Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Airco zelf installeren

Een airco zelf installeren: kan dat, en is het een goed idee? In veel gevallen is het mogelijk, maar zijn er alsnog veel aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je alles over hoe je zelf een airco installeert, welke richtprijzen hierbij horen en wanneer je toch beter een installateur inschakelt.

Ga snel naar:
OPTIE 1: airco zelf installeren
OPTIE 2: airco laten installeren
CONCLUSIE: wat is voor mij de beste keuze?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Je airco zelf installeren: mag dat?

Het korte antwoord is ‘ja’. In Nederland mag je elk type airco zelf installeren, al vergen split airco’s wel veel meer technische kennis voor een correcte en vlotte uitvoering en mag je deze in bepaalde gevallen niet zelf aansluiten en in bedrijf stellen. Daarnaast zijn er ook meerdere voordelen waar je niet van profiteert als je een airco zelf installeert (garantie, onderhoudscontract, …). In de praktijk is een vakman doorgaans dus de meest aangewezen keuze.

Op zoek naar een vakman om een airco te laten installeren? Vergelijk dan vrijblijvend offertes van 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

airco zelf installeren

 

OPTIE 1: airco zelf installeren

Kies je voor een mobiele of monoblock airco? Dan kan je deze in de meeste gevallen zelf installeren. Hierbij is het plaatsingsproces afhankelijk van het type airco dat je aanschaft. Een overzicht van de belangrijkste stappen en aandachtspunten om in het achterhoofd te houden:

 

1. Mobiele airco zelf installeren

Het grote voordeel van een mobiele airco is dat je deze gemakkelijk door je woning kan verplaatsen. Je hoeft alleen maar de afvoerslang uit een raam te hangen. Echter is het energieverbruik van deze airco’s wel aan de hoge kant, aangezien er nog warme lucht naar binnen komt. Een mobiele airco met raamafdichting of een buitenunit is dan een beter idee, al gaat dit wel tegen het principe van een mobiele airco in.

 

2. Monoblock airco zelf installeren

Een monoblock airco bestaat uit 1 vaste binnenunit. Hierbij verloopt de toe- en afvoer van lucht via 2 slangen door je buitenmuur. Het is een efficiënte airco die je eventueel zelf kan plaatsen, vooral omdat je geen koelleidingen moet aanleggen. De belangrijkste stappen op een rij:

 1. Plaats voor airco kiezen: een monoblock airco installeer je altijd aan een buitenmuur, idealiter op zo’n 2 meter hoogte. Let er wel op dat de airco toegankelijk blijft voor eventueel onderhoud door een vakman.
 2. Muurdoorvoer maken: in een volgende fase breng je de muurdoorvoer aan voor de toe- en afvoerslangen.
 3. Roosters in buitenmuur bevestigen: door middel van roosters aan de buitenkant van je woning werk je de muurdoorvoer netjes af.
 4. Airco installeren: hangt de airco en is de muurdoorvoer volledig afgewerkt? Pas dán sluit je de monoblock airco aan op de luchtslangen en zet je hem aan.

LET OP: heb je geen ervaring met het installeren van airco’s? Dan schakel je beter een professionele installateur in voor een correcte en vlotte plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: airco laten installeren

Een airco zelf installeren is niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig kan je makkelijk een vakman inschakelen voor het installeren van een mobiele of monoblock airco als je weinig tot geen ervaring hebt als doe-het-zelver. Overweeg je een (multi)split airco? Dan is de hulp van een specialist altijd aangeraden. Hiervoor is namelijk veel expertise nodig over het aanleggen van koelleidingen.

