Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Tuinhuis op maat

Vind je geen geschikt tuinhuis in het assortiment prefab tuinhuizen? Dan kan je ook een tuinhuis volledig of deels op maat laten bouwen. Dat is wat duurder, maar je hebt wel heel wat keuzevrijheid op vlak van materialen, afmetingen, afwerking, … Alles over de mogelijke uitvoeringen, materialen, prijs, … lees je hier.

Ga snel naar:
Materialen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs tuinhuis op maat
Plaatsing
Inspiratievoorbeelden

 

Waarom een tuinhuis op maat laten bouwen?

Bepaal je liever zelf hoe je tuinhuis eruit ziet? Uit welke materialen het bestaat en hoe het is ingedeeld? Dan kies je in plaats van een prefab tuinhuis beter voor een tuinhuis volledig op maat. Dankzij dat maatwerk ben je namelijk zeker van:

 • Tuinhuis op maat van je tuin: bij een tuinhuis op maat kies je zelf je materialen, kleuren, afmetingen, de vorm van het dak, … In samenspraak met een professionele vakman creëer je zo zelf een tuinhuis dat perfect bij je tuin past.
 • Uniek ontwerp: dankzij tuinhuis maatwerk kan je pronken met een 100% uniek ontwerp volgens jouw wensen op vlak van look, inrichting, afwerking, …
 • Kwaliteitsvol materiaal en stevige constructie: een tuinhuis op maat bestaat uit hoogwaardige materialen (bv. hardhout, staal, kwaliteitsvolle PVC, …). Zo ben je zeker van een duurzame constructie waar je jarenlang van kan genieten. De materialen van prefab tuinhuizen zijn doorgaans van lagere kwaliteit.
 • Onderhoudsvriendelijk tuinhuis: hoogwaardige materialen hebben doorgaans minder onderhoud nodig. Tropisch hardhout als Padoek is bv. beschermd tegen vocht, houtrot, … In tegenstelling tot een houten prefab tuinhuis hoef je dus niet aan de slag met vernis of beits.
 • Indeling op jouw maat: verkies je 1 grote ruimte om je tuinmateriaal in op te bergen of verschillende ruimtes met bv. een bureau? Wil je een grote luifel om te kunnen relaxen in de schaduw? Of combineer je je tuinhuis graag met een carport? Bij tuinberging op maat bepaal je zelf de indeling volgens jouw wensen. Zo kan je van je tuinhuis een multifunctionele ruimte maken.

tuinhuis op maat

 

 


Materialen voor tuinhuizen op maat

Afhankelijk van het materiaal kan je je tuinhuis volledig op maat laten maken met een uniek ontwerp of deels op maat. In dat laatste geval neem je een bestaand ontwerp, maar kan je bv. wel verschillende afmetingen kiezen. We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Tuinhuis volledig op maat

Bij een tuinhuis dat van a tot z op maat is, creëer je samen met een vakman een uniek ontwerp. De prijs ligt uiteraard hoger dan bij een tuinhuis dat deels op maat is, maar je kan wel het tuinhuis van je dromen ontwerpen. Steen en hout zijn de materialen die zich het best lenen voor zo’n tuinhuis:

 

houten tuinhuis op maat Houten tuinhuis op maat

Een houten tuinhuis heeft een authentieke, natuurlijke uitstraling. Met een exemplaar op maat kan je bovendien zelf je houtsoort kiezen. Ga je voor goedkoper geïmpregneerd hout of voor duurzamer hardhout dat van nature bestand is tegen vocht, schimmels, insecten, …? Een professionele schrijnwerker helpt je graag bij het zoeken naar een houtsoort op jouw maat (kleur, nerftekening, …).

Ben je de kleur van je houten tuinhuis op maat na enkele jaren beu? Dan kan je het hout eenvoudig overschilderen.

Richtprijs: vanaf ongeveer 10.000 euro, incl. btw en plaatsing.
Ontvang gratis offertes op maat.

 

stenen tuinhuis op maat Stenen tuinhuis op maat

Van plan om je tuinhuis op maat ook te gebruiken als leefruimte? Dan kan je overwegen om een stenen tuinhuis op maat te laten plaatsen. Dat is uiteraard de duurste optie, maar een stenen tuinhuis heeft wel een zeer sterke constructie. Bovendien kan je kiezen voor een houten gevelbekleding, een bepleistering als crepi, een gevelsteen naar keuze, … Je bepaalt ook helemaal zelf de indeling van je tuinhuis.

Daarnaast kan je een stenen tuinhuis ook optimaal laten isoleren met het oog op een zalig wooncomfort en een lage energiefactuur.

