Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Scheuren in buitenmuur repareren

Merk je 1 of meerdere scheuren in je gevel op? Dan laat je die het best snel nakijken door een vakman. Sommige scheurtjes zijn ongevaarlijk, maar andere kunnen wijzen op constructie- en stabiliteitsproblemen. Is de oorzaak correct opgelost? Dan pas kan je de scheuren in je buitenmuur repareren. Wat zijn nu de mogelijkheden voor de scheuren in jouw buitenmuur? Dat lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Kleine scheuren in buitenmuur repareren
Grote scheuren in buitenmuur repareren
Zelf repareren of gevelwerker inschakelen?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Scheuren in je buitenmuur repareren? Ga eerst de oorzaak na!

Het is belangrijk om niet halsoverkop scheuren in je buitenmuur te herstellen. Bij dieperliggende problemen pak je met zo’n reparatie namelijk de oorzaak niet aan. Het gevolg: na verloop van tijd keren de scheuren terug en de herstelling blijkt weggegooid geld te zijn. Hoe ga je nu het best te werk? Er zijn 2 mogelijkheden, afhankelijk van de aard van de schade aan je gevel:

  1. Kleine scheuren in de buitenmuur = gevel herstellen: gaat het om kleine, verticale scheurtjes? In de meeste gevallen zijn dat ongevaarlijke krimpscheurtjes, bv. in crepi of beton. Je laat die het best nakijken door een vakman. Zo’n gevelwerker kan deze scheurtjes ook snel en netjes herstellen. Lees verder meer over de aanpak van kleine scheuren in buitenmuren.
  2. Grote scheuren in de buitenmuur = gevel vernieuwen: gaat het om grotere horizontale of schuine scheuren in je buitenmuur? Dan kunnen die wijzen op een probleem met je fundering, verzakkingen, verroeste spouwankers, … In dat geval is het essentieel om eerst die oorzaak correct aan te pakken. Pas daarna kan je je buitenmuur vernieuwen met een gevelbekleding naar keuze. Lees verder meer over de aanpak van grotere scheuren in buitenmuren.

Zeker zijn van een oplossing op maat? Dan laat je de scheuren in je gevel dus beter eerst checken door een gevelwerker. Die gaat de oorzaak na en neemt ook de reparatie/vernieuwing van je gevel op zich. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij gevelwerkers in je buurt!

 


Kleine scheuren in buitenmuur repareren

scheuren in buitenmuur repareren

Niet elke barst in je buitenmuur wijst op een structureel probleem met je gevel. Dunne, verticale scheurtjes zijn in de meeste gevallen bv. krimpscheuren. Die ontstaan door het krimpen en uitzetten van de muren. In zo’n geval is een volledige gevelrenovatie niet nodig. Scheuren in het stucwerk van je buitenmuur repareren gaat bv. behoorlijk snel. Een kort overzicht van de mogelijkheden!

 

Hoe kleine scheuren in buitenmuur repareren?

Wil je zeker zijn dat de scheurtjes na het herstellen niet terugkeren? Laat je buitenmuur dan eerst grondig inspecteren door een gevelwerker. Zijn er geen problemen met de stabiliteit van je woning? Dan kan zo’n vakman de scheurtjes in je buitenmuur als volgt herstellen:

 

1. Voegwerk herstellen

Gaat het vooral om scheuren en barsten in het voegwerk van je gevel? Dan kan een vakman je voegen uithakken om vervolgens je gevel opnieuw te voegen. Dat is belangrijk om je buitenmuur optimaal te beschermen tegen vochtproblemen. Dankzij goed voegwerk kan vocht namelijk niet in je gevel trekken en voor nog grotere schade zorgen. Bovendien kan je met een andere voegkleur je gevel een nieuwe uitstraling geven.

 

2. Crepi herstellen

Merk je kleine barstjes in je crepi gevel? Dan kan een vakman die scheuren in het stucwerk van je buitenmuur repareren met een waterdichte pasta. Na de herstellingen met zo’n buitenvuller is het belangrijk om de sierpleister te overschilderen met een vochtwerende verf. Wil je 100% zeker zijn dat je crepi optimaal beschermd is tegen vocht en vuil op lange termijn? Dan kan je je gevel ook nog laten hydrofoberen. Daarbij brengt de vakman een waterwerende, transparante coating aan op je crepi.

 

3. Scheuren in bakstenen gevel herstellen

Kleine, verticale scheuren in je buitenmuur kan een vakman meestal snel herstellen met mortel of siliconen. Mortel komt vaker voor, maar siliconen vulmiddel heeft als voordeel dat het elastischer is. Het komt er vooral op aan om achteraf kleurverschillen te vermijden. Na het uitdrogen van de mortel of het vulmiddel schuurt de gevelwerker bij waar nodig. Zo sluit het herstelde stuk naadloos aan bij de rest van je gevel.

 

TIP: laat je adviseren door meerdere gevelwerkers!

Uit welke kleuren kan je kiezen om je crepi te overschilderen na het herstellen van de scheurtjes? Moet je ook bakstenen vervangen of volstaat nieuw voegwerk? En hoe bereik je dezelfde voegkleur als de rest van je buitenmuur? Voor een optimale aanpak van de scheurtjes in je gevel vraag je het best advies aan meerdere gevelwerkers. Zo vergelijk je niet alleen hun voorgestelde aanpak, maar ook prijzen, uitvoertermijnen, …

Zeker zijn van de beste aanpak voor je gevel? Vergelijk dan de voorstellen van verschillende vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Prijs buitenmuur repareren

De kostprijs voor het herstellen van 1 of meerdere scheuren in een buitenmuur hangt vooral af van de noodzakelijke werkzaamheden en de staat van de gevel. De prijzen voor enkele vaakgekozen methodes:

MethodeGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. arbeidskosten + materialen)
Gevelreiniging€ 5 à 20
Voegwerk herstellen
(uithakken of -slijpen + nieuw voegwerk)
€ 40 à 60
Gevel schilderen€ 20 à 40

LET OP: dit zijn richtprijzen. Het kostenplaatje kan behoorlijk verschillen van project tot project en van gevelwerker tot gevelwerker. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Dan vraag je het best voorstellen aan bij meerdere vakmannen in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


Grote scheuren in buitenmuur repareren

Vertoont je gevel grotere scheuren en barsten? En zijn die ook schuin of horizontaal in plaats van verticaal? Dan is de kans aanzienlijk dat je woning met funderings- en stabiliteitsproblemen kampt. Daarom laat je je gevel best eerst onderzoeken door een professionele gevelwerker en eventueel een stabiliteitsingenieur. Pas daarna kan je de scheuren in je buitenmuur herstellen. Wat je opties zijn, lees je hieronder!

 

Hoe grote scheuren in buitenmuur repareren?

Om de oorzaak van een grote scheur in de gevel aan te pakken, bepaalt een gevelwerker de juiste verankering en wapening. Nadien kan je de scheuren in je buitenmuur met een gerust hart laten herstellen. Bij zwaardere schade is een nieuwe, waterdichte gevelbekleding doorgaans de beste optie. Zo voorkom je vochtproblemen, kan je gevelisolatie plaatsen én geef je je woning op de koop toe een nieuwe uitstraling. De meestgekozen mogelijkheden op een rij:

 

gevel herstellen crepi 1. Gevelbepleistering

Crepi biedt overduidelijk de beste prijs-kwaliteitsverhouding om je gevel te renoveren. Zo’n sierpleister is budgetvriendelijk en gaat lang mee. Je kan ook kiezen uit een brede waaier aan mogelijke kleuren, structuren en afwerkingen.

Bovendien vormt een gevelbepleistering een ideale afwerkingslaag voor buitengevelisolatie. Zo bespaar je ook extra op je energierekening.

Prijs: € 65 à 130 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

 

gevel herstellen steenstrips 2. Steenstrips

Oogt je bakstenen gevel niet mooi meer na de aanpak van de scheuren en barsten? En wil je toch die authentieke uitstraling niet kwijt? Dan kan je je gevel renoveren met steenstrips. Dit zijn dunne, gezaagde bakstenen die een gevelwerker op je oude buitenmuur of op isolatieplaten verlijmt.

Met steenstrips heb je trouwens geen fundering nodig voor een nieuwe bakstenen buitenmuur. Er bestaan ook tal van mogelijke uitvoeringen.

