Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Voegen uithakken

Heeft jouw woning vieze en verbrokkelde voegen en zitten er stenen los? Om de gevel er weer mooi te laten uitzien kan je de voegen uithakken en laten vervangen door nieuwe. Zo krijg je weer een frisse en verzorgde gevel die bovendien beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf.

Ga snel naar: BelangPrijsWerkwijzeDoe-het-zelven?

 

 

Waarom voegen uithakken?

Het uithakken van voegen heeft een tweeledig doel. Ten eerste zal de gevel er na het uithakken van de voegen en het aanbrengen van nieuw voegwerk weer als nieuw uitzien. Het metselwerk en de voegen bepalen de gehele uitstraling van jouw gevel. Je hebt er dus alle belang bij dat deze er mooi uitzien.

Ten tweede is de gevel na de voegwerken weer helemaal beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Bij beschadigd voegwerk kan vocht/regen namelijk makkelijker in de gevel dringen. Zeker in de winter kan dat voor problemen zorgen. Het binnengedrongen vocht kan dan bevriezen en uitzetten waardoor het heel wat schade kan toebrengen aan het metsel- en voegwerk. De voegen uithakken en vervangen zorgt ervoor dat er geen lekkages optreden en er geen stenen loskomen. De gevel (en dus de hele woning) wordt er weer een heel stuk duurzamer van.

 

 

Voegen uithakken: prijs

Voor voegen uithakken hanteert een gevelspecialist in de meeste gevallen een prijs per vierkante meter. Zeker wanneer het karwei relatief snel en eenvoudig kan worden uitgevoerd. Zijn de voegen er erg slecht aan toe en moet hij veel voegen handmatig uithakken, dan is het ook mogelijk dat de specialist een prijs per uur aanrekent.

 

1. Voegen uithakken: vierkante meter prijs

Voor voegen uithakken ligt de prijs gemiddeld op dertig euro per vierkante meter (incl. btw, reis- en materiaalkosten). Een rijtjeshuis heeft gemiddeld zestig vierkante meter aan gevel. Reken daarvoor dus op een bedrag rond de 1800 euro.

Uithakken voegen prijs per m2: ± €30 tot €35 per m2
» Vraag vrijblijvend een prijs op maat aan via de offertepagina

 

2. Voegen uithakken: prijs per uur

Bij een broze en poreuze muur hakt de vakman de voegen uit met beitel en hamer. Omdat deze manier van werken een stuk langzamer gaat en heel wat arbeidsintensiever is, is de kans groter dat hij daarvoor een prijs per uur aanrekent. Gemiddeld ligt deze prijs op veertig euro per uur (incl. btw, voorrij- en materiaalkosten).

Uithakken voegen prijs per uur: ± €40 per uur 
» Vraag vrijblijvend een prijs op maat aan via de offertepagina

 

3. Aanbrengen nieuwe voegen

Als je de voegen laat uithakken, moet je vanzelfsprekend ook nieuwe voegen laten plaatsen. In de meeste gevallen maakt een vakman een totaalprijs voor voegen uithakken én vervangen. Voor het voegen zelf kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €8 à €13 per vierkante meter.

Prijs opnieuw voegen: ± €8 tot €13 per m2
» Vraag vrijblijvend een prijs op maat aan via de offertepagina

 

 

Voegen uithakken: factoren die de prijs bepalen

Als je het uithakken van voegen aan een expert overlaat, zal hij daarvoor een prijs bepalen. Deze prijs is afhankelijk van diverse factoren.

Een belangrijke prijsbepalende factor voor het uithakken van voegwerk is de oppervlakte van de gevel. In principe is het zo dat hoe groter de oppervlakte, hoe duurder het uithakken van voegen wordt. Doorgaans is de prijs per vierkante meter wel lager als je een grote oppervlakte laat behandelen dan wanneer je slechts een kleine oppervlakte aan voegen laat uithakken.

Een andere bepalende factor is de staat van het voegwerk. Hier geldt het principe dat hoe slechter de staat van het voegwerk is, hoe hoger de prijs wordt.

 

voegen uithakken

 

Voegen uithakken: werkwijze- methodes

Benieuwd naar hoe het uithakken van voegen in zijn werk gaat? We geven een overzicht:

 

1. Voorbereidende werkzaamheden

Voordat de vakman begint aan het uithakken van de voegen, treft hij voorbereidende werkzaamheden. Deze werken zitten al bij de prijs per vierkante meter voor het voegen uithakken inbegrepen. De voorbereidende werkzaamheden bestaan uit: het opstellen van steigers, het aanbrengen van doeken (om stof op te vangen) en het klaarzetten van materialen, …

 

2. Voegen uithakken

Je kan op twee manieren voegen uithakken: machinaal of handmatig. De vakman zal alleen handmatig te werk gaan bij hele broze muren. Het voordeel van deze manier is dat je heel nauwkeurig kan werken, zonder stenen te beschadigen. Het nadeel is dat het uithakken van de voegen traag gaat.

In principe zal een gevelspecialist altijd voor het machinaal uithakken van voegen kiezen. Daarbij kan snel en toch nauwkeurig gewerkt worden.

 

 

Voegen uithakken: gereedschap

Bij het machinaal uithakken van voegwerk zal de gevelspecialist een hakhamer gebruiken. Dit apparaat lijkt op een klopboor. Het apparaat werkt op luchtdruk of op elektriciteit. De beitel die erop zit, maakt een kloppende (lees: hakkende) beweging waardoor de voegen verwijderd kunnen worden.

In principe verwijderd men eerst de horizontale voegen en daarna de verticale. Bij het voegen uithakken met beitel en hamer is de techniek precies hetzelfde, alleen moet je dan alle werkzaamheden met de hand uitvoeren.

 

 

Voegen uithakken: doe-het-zelven of vakman inschakelen?

Op zich lijkt het uithakken van voegen een simpel karweitje. Niets is minder waar. Voegen uithakken is een moeilijke klus die met de nodige kennis en voorzichtigheid moet worden uitgevoerd. Je doet er dan ook goed aan een vakman in te schakelen om jouw voegen uit te hakken. Een professional beschikt over het juiste gereedschap, heeft ervaring en beschikt over de nodige vakkennis. Zo ben jij verzeker van een mooi resultaat en kwaliteit op lange termijn.

Als je zelf gaat beginnen met voegen uithakken, ben je veel langer bezig en is de kans op beschadiging en fouten ontzettend groot. Dan moet je alsnog een vakman laten komen om jouw werk te herstellen, wat de kosten aardig kan doen oplopen. Bovendien krijg je bij de gevelspecialist volledige garantie op het uithakken van voegwerk. Wil je graag een gespecialiseerde vakman inschakelen voor het uithakken van jouw voegen? Vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

 

Voegen uithakken of slijpen?

Het alternatief voor het uithakken van voegwerk is de voegen eruit slijpen. Voegen uitslijpen wordt vooral gedaan bij harde en smalle voegen?. Het duurt langer en is ook duurder dan het uithakken van voegen. Het voordeel is wel dat je met uitslijpen preciezer te werk kan gaan.

Uithakken is goedkoper, het kan sneller gebeuren en het geeft ook minder stof. Benieuwd naar advies over welke methode het best past voor jouw situatie? Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij gevelexperten uit jouw regio via de offertepagina.