Richtprijs: vanaf ongeveer 20.000 euro, incl. btw en plaatsing.
Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

2. Tuinhuis deels op maat

Naast een tuinhuis dat volledig op maat is, kan je ook kiezen voor een tuinhuis dat deels op maat is. Bij zo’n bestaand ontwerp is de keuzevrijheid beperkter, maar de kostprijs ligt wel flink lager. Bovendien kan je kiezen uit een brede waaier aan mogelijke afmetingen. Naast hout lenen ook metaal en kunststof zich voor dergelijke tuinhuizen:

 

metalen tuinhuis op maat Metalen tuinhuis op maat

Een metalen tuinhuis op maat is goedkoper dan een exemplaar in hout. Deze bijgebouwen bestaan meestal uit staal en ook uit aluminium voor de raamprofielen, staanders, … Dat zijn 2 sterke, duurzame materialen die amper onderhoud vergen. Bovendien ondergaat staal meestal een chemisch proces om het vochtwerend te maken. Geen roestplekken dus!

Bovendien is een metalen tuinhuis op maat beter beschermd tegen brand en weersomstandigheden dan vele houten tuinhuizen. De plaatsing gaat doorgaans ook sneller, met minder arbeidskosten tot gevolg.

→ Richtprijs: vanaf ongeveer 1.000 euro, incl. btw en plaatsing.
Bekijk het aanbod in de webshop.

 

kunststof tuinhuis op maat Kunststof tuinhuis op maat

Bij een kunststof tuinhuis op maat heb je verschillende opties. Zo kan je gaan voor PVC, een licht en goedkoop materiaal dat tegelijk erg onderhoudsvriendelijk is. Bovendien is PVC beschikbaar in tal van kleuren en structuren (glad, korrelig, houtnerfstructuur, …). En net als bij hout is het mogelijk om PVC met een likje verf in een nieuwe kleur te steken.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een composiet tuinhuis op maat. Dit materiaal heeft de look en feel van hout, maar beschikt tegelijk over alle troeven van kunststof: weerbestendig, onderhoudsvrij en duurzaam.

→ Richtprijs: vanaf ongeveer 1.000 euro, incl. btw en plaatsing.
Bekijk het aanbod in de webshop.

 

 


Mogelijke uitvoeringen

Dé grote troef van een tuinhuis volledig op maat is de grote keuzevrijheid. In overleg met de vakman ontwerp jij zelf het tuinhuis van je dromen. Zo kan je verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Stijl

Hou je van strakke lijnen en een minimalistisch design? Dan kan je kiezen voor een modern tuinhuis met een plat dak. Past een rustieke, landelijke cottagestijl eerder bij jouw tuin? Dan kan je ook je eigen Engels schuurtje laten ontwerpen (met ronde venstertjes, een dubbele deur, elegante sierbogen, …). Of bewandel je liever de gulden middenweg? Dan laat je beter een klassiek, tijdloos tuinhuis op maat bouwen.

 

2. Kleur

Bij een metalen of kunststof tuinhuis op maat kan je een kleur kiezen die perfect bij de rest van je tuininrichting past. Sober grijs, elegant beige of een opvallende rode tint, …: het is allemaal mogelijk. Maar ook bij houten tuinhuizen op maat zijn verschillende tinten mogelijk, afhankelijk van de houtsoort die je kiest.

 

3. Overkappingen

Nip je graag van een cocktail in de schaduw? Creëer je graag een buitenwoonkamer met een complete loungeset? Of wil je gewoon een klein afdakje waar je verschillende tuinspullen of het hout voor de haard onder kwijt kan? Dan kan je een tuinhuis met een overkapping op maat laten ontwerpen. Die luifels zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, materialen, vormen en stijlen.

 

4. Dakbedekking

Ga je voor een modern plat dak? Dan zijn zowel bitumen dakbedekking (roofing) als EPDM erg geschikt. Als je het liever iets idyllischer hebt, kan je ook een groendak laten ontwerpen. Bij hellende daken heb je zelfs nog een bredere waaier aan mogelijkheden: dakplaten- of pannen, een rieten dak, een leien dakbedekking, shingles, … Let op: de prijs en de levensduur van deze dakbedekkingen kunnen behoorlijk verschillen.

 

5. Afwerking

Bij tuinhuis maatwerk kan je ook qua afwerking helemaal de puntjes op de i zetten. Wil je bv. grote glaspartijen in je moderne tuinhuis voor extra lichtinval? Heb je een specifieke vloerbekleding voor ogen? Laat je graag spots inbouwen in de luifel van je tuