden bij de afbraakwerken van het interieur is het aan te raden een reserve te voorzien.
Informatie over de woning
Zoek alle plannen en constructiefoto’s van het gebouw en neem, indien mogelijk, kopieën voor de interieurarchitect of interieurontwerper.
Tips voor vlotte samenwerking met je interieurarchitect
Om een geslaagd interieur te verkrijgen is het belangrijk geregeld in overleg te gaan met de interieurarchitect. Zowel tijdens de ontwerpfase als bij de uitvoering volg je best onderstaande tips:
Blijf zoeken naar ideeën
Denk geregeld na over je interieur naargelang het werk vordert. Durf eerdere ideeën bijsturen en wees bereid om aanpassingen te doen.
Bouw vertrouwen op
Als de relatie met de interieurontwerper of interieurarchitect stroef verloopt, is het belangrijk zo vroeg mogelijk klaarheid te scheppen. Er moet gezorgd worden voor een vertrouwensrelatie die standhoudt. Eens je niet meer overtuigd bent van de technische kennis en goede wil van de interieurarchitect zal het project voor beide partijen een onaangename ervaring zijn.
Spreek duidelijke taal
Ideeën kunnen overbrengen en je kunnen baseren op een plan zijn de sleutels tot het succes van een interieur inrichting. Er moet duidelijk gecommuniceerd worden over de verftechnieken, behangpapier, stoffen, producten, tijdschema’s, uitvoerders, schetsen, plannen, vloerafwerking,… Wanneer alles duidelijk is voor beide partijen zal er geen discussie nodig zijn.
Blijf geconcentreerd
Als je de aanpak van de volledige woning als één project te overweldigend vindt, kan je opteren verdiep per verdiep te doen. Maak ook prioriteiten van welke ruimtes je liefst eerst klaar hebt en vertel dit reeds bij het kennismakingsgesprek met de interieurontwerper.
Blijf flexibel
Levertermijnen van producten, uitvoeringsplanning, slecht weer en andere onvoorziene omstandigheden zijn maar een paar aspecten die onvermijdelijke termijnverlengingen meebrengen. Zet je dus open voor eventuele vertragingen en zoek samen naar een oplossing om het interieurproject terug op schema te krijgen.
✓ Klik hier om gratis en vrijblijvend een offerte te vragen bij een interieurarchitect uit de buurt.