Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Gevelkurk

Heb jij al eens van gevelkurk gehoord? Dit ecologische materiaal is niet alleen mooi als gevelbekleding, maar ook als isolatiemateriaal! In dit artikel lees je meer over de verschillende toepassingen van kurk op de gevel en hun prijzen. Ben je eerder op zoek naar een andere manier om je gevel te renoveren? Laat je dan inspireren door de alternatieven.

Ga snel naar:
Verschillende mogelijkheden
Prijs gevelkurk
Voordelen kurk gevelbekleding
Mogelijke alternatieven
Ontvang gratis meerdere offertes

 

 

Wat is gevelkurk?

Gevelkurk bevestig je aan of tegen de gevel. Het gaat hierbij over geëxpandeerde kurkplaten in verschillende vormgevingen. Die ontstaan door natuurlijke kurkkorrels met stoom te verhitten. Zo komen natuurlijke harsen vrij en plakt alles samen tot 1 stevig bouwmateriaal. Gevelkurk is beschikbaar voor 2 toepassingen: als isolerende gevelbekleding (facadekurk) of als isolatiemateriaal.

Gevelkurk plaatsen? Kom gratis in contact met een professional actief in je buurt en ontvang professioneel advies en offertes op maat. Ontvang gevelkurk offertes.

gevelkurk

 

Gevelkurk: welke mogelijkheden?

Wat zijn nu de meest voorkomende toepassingen van gevelkurk? We zetten ze op een rijtje:

 

TOEPASSING 1: kurk als gevelbekleding

Hebben we het over ‘gevelkurk’? Die term slaat op gevelplaten van kurk of facadekurk. Een gevelwerker brengt die rechtstreeks als gevelisolatie en -afwerking op je buitenmuren aan. Ze vormen dus niet alleen een isolerende buitenlaag, maar ook een originele en authentieke gevelbekleding. Ook is gevelkurk verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, diktes (40 – 200 mm) en structuren. Wil je je gevel na een tijdje opfrissen? Dan kan je deze eenvoudig met muurverf afwerken.

 

TOEPASSING 2: kurk als isolatiemateriaal

Kurk wordt ook toegepast als muur- en spouwmuurisolatie. Dit materiaal is dampopen én waterafstotend, waardoor het perfect is voor vochtige omgevingen:

  • Plaatisolatie van kurk vind je voornamelijk in spouwmuren van nieuwbouwhuizen, want een spouwanker kan makkelijk door het het materiaal worden geprikt. Daarnaast is het ook kwalitatieve buiten- of binnenmuurisolatie. Zeker wanneer akoestische demping binnenshuis belangrijk is.
  • Kurk isolatiekorrels zijn 100% natuurlijk, licht en vochtbestendig. Daarom worden ze voornamelijk gebruikt bij bestaande woningen als na-isolatie van spouwmuren. Ze vullen makkelijk de kleinste holtes op en gaan zo koudebruggen tegen.

TIP: isoleerde je de buitenmuren van je woning met geëxpandeerde kurkplaten? Dan kan je deze afwerken met een gevelmateriaal naar keuze. Ontdek hier de verschillende soorten gevelafwerking.

 

Wat is de beste keuze?

Hou je van de look en feel van kurk? Kies dan voor gevelkurk of facadekurk. Zo heb je meteen een goed isolatiemateriaal in handen én is je woning uniek afgewerkt. Wil je graag meer informatie over de toepassingen en mogelijkheden? Neem dan contact op met een vakspecialist actief in jouw regio.

 

Gevelkurk: prijs

Hoeveel betaal je precies voor gevelkurk? Dat is vooral afhankelijk van de gekozen toepassing, de afwerking en de totale oppervlakte (in m²). Een overzicht:

  • Gevelkurk als bekleding: 60 à 80 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
  • Gevelkurk als isolatiemateriaal: 20 à 25 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen en kunnen in praktijk nog afwijken. Wil je dus een exacte prijsberekening voor jouw project? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een ervaren gevelwerker. Die informeert je graag verder. Vind jouw gevelwerker.