 

Split airco installeren

Wil je een split airco zelf installeren? Dan is de nodige ervaring een must. In de meeste gevallen werk je best samen met een professionele installateur. Die gaat doorgaans als volgt te werk:

 1. Binnenunit(s) installeren: een vakman installeert je binnenunit(s) aan een wand of tegen het plafond. Dit systeem is dus flexibeler inzetbaar dan een monoblock airco, die je altijd aan een buitenmuur moet bevestigen. Let wel: hoe meer binnenunits, hoe ingewikkelder de installatie. Ook moet je rekening houden met een richtprijs van € 800 – 1.000 (excl. plaatsing) voor elke extra binnenunit.
 2. Koelleidingen leggen: heeft de vakman alle binnenunits gemonteerd? Dan begint hij aan het boorwerk en het leggen van de koelleidingen. Hierbij is van belang dat de vakman gecertificeerd is op vlak van f-gassen en dat hij dus weet hoe je omgaat met koelvloeistoffen. Verder is het ook belangrijk dat de afstand tussen individuele units beperkt blijft tot maximaal 20 meter. Zo is de kans op een lekkage zo klein mogelijk.
 3. Buitenunit installeren: als laatste plaatst de vakman de buitenunit en verbindt hij deze met de rest van de airco installatie. Voor een optimaal rendement staat de buitenunit in de schaduw of op een plek waar de zon minder hevig schijnt.
 4. Nacontrole: is de airco klaar voor gebruik? Een erkende vakman doet altijd eerst nog een laatste check van de koelleidingen. Zo kan je zorgeloos én veilig gebruik gaan maken van je nieuwe split airco.

 

TIP: een vakman is altijd een goede keuze!

Welke airco installatie je ook kiest, er zijn altijd goede redenen om voor een vakman te kiezen. Zo geniet je niet alleen van een correcte plaatsing, maar heb je ook meteen een contract voor het periodieke onderhoud. Vind een ervaren vakman via onze gratis offerteservice.

 

 

Prijs airco installeren

De kosten van een airco installatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het type airco, of je zelf aan de slag gaat, je woonsituatie, … Doorgaans bespaar je zo’n € 400 – 650 (incl. btw) als je de airco zelf installeert. Hieronder een overzicht van alle richtprijzen:

Type aircoAirco laten installeren (excl. btw)Airco zelf installeren (incl. btw)
Mobiele airco/vanaf € 250
Monoblock airco€ 1.200 - 3.000€ 550 - 2.350
Split airco€ 1.500 - 3.000€ 850 - 2.350

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen per project, maar ook van installateur tot installateur. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

zelf airco installeren

 

CONCLUSIE: wat is voor mij de beste keuze?

Is zelf je airco installeren een goed idee? Of schakel je toch best een professionele airco installateur in? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Een overzicht:

 • Budget: in principe kan je al genieten van een mobiele airco vanaf € 250 (incl. btw). Echter is het warmtecomfort en rendement lager dan bij een monoblock of split airco. Door je airco zelf te installeren, kan je een deel van de kosten uitsparen, maar op lange termijn blijft samenwerken met een expert de beste keuze. Zo ben je zeker van een energiezuinige werking en optimaal rendement.
 • Technische ervaring: iedereen kan een mobiele airco installeren, terwijl je voor een monoblock variant al wat meer technische ervaring nodig hebt. Daarentegen is het plaatsen van een split airco alleen weggelegd voor de meest ervaren doe-het-zelvers en kies je doorgaans dus best voor een erkende installateur.
 • Onderhoud: na verloop van tijd heeft elke airco installatie een onderhoudsbeurt nodig. Heb je jouw airco echter zelf geplaatst? Dan zal het moeilijker zijn om hier een vakman voor te vinden. Ze onderhouden namelijk doorgaans enkel airco’s die ze zelf hebben geplaatst. Voor een periodiek onderhoud laat je dus best je airco installeren door een vakman.

 

Airco installeren = installateurs vergelijken

Wil je het wooncomfort in je woning verhogen met een airco? Dan schakel je in de meeste gevallen een erkende installateur in. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een vlotte plaatsing. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een airco ontvangen

Met airconditioning geniet je het hele jaar door van een aangename temperatuur in huis, kantoor, ... Benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project? Ontvang hier vrijblijvend offertes van gespecialiseerde airco installateurs actief in jouw regio. Prijzen, merken, adviezen, ... vergelijken was nog nooit zo makkelijk.