Hout in de badkamer
Hout is als warm materiaal ideaal om te combineren met de typische koele materialen uit de badkamer. Het is een natuurproduct dat krimpt of uitzet naargelang de omgevingstemperatuur en het vochtgehalte. Wanneer je alles correct plaatst en de juiste houtsoort kiest, heb je jarenlang plezier. In dit artikel kom je meer te weten over geschikte houtsoorten, onderhoud en ventilatie.
Geschikte houtsoorten voor de badkamer
Het kiezen van een kwalitatieve houtsoort is essentieel om de duurzaamheid te garanderen. Ongeschikte houtsoorten zijn goedkoper, maar na een tijdje zullen ze verkleuren, uitzetten of rotten. Kies daarom voor stabiele houtsoorten met een hoge duurzaamheidsklasse van I of II.
Wanneer je hout gebruikt voor de zitbank in de douche of als afwerking tegen het bad, kies je best voor een tropisch hardhout. Die rot niet in vochtige ruimtes.
De meest gebruikte houtsoorten hiervoor zijn teak, iroko, ipé en merbau. Het voordeel van deze houtsoorten is ook dat je ze niet hoeft te behandelen. Na verloopt van tijd zal het hout wel vergrijzen. Heb je dit liever niet, dan kan je het tropisch hout ook altijd behandelen. Voor muren maak je best gebruik van zachte houtsoorten zoals ceder of douglas.
Laminaat of parket in de badkamer
Parket of laminaat is een fantastische vloerafwerking voor de badkamer. Het voelt aangenaam aan bij blootvoets lopen en breekt de kilte van de badkamertegels en het porselein. In het artikel ‘parket of laminaat in de badkamer’ vind je meer informatie over de plaatsing en materiaalkeuze voor badkamers.
Onderhoud en bescherming
Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en eigenschappen van de houtsoort kan je het hout onbehandeld laten of afwerken met olie of vernis. Geölied hout komt natuurlijker over dan vernis maar vergt wel meer onderhoud. Bij onbehandeld hout droog je waterspatten best meteen af om streepvorming en vlekken te voorkomen.
Ventilatie in de badkamer
Door de hoge luchtvochtigheid in de badkamer moet er voldoende ventilatie voorzien worden. Dit zal voorkomen dat het hout zal rotten of extreem uitzetten. Plaats dus een ventilatierooster of zet het raam geregeld open na het gebruik van de badkamer. Om vergetelheid te voorkomen kan je ook opteren om een automatische afzuiginstallatie te plaatsen die in werking treed bij het openen van de deur. Info over de prijs van ventilatie en badkamerrenovatie vind je hier.
Nog enkele tips voor het gebruiken van hout in badkamers
– Vermijd stilstaand water op het hout.
– Investeer in kwalitatieve houtsoorten. Goedkoop is duurkoop op lange termijn.
– Volg de voorschriften van de fabrikant met betrekking tot onderhoud en plaatsing.
– Verlijm met waterafstotende lijm om vochtindringing tegen te gaan.