Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Plafond badkamer vervangen

Wil je je badkamer een nieuwe look geven? Of vertoont je plafond verkleuringen na jarenlange blootstelling aan vocht en condens? Dan denk je er vast aan om je badkamer plafond te vervangen. Een vals plafond is hiervoor de ideale oplossing. We overlopen hier 2 mogelijkheden: spanplafonds en plafonds in gyproc. Wat is de beste keuze? En wat kost het om het plafond van je badkamer te vervangen? Je leest het hier!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Spanplafond
OPTIE 2: Vals plafond in gyproc
CONCLUSIE: hoe mijn badkamer plafond vervangen?

 

 

Waarom het plafond in de badkamer vervangen?

Waarom zou je nu precies je badkamer plafond vervangen? We sommen enkele redenen voor je op:

  • Ouderdomssporen: een verouderd plafond met scheuren en barsten is een doorn in het oog. Bovendien kan opspattend water, condensvorming en de hoge luchtvochtigheidsgraad vochtproblemen en schimmelvorming veroorzaken. Daardoor ziet je plafond er na een tijdje een stuk minder aantrekkelijk uit.
  • Nieuwe look: ben je de huidige look van je badkamer plafond grondig beu? Schilderde je onlangs je muren en wil je nu een plafond dat nieuw en strak oogt? Of wil je de badkamer helemaal renoveren?Dan zet je vast de stap naar een nieuw badkamer plafond.
  • Lekkage: is je badkamer plafond beschadigd door een lekkage in je dak, leidingen, …? Na de lekdichting laat je dan ook best je badkamer plafond vervangen door een vals, vochtbestendig plafond op maat.

Meer weten over de mogelijkheden? Lees dan snel verder of contacteer een expert in spanplafonds of valse plafonds in gyproc. Die adviseert je graag verder.

 

OPTIE 1: badkamer plafond vervangen met spanplafond

Een spanplafond is een vals plafond. Het spandoek zelf bestaat uit PVC of polyester dat een vakman tussen je muren opspant met behulp van profielen.

 

Welk soort spanplafond in de badkamer?

In principe kan je elk type spanplafond in de badkamer plaatsen. Je heb doorgaans keuze uit 2 mogelijkheden:

  • PVC spanplafond: een doek in PVC wordt eerst verwarmd tot 40 à 50°C. Zo wordt de materie flexibel en kan het makkelijk opgespannen worden. Daarom spreken we ook van een ‘warm spanplafond’.
  • Polyester spanplafond: dit type vind je ook terug onder de naam ‘koud spanplafond’. Dit verwijst naar de methode waarop het plafond wordt geplaatst. Het doek wordt in dit geval strak opgerold in de profielen. In vergelijking met het warme spanplafond gebeurt dit op kamertemperatuur.

 

Waarom kiezen voor een spanplafond?

  • Met een spanplafond heb je keuze uit een brede waaier aan vormgevingen: mat, glans, metallic, bedrukt, met reliëf, … Er is voor elke woonstijl wel een gepast design verkrijgbaar. Heb je een heel specifieke voorkeur? Dan kan je perfect een doek op maat laten vervaardigen.
  • Een spanplafond kan doorgaans grote overspanningen aan. Vooral PVC is hiervoor een goede keuze. Met dit materiaal kan je al gauw 5 meter breed gaan zonder dat de verschillende naden opvallen. Het resultaat is een strak en naadloos ogend geheel.
  • Wil je een snelle, stofvrije renovatie? Dan is een spanplafond de ideale keuze. Doorgaans plaatst een vakman je verlaagd plafond in slechts 1 dag. Bovendien heb je geen verdere afwerking nodig. Je geniet meteen van een nagelnieuw badkamer plafond zonder schilder- of pleisterwerken.
  • Ook in de badkamer is een spanplafond ideaal. Het heeft vochtwerende eigenschappen, gaat niet schimmelen en is volledig condensbestendig. Je kan er ook zonder problemen verlichtingselementen, ventilatiekanalen en -roosters in verwerken.

 

Hoeveel kost een spanplafond?

Hoeveel betaal je nu precies voor een spanplafond? Veel hangt af van het type, ontwerp en de oppervlakte van je spanplafond. Reken voor een spanplafond in PVC en polyester op gemiddeld 70 à 80 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

TIP: de prijs voor jouw project kan afwijken van de bovenstaande richtprijs. Daarom raden we je aan om offertes op maat aan te vragen. Zo kan je niet alleen verschillende prijzen vergelijken, maar ook diverse adviezen, ontwerpen, uitvoertermijnen, realisaties, … Contacteer gratis experts actief in je regio.

 

badkamer plafond vervangen

 


OPTIE 2: badkamer plafond vervangen met gyproc plafond

De typerende witte gipsplaten kennen we allemaal. Het zijn gebruiksvriendelijke, harde platen die voor talloze toepassingen in huis gebruikt kunnen worden zoals voorzet-, en scheidingswanden en plafonds.

 

Welk soort gyproc plafond in de badkamer?

Een traditionele gipsplaat is minder geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. Gips en karton zijn beide materialen met een lage vochtbestendigheidsgraad. Om dit probleem op te vangen, ontwikkelde de fabrikant waterwerende gipsplaten. Je herkent ze aan hun groene kleur en het label ‘WR’ (Water Repellent).

WR-gyproc bestaat ook uit gips en karton, maar is afgewerkt met een impregneermiddel. Deze voorkomt dat het materiaal vocht opneemt. Let wel, voor ruimtes met een constante hoge vochtigheidsgraad (bv. binnenzwembaden) is dit niet de beste keuze. Kamers met een wisselende vochtigheidsgraad (bv. badkamers) vormen echter geen probleem.

