Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Gevel herstel

Je gevel krijgt continu te maken met allerlei weersinvloeden zoals vriesweer, stevige regenbuien, extreme hitte, … Daardoor kunnen beschadigingen als scheuren snel optreden. Zwaardere schade los je op door je gevel te vernieuwen, maar bij kleine beschadigingen is gevel herstel al genoeg. Maar hoe pak je dat aan? Hoeveel kost het? En wat zijn de mogelijkheden? Lees het hier!

Ga snel naar:
Gevel herstel: mogelijkheden
Gevel herstellen kosten
Belangrijke aandachtspunten
Alternatief: nieuwe gevel
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom snel je gevel herstellen?

Scheuren en andere soorten beschadiging in een gevel kunnen op meerdere manieren ontstaan. Denk maar aan trillingen door zwaar vrachtverkeer, verzakkingen in de fundering, verroeste ankers en spouwhaken, opstijgend of doorslaand vocht… Het is belangrijk om scheuren in je gevel snel te herstellen om grotere problemen te voorkomen. Er zijn veel goede redenen om je buitenmuur aan te pakken:

 • Stabiliteitsproblemen voorkomen: een scheur in de constructie ontstaat in de meeste gevallen door een bouwfout en is een risico voor de stabiliteit van heel je huis. Na verloop van tijd kan zo’n scheur namelijk groter worden en de rest van je gevel aantasten.
 • Instortingsgevaar vermijden: zware schade of ernstige scheuren kunnen leiden tot instortingsgevaar. Daarnaast kan de fundering van je huis ook worden aangetast door vocht.
 • Vochtproblemen tegengaan: vochtproblemen in een buitenmuur zijn vaak te wijten aan poreuze stenen of beschadigd voegwerk. Regenwater kan zich dan namelijk makkelijk een weg naar binnen banen, met alle nare gevolgen van dien.
 • Frisse look verkrijgen: een gevel die aan herstel toe is, ziet er vaak ook niet meer zo mooi uit. Door je buitenmuur aan te pakken, zijn de structurele problemen opgelost en krijgt de gevel een frisse look.

Is jouw buitenmuur beschadigd en wil je deze graag laten herstellen? Dan kan je vrijblijvend in contact komen met meerdere lokale gevelwerkers. Start je aanvraag hier!

gevel herstel voegen

 

Gevel herstel: mogelijkheden

Een ervaren gevelwerker kiest altijd de meest efficiënte oplossing voor jouw buitenmuren. Hierbij let die op de ernst van de schade, jouw persoonlijke wensen, … Hieronder vind je wat meer uitleg over de mogelijke methoden om je gevel te herstellen:

 • Gevelreiniging: zit er aanslag op je gevel? Dan is het mogelijk dat een gevelreiniging al meer dan voldoende is om je buitenmuur op te frissen. Een expert inspecteert dan eerst je gevel en kiest op basis daarvan de meest geschikte methode. Dat kan vochtstralen, zandstralen, nevelstralen of stoomreinigen zijn.
 • Voegwerken: kleine scheuren kan je laten herstellen met steenreparatiemortel of siliconemortel. Reparatiemortel is verkrijgbaar in veel kleuren zodat de scheurherstelling niet opvalt. Deze methode is geschikt voor verticale en horizontale scheuren die niet groter worden. Daarnaast kan een gevelwerker ook je voegen uitslijpen of uithakken om vervolgens opnieuw te voegen.
 • Scheurverankering: als er ernstige scheurvorming optreedt, past een professional scheurverankering toe. Daarbij brengt die een spiraalanker aan in de muur en werkt die netjes af met reparatiemortel. Zo vangt het anker de krachten in de muur op en verdeelt die ze opnieuw in het onderliggende metselwerk.
 • Steenherstelling: zijn er grote stukken gevelsteen afgebroken? Dan kan je ze vervangen door nieuwe of gebruikte stenen. Het kan echter wel moeilijk zijn om oudere steensoorten opnieuw te vinden. Om dit te vermijden, kan je de bakstenen eventueel nog herstellen met reparatiemortel.
 • Muurinjecties: muurinjecties zijn speciaal ontwikkelde vloeistoffen die voor een soort verlijming zorgen in de muren. Zo vormen ze opnieuw één geheel. Moet je scheuren in beton herstellen? Dan bestaan er ook speciale betoninjecties.
 • Hydrofoberen: bij hydrofoberen brengt een professional een product aan op je gevel om die te beschermen tegen weersinvloeden. Dit product maakt de gevel waterafstotend, waardoor de kans op vochtproblemen ook kleiner wordt.