 

Voordelen kurk gevelbekleding

Je weet nu al voor welke toepassingen kurk wordt gebruikt. Maar waarom zou je kiezen voor gevelkurk? Een overzicht met de voordelen:

  • Duurzaam: kurk is een ecologisch product van 100% natuurlijke oorsprong. Bij het vervaardigen van bouwmaterialen van kurk komen er geen ongezonde stoffen vrij en zijn er geen schadelijke additieven nodig. Tijdens het oogsten van schors blijven de bomen in kwestie ook intact. Na een paar decennia rust begint de cyclus gewoon opnieuw.
  • Goede isolatiewaarde: kurk heeft een goede lambda-waarde van 0.038 à 0.040 W/m.K. Het materiaal voldoet dus zeker aan de huidige bouwvoorschriften, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten.
  • Dampopen en vochtbestendig: geëxpandeerde kurkplaten zijn goed bestand tegen vocht en zijn dampopen. Dit beschermt ze tegen allerlei weersomstandigheden en creëert een goede isolatielaag. De natuurlijke harsen schrikken ook ongedierte af.
  • Diverse mogelijkheden: kurk gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Je hebt vaak keuze uit uiteenlopende diktes en structuren. Naast de egale geëxpandeerde platen bestaan er bv. ook platen met een honingraatstructuur.

BELANGRIJK: kurk is een interessant materiaal waar je zowel esthetisch als functioneel baat bij hebt. Toch geen fan van de uitstraling van kurk? Kijk dan eens naar de alternatieven.

 

gevel kurk afwerking

 

Gevelkurk: welke alternatieven?

Toch niet overtuigd van kurk? En ben je benieuwd naar andere mogelijkheden om je gevel af te werken? We sommen de alternatieven voor je op:

 

ALTERNATIEF 1: spuitkurk

Op zoek naar een andere toepassing met kurk? Ga dan voor spuitkurk. Een vakspecialist brengt deze gevelafwerking namelijk nóg sneller aan dan kurkplaten. Je kan dan kiezen tussen verschillende kleuren en diverse korrelgroottes voor je gewenste uitstraling. Een gevelwerker brengt een mengsel van kurkgranulaat en acrylhars rechtstreeks op de gevel aan in verschillende lagen.

Prijs: 60 à 80 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

ALTERNATIEF 2: crepi of sierpleister

Sierpleister is een stijlvol en tijdloos alternatief om je gevel mee te bekleden. Er zijn 2 soorten crepi: minerale en siliconen crepi. Wil je een ecologisch verantwoorde keuze maken? Dan is minerale crepi het beste, want dit bestaat uit een mengsel van natuurlijke elementen zoals cement, zand en kalk.

Prijs: 100 à 130 euro per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

ALTERNATIEF 3: steenstrips

Mag het wel wat stoerder zijn? Dan zijn steenstrips een mooi alternatief. Net zoals bij een houten gevelbekleding bevestigt een gevelwerker de strips op een rooster tegen je gevel. Het fijne aan steenstrips is het grote aanbod van mogelijke uitvoeringen. Ze worden verzaagd uit bakstenen en zo samengebracht. Dit maakt steenstrips veel lichter en ze nemen een stuk minder ruimte in beslag.

Prijs: 200 à 250 euro per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

ALTERNATIEF 4: houten gevelbekleding

Ben je eerder op zoek naar een oplossing met een authentieke, warme uitstraling? Kies dan voor houten gevelpanelen. In dit geval brengt een vakman houten panelen of sidings aan tegen de buitenmuren van je woning. Hierbinnen heb je een uitgebreide keuze aan houtsoorten in verschillende afwerkingen. Gevelpanelen van hout zijn beschikbaar met óf zonder isolatie

Prijs: 120 à 250 euro per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

TIP: vraag vrijblijvend advies aan een gevelspecialist!

Kies je zeker voor een gevelafwerking van kurk? Of ben je toch meer voorstander van het uitzicht van steenstrips? Ongeacht het type gevelbekleding, laat je altijd adviseren door een erkende gevelwerker in je buurt. Die inspecteert je gevel en stelt dan meerdere oplossingen op maat voor.

Gratis het advies van verschillende vakspecialisten vergelijken? Dat kan! Vul ons online aanvraagformulier in en ontvang 2 à 3 offertes voor jouw project. Begin met vergelijken.