 

Een afgehangen of een vrijdragend plafond in gyproc?

Een vals plafond met plafondplaten in gyproc kan je op 2 manieren onder het plafond bevestigen:

  • Afgehangen plafond: dit type plafond wordt bevestigd aan de bovenliggende plafondstructuur via plafondhangers. Aan die plafondhangers komt een structuur die bestaat uit een raster van rails. In dat raster worden de gyprocplaten geklikt.
  • Vrijdragend plafond: wat is er nu anders aan dit type plafond? Deze wordt niet rechtstreeks aan de bestaande constructie opgehangen, maar tussen de muren van de kamer geklemd. Daardoor is een ophangsysteem overbodig. Deze oplossing is vooral geschikt voor kleinere ruimtes.

LET OP: plafondhangers zijn niet alleen de basis draagstructuur voor gyprocplaten, maar ook andere plafondelementen kunnen hierin worden vastgeklikt. Denk maar aan lamellen, aluminium plafondplaten, houten planchetten, …

 

Waarom kiezen voor een plafond in gyproc?

  • Gyproc wordt dankzij de doorgaans grote afmetingen snel geplaatst. Bovendien is de lichte uitvoering ideaal voor plafonds die minder gewicht kunnen dragen. Het enige wat er moet gebeuren, is het plaatsen van een draagconstructie tussen de draagmuren van de ruimte (als je een afgehangen plafond kiest).
  • Wil je een ruime keuze aan afwerkingsmogelijkheden? Dan is gyproc een goede keuze. Na het plaatsen kan je je plafond nog afwerken naar keuze. Denk maar aan vochtbestendige verf, speciaal behang, … Je kan gyproc zelfs betegelen.
  • Gyproc biedt de mogelijkheid om grote oppervlaktes te overspannen, daarvoor is een afhangend gyproc plafond de oplossing. Gaat het om een kleine badkamer? Dan heb je zelfs geen draagstructuur nodig. In dit geval kies je voor een vrijdragend plafond.

TIP: ook zonder isolerende gipsplaten is het mogelijk om je plafond van isolatie te voorzien. In dit geval plaatst een vakman tussen het vals plafond en het oorspronkelijke plafond isolatiemateriaal. Het resultaat? Een opmerkelijke afname van geluidsoverlast en warmteverlies.

 

Hoeveel kost een gyproc plafond?

Wens je je badkamerplafond met waterwerende gyproc te renoveren? Dan mag je op een bedrag tussen de € 55  à 70 per m²  (excl. btw, incl. plaatsing) rekenen. Hoeveel je werkelijk voor je project betaalt, is ook afhankelijk van de afwerking van je gyproc plafond.

LET OP: de totaalprijs voor jouw badkamerplafond in gyproc kan in de praktijk nog afwijken. Vraag daarom offertes op maat aan. Zo kan je niet alleen verschillende kostenposten vergelijken, maar ook diverse adviezen, uitvoertermijnen, … Contacteer gratis experts actief in je regio.

 

plafond badkamer vervangen kosten


CONCLUSIE: hoe best het plafond van mijn badkamer vervangen?

Kies je voor een vochtbestendig vals plafond ter vervanging van je badkamer plafond? Dan ben je zeker van een snelle plaatsing zonder breekwerken en stofvorming. Maar kies je nu best een spanplafond of een verlaagd plafond in gyproc? We wegen beide opties tegen elkaar af!

 

Kies voor een spanplafond als je…

  • een goedkope, snelle en stofvrije oplossing zoekt om je badkamer plafond een volledig nieuw uitzicht te geven. Meestal kan je binnen 1 dag al genieten van je nieuwe plafond!
  • een onderhoudsvriendelijk badkamerplafond wil. Een spanplafond kan je gewoon met een zachte doek, wat water en detergent schoonmaken.
  • een uniek plafond op maat wil dat voldoet aan jouw esthetische eisen. Er is geen enkel plafond zo egaal als een strakgespannen plafonddoek.
  • grote overspanningen naadloos wil overbruggen.  Spanplafonds lenen zich uitstekend voor grote(re) ruimtes (tot ong. 5 meter).

 

Kies voor een vals plafond in gyproc als je…

  • een specifieke plafondbekleding wenst. Denk maar aan houten planchetten, metalen lamellen, … of een likje vochtbestendige verf in een speciale kleur.
  • eraan denkt om als ervaren doe-het-zelver je badkamer plafond zelf te vervangen. Het handige railsysteem maakt het plaatsen van gyproc plafondplaten net ietsje eenvoudiger.
  • op zoek bent naar de goedkoopste oplossing. Gyproc platen zijn doorgaans groot waardoor je er minder nodig hebt om je plafond mee te vernieuwen. Vergeet echter niet dat je je platen ook nog moet afwerken.

 

Wat is nu de beste keuze?

Wil je graag zo snel mogelijk je verouderde plafond verbergen zonder breekwerken? Droom je van een strak en uniek eindresultaat? En wil je snel van je nieuwe badkamer plafond kunnen genieten? Dan komt een spanplafond als beste optie naar voor. Hoewel het plaatsen van een spanplafond iets duurder is, hoef je deze niet meer af te werken. Dat is wel het geval bij een vals plafond in gyproc. Zo is een spanplafond toch nog de goedkoopste keuze.

Spanplafond expert inschakelen? Dat kan! Hij adviseert je met zorg en plaatst bovendien je badkamer plafond geheel volgens de regels van de kunst. Via het onderstaande aanvraagformulier brengen we je gratis in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio:

 

 

Offertes voor plafondwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.