Prijs: € 150 à 250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

 

3. Houten gevelbekleding

Ga je liever voor een warme, natuurlijke uitstraling voor je woning? Dan kan je je oude buitenmuur bekleden met een houtsoort naar keuze. Je kan gaan voor tropisch hardhout als padouk of afrormosia, maar ook thermisch gehard hout (thermowood) leent zich goed voor buitentoepassingen.

Ook een houten gevelbekleding kan je trouwens vlot combineren met gevelisolatie. Een vakman brengt het hout dan aan op een draagstructuur.

Prijs: € 100 à 250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

 

gevel herstellen panelen 4. Gevelpanelen

Gevelpanelen dekken een brede lading. Je kan gaan voor budgetvriendelijke sidings in PVC of composiet, maar ook voor grotere, duurdere panelen in metaal. Kortom, je vindt sowieso een uitvoering die past bij jouw budget en bij jouw bouwstijl.

Wil je gericht de mogelijke materialen en uitvoeringen van gevelpanelen voor jouw woning vergelijken? Contacteer dan meerdere vakmannen!

Prijs: € 75 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Welke nieuwe gevelbekleding kies ik het best?

Dat hangt in de eerste plaats af van jouw budget, je persoonlijke wensen, … Let op: niet elke gevelwerker is gespecialiseerd in elk type gevelafwerking. Kortom, wil je een breed overzicht van de mogelijkheden voor jouw woning? Dan vraag je het best voorstellen aan bij meerdere gevelspecialisten actief in je buurt. Zo maak je gegarandeerd een goede keuze tegen een correcte prijs.

Vrijblijvend gevelwerkers contacteren? Je kan meteen voorstellen aanvragen bij meerdere specialisten in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Prijs buitenmuur renoveren

De kosten voor een nieuwe gevelbekleding hangen vooral af van het gekozen materiaal, de moeilijkheidsgraad van de klus, de oppervlakte van je buitenmuur, … Een kort overzicht van de richtprijzen per type bekleding:

Type gevelbekledingPrijs per m² zonder isolatie
(excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs per m² met isolatie
(excl. btw en incl. plaatsing)
Crepi€ 65 à 85€ 100 à 130
Steenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200€ 120 à 250
Gevelpanelen€ 75 à 150€ 100 à 200

Een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij meerdere gevelwerkers in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 


Zelf scheuren repareren of gevelwerker inschakelen?

Ben je een ervaren klusser? Dan kan je eventueel zelf een scheur in je buitenmuur repareren met mortel of een vulmiddel op maat. Om zeker te zijn van een definitieve oplossing voor je gevel, schakel je echter het best een gespecialiseerde gevelwerker in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

  • Analyse van je buitenmuur: een specialist zal eerst de oorzaak van de scheur(en) in je buitenmuur onderzoeken. Gaat het om een onschuldige krimpscheur of is er een dieperliggend stabiliteitsprobleem? Het is essentieel om eerst uitsluitsel te hebben, alvorens verdere stappen te ondernemen.
  • Definitieve oplossing: een gevelspecialist pakt eerst de oorzaak van de scheuren in je buitenmuur aan. Zo ben je zeker dat de schade na verloop van tijd niet terugkeert.
  • Herstelling/renovatie op maat: is de oorzaak aangepakt? Dan kan de vakman je gevel herstellen op maat van jouw situatie en wensen. Volstaat een lokale herstelling of is een volledige gevelrenovatie meer aangewezen? Een gevelwerker geeft je advies op maat en zorgt ook voor een correcte en vlotte uitvoering van de noodzakelijke gevelwerken.
  • Kwaliteitsvolle materialen: een professionele gevelwerker werkt enkel met hoogwaardige materialen. Zo ben je bv. zeker dat de gebruikte mortel dezelfde kleur heeft als de rest van je voegwerk. Of dat je steenstrips, houten gevelbekleding, … een lange levensduur hebben.

 

CONCLUSIE: wil je achteraf niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Dan doe je het best een beroep op een gevelwerker voor een analyse en advies op maat. Zo’n specialist kan de scheuren in je buitenmuur ook correct herstellen zonder dat de schade na verloop van tijd terugkeert. Je kan vrijblijvend meerdere vakmannen in je buurt contacteren via onze offerteservice!