Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Gietvloer met vloerverwarming

Kan ik een gietvloer combineren met vloerverwarming? Jazeker! Ontdek hier wat de voordelen precies zijn van een gietvloer met vloerverwarming, welke opties je hebt, wat de prijzen zijn, … Ten slotte geven we ook nog antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Welke gietvloer bij vloerverwarming?
Kosten gietvloer met vloerverwarming
Welke vloerverwarming is geschikt voor mijn project?
Waarom een vakspecialist inschakelen?
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Is een gietvloer geschikt voor vloerverwarming?

Absoluut, een gietvloer met vloerverwarming is een prima combinatie. Dat komt bv. door deze voordelen van zo’n naadloze vloerbekleding:

 • Uitstekende warmtegeleiding: allereerst is er de goede warmtegeleiding van gietvloeren. Dat komt onder andere door de dunne afwerkingslaag, waardoor het vloeroppervlak snel op temperatuur komt. Ideaal dus in combinatie met lage temperatuurverwarming.
 • Naadloze afwerking: een gietvloer heeft een strakke, naadloze afwerking. Daardoor is er amper speling en kan de vloer door de warmte niet uitzetten, scheuren, …
 • Beperkte opbouwhoogte: gietvloeren hebben een geringe opbouwhoogte van maximaal 8 mm. Daardoor zijn ze erg geschikt voor (kleinschalige) renovatieprojecten waarbij je de huidige vloer bv. niet uitbreekt en/of geen deuren, plinten, … verhoogt.
 • Energiebesparing: dankzij vloerverwarming bespaar je gemiddeld 10 à 15% op je stookkosten. Vloerverwarming werkt namelijk op lage temperatuur (tussen de 30 à 38°C). Zo hoeft je cv-installatie niet zo hard te draaien om je woning op temperatuur te krijgen en te houden.

Meer weten over vloerverwarming met een gietvloer? Kom in contact met verschillende experts actief in je buurt via onze offerteformulieren. Start je aanvraag voor gietvloeren of vloerverwarming.

vloerverwarming gietvloer

 

Welke gietvloer in combinatie met vloerverwarming?

Niet elke gietvloer is te combineren met vloerverwarming. We bespreken de verschillende opties:

 • PU gietvloer: polyurethaan is een heel elastisch materiaal. Daardoor scheurt het zelden onder invloed van wisselende temperaturen. Bovendien past een PU-gietvloer zich snel aan aan de kamertemperatuur, wat je zeker merkt op vlak van wooncomfort!
 • Steentapijt of troffelvloer: deze kwartsvloeren hebben een open structuur met veel poriën, waardoor de vloer eenvoudig warmte verspreidt. Je ervaart daardoor snel het aangename effect van vloerverwarming.
 • Cementgebonden gietvloer: een gietvloer van cement is ook een goede keuze. Door de toevoeging van cement lijkt zo’n vloerbekleding op een massieve betonvloer, maar in werkelijkheid is deze vloerafwerking slechts 4 à 8 millimeter dik.

Algemeen geldt: vloerverwarming bij gietvloeren is prima mogelijk, maar dan mag de watertemperatuur niet hoger dan 55°C zijn. Aangezien vloerverwarming lage temperatuurverwarming is, stijgt de temperatuur van je cv-water niet boven de 45°C. Dit is belangrijk bij de keuze van je gietvloer. Een expert houdt hier rekening mee.

 

TIP: vraag advies aan een expert!

Een gietvloerspecialist heeft alle nodige kennis om je renovatieproject tot een goed eind te brengen. Bovendien is hij op de hoogte van alle aandachtspunten en helpt hij je bij het kiezen van je gietvloer en verwarmingssysteem. Benieuwd naar de mening van zo’n vakspecialist? Neem dan gratis contact op via ons offerteformulier.