 

Gevel herstellen kosten

Hoeveel gevelherstel precies kost, hangt af van de gebruikte methode. Daarnaast zal een professional ook eerst de gevel reinigen en dan nabehandelen door te hydrofoberen. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

Soort gevel herstelPrijs (excl. btw)
Gevel reinigen€ 5 à 22 per m²
Gevel herstellen€ 30 à 100 per m²
Gevel hydrofoberen€ 8 à 12 per m²

LET OP: bovenstaande prijzen zijn alleen ter indicatie. Wil je weten hoeveel het herstellen van je gevel precies zou kosten? Maak dan gebruik van onze offerteservice en vergelijk vrijblijvend meerdere voorstellen van vakmensen actief in je buurt. Begin met vergelijken.

 

gevel herstel vakmensen

 

Belangrijke aandachtspunten

Als je aan gevel herstel begint, moet je met een aantal punten rekening houden. Een paar voorbeelden:

 • Vergunning: het is verstandig om bij een professional of je gemeente na te vragen of je een vergunning nodig hebt. Als je namelijk het uitzicht van je voorgevel verandert, dan is dit meestal een vereiste. Gaat het over je zij- of achtergevel? Dan heb je er geen nodig.
 • Herstellen of vernieuwen: voor je begint met herstelwerken, kan je nog een complete vernieuwing overwegen. In sommige gevallen is het namelijk nuttiger zijn om meteen de hele gevel te onder handen te nemen in plaats van allerlei kleinere klussen uit te voeren.
 • Isolatie: heb je besloten om je gevel te vernieuwen? Dan is dat hét moment om ook isolatie aan te brengen. Dan breng je gewoon een laag isolatie aan onder de nieuwe gevelbekleding. Op die manier profiteer je van meer wooncomfort en een lagere energierekening.
 • Professionele uitvoering: je gevel herstellen of vernieuwen is puur vakwerk. Doe dit dus niet zelf. Ben je op zoek naar vakmensen om je gevel te herstellen of om een nieuwe gevelbekleding aan te brengen? Kom gratis en vrijblijvend in contact met professionals via onze offerteservice.

 

Alternatief: nieuwe gevel

Als je buitenmuur zwaar beschadigd is, heb je meer aan een compleet nieuwe gevel. Herstellen is in dat geval niet voldoende om problemen te vermijden. Er zijn vele verschillende soorten gevelbekleding op de markt. We zetten ze even voor je op een rijtje:

 • Gevelbepleistering: crepi is een type gevelbepleistering met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast heb je hierbij veel opties op gebied van kleur, structuur en afwerking.
 • Steenstrips: ben je op zoek naar een bekleding met de authentieke uitstraling van bakstenen? Overweeg dan steenstrips. Dat zijn dunne, gezaagde bakstenen die een gevelwerker direct op je oude buitenmuur of isolatieplaten verlijmt.
 • Houten gevelbekleding: je kan je buitenmuur ook bekleden met hout. Dat geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan je gevel. Je kan hiervoor kiezen uit verschillende soorten tropisch of Europees hardhout, maar ook thermisch gehard hout behoort tot de mogelijkheden.
 • Gevelpanelen: gevelpanelen kunnen budgetvriendelijke sidings zijn van PVC of composiet, maar bv. ook duurdere panelen van metaal. Je vindt dus hoe dan ook een uitvoering die qua stijl en budget helemaal bij je past.

 

Nieuwe gevel of gevel herstel?

Heb je een paar kleine scheurtjes in je buitenmuur? Dan is gevel herstel de beste optie. Gaat het echter om ernstigere beschadigingen? Dan is een nieuwe gevel het overwegen waard. Soms is het moeilijk om met het blote oog te zien wat de beste oplossing is. Een professional kan na een analyse van je buitenmuur perfect advies bieden voor jouw situatie.

Niet zeker of je gevel aan herstel of vernieuwing toe is? Vraag dan advies aan een van onze vakmensen. Kom gratis en vrijblijvend in contact met lokale professionals via onze offerteservice. Start hier je aanvraag!