 

Kosten gietvloer met vloerverwarming

Hoeveel betaal je voor een gietvloer? En wat kost vloerverwarming eigenlijk? Voor een gietvloer inclusief vloerverwarming betaal je gemiddeld € 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).  Hieronder enkele richtprijzen:

[table “47” not found /]

BELANGRIJK: dit zijn enkel richtprijzen. De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van de keuzes die je maakt op gebied van de opbouw en afwerking van je vloer, de totale oppervlakte, het aantal arbeidsuren en de benodigde voorbereiding. Interesse in een exacte prijs voor jouw project? Neem dan contact op met een gietvloerexpert of een installateur van vloerverwarming.

 

gietvloer vloerverwarming

 

Welke vloerverwarming is geschikt voor mijn project?

Meestal spreken we over 4 verschillende soorten vloerverwarming, die zijn te onderscheiden op vlak van plaatsing. We hebben ze voor je op een rij gezet:

 

OPTIE 1: nat systeem

Het natte vloerverwarmingssysteem dankt zijn benaming aan het feit dat de verwarmingsbuizen rechtstreeks in de natte chapelaag liggen. Daaronder ligt een isolatielaag om warmteverlies te voorkomen. Vervolgens werkt een specialist deze af met een chape. Deze dekvloer kan je dan afwerken met een gietvloer.

Het natte systeem is ideaal voor nieuwbouwprojecten. Dat komt door het feit dat deze werkzaamheden starten vanaf de ruwe onderlaag. De totale opbouwhoogte is gemiddeld 18 à 20 cm dik.

Prijs: € 30 à 50 per m², excl. btw & gietvloer. Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 2: droog systeem

Bij dit systeem komen de verwarmingsbuizen niet in contact met de natte chape. Een specialist plaatst ze namelijk in voorgevormde isolatieplaten. Deze voorkomen warmteverlies naar beneden toe en maken de bevestiging van de verwarmingsbuizen op gelijke afstand in de vloer mogelijk. Daarbovenop komt je gietvloer.

Een droog systeem is ideaal voor renovatieprojecten. Heb je een beperktere opbouwhoogte? Dan is deze optie al helemaal een goed idee!

Prijs: € 30 à 65 per m², excl. btw & gietvloer. Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 3: ingefreesd systeem

Bij deze methode freest een expert sleuven in de bestaande vloer, waarin de vloerverwarmingsbuizen komen te liggen (op zo’n 15 à 17 mm diepte). Dat kan zowel in een bestaande vloer bij een renovatieproject als in een bestaande dekvloer van cement of anhydriet in een nieuwbouwwoning.

Ook dit vloerverwarmingssysteem is geschikt bij renovatieprojecten. Vooral omdat de opbouwhoogte van je vloer nagenoeg gelijk blijft. De enige extra opbouwhoogte is die van je gietvloer.

Prijs: € 30 à 65 per m², excl. btw & gietvloer. Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 4: elektrische vloerverwarming

Heb je zonnepanelen? En zoek je naar een manier om vloerverwarming in te zetten als bijverwarming? Dan zijn elektrische vloerverwarmingsmatten ideaal. Die werken niet op basis van water, maar op basis van stroom. Bovenop de matten komt een fixeermiddel en een laag egaline, wat de ideale basis vormt voor je gietvloer.

Prijs: € 55 à 120 per m², excl. btw, plaatsing & gietvloer. Ontvang offertes op maat.

 

Welke optie kies ik?

Er bestaan verschillende vloerverwarmingsystemen die je allemaal met een gietvloer kan combineren. Je keuze voor een bepaald type vloerverwarming hangt voornamelijk af van andere factoren, zoals de omvang van de renovatie, de opbouwhoogte van je vloer, je budget, de gewenste afwerking, …

Wil je meer informatie over het meest geschikte vloerverwarmingsysteem voor jouw project? Neem dan contact op met een expert.

 

Waarom een expert inschakelen?

Is zelf een gietvloer met vloerverwarming plaatsen een goed idee? Nee, we raden het allebei af. Zowel het plaatsen van een gietvloer als het installeren van vloerverwarming vergt de nodige technische know-how. Vertrouw daarom altijd op een expert. Zo ben je zeker van…

 • Persoonlijk advies: een specialist komt altijd langs voor een uitgebreide kennismaking. Dat is niet alleen belangrijk om je wensen te bespreken, maar ook om te bepalen welke voorbereidende werken nodig zijn, welk type vloerverwarming het beste is, …
 • Professionele plaatsing: op basis van alle bovenstaande informatie gaat hij aan de slag. Zo legt hij zowel je vloerverwarming als je gietvloer correct aan. Een expert werkt trouwens alleen maar met kwalitatieve producten. Zo ben jij zeker van een duurzaam eindresultaat.

Meerdere experts vergelijken? Dat kan! Kom gratis in contact met specialisten actief in je regio, vergelijk en bespaar! Vind hier een gietvloerexpert of een installateur van vloerverwarming.

 

Veelgestelde vragen over gietvloeren met vloerverwarming

Hebben we nog niet al je vragen over vloerverwarming beantwoord? Hieronder hebben we nog enkele van de meest gestelde vragen op een rij gezet! • Wat is de droogtijd van een gietvloer met vloerverwarming?
  Wanneer er een nieuwe gietvloer is gelegd, mag je niet gelijk de vloerverwarming aanzetten. De vloer moet eerst minimaal 14 dagen de tijd krijgen om uit te harden. Pas dan ga je over tot het zogenaamde ‘stookprotocol’ om plotse temperatuurschommelingen te vermijden. Daarover lees je meer bij de onderstaande vraag.


 • Wanneer mag ik mijn vloerverwarming aanleggen?

  Er bestaat zoiets als de perfecte inschakeltijd voor je vloerverwarming. We noemen dat ook het ‘stookprotocol’. Door plotse temperatuurschommelingen kunnen scheurtjes in de vloer ontstaan. Is de vloer helemaal droog? Start dan met een cv-watertemperatuur die ongeveer 5ºC hoger is dan de temperatuur in de ruimte. Deze moet gedurende 24 uur constant blijven voor je de vloerverwarming opnieuw verhoogt. Herhaal dit, maar zorg ervoor dat de temperatuur niet stijgt tot boven de 40°C! Verlaag vervolgens opnieuw stapsgewijs de temperatuur tot je aan de startwarmte zit.  Herhaal dit minimaal nog één keer.

  Hulp nodig? Een vloerverwarmingsexpert helpt je graag. • Kan ik altijd voor vloerverwarming kiezen?

  Vloerverwarming is alleen een goed idee als je verwarmt met een warmtepomp en over zonnepanelen beschikt. Vloerverwarming met cv-water is namelijk een type lage temperatuurverwarming dat enkel goed presteert met een duurzame warmtebron en in een goed geïsoleerde woning.

  Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met een expert. • Welke gietvloeren zijn niet geschikt?
  Een epoxy gietvloer is het minst geschikt in combinatie met vloerverwarming. Dat komt doordat zo’n vloer niet goed tegen temperatuurschommelingen kan. Daardoor zouden er scheuren en rimpels in de vloer ontstaan, wat er niet mooi uitziet. Een gietvloerexpert weet exact welke vloeren je met vloerverwarming kan combineren. Laat je dus goed adviseren voor je een definitieve keuze maakt.


 • Hoe dik is een gietvloer met vloerverwarming?
  Dat is afhankelijk van het type vloerverwarming dat je plaatst. Kies je voor ingefreesde vloerverwarming? Dan bedraagt de totale dikte van de gietvloer zo’n 10 à 12 millimeter. Bij droge vloerverwarming waarbij de verwarmingselementen in de isolatiepanelen liggen, is de opbouwdikte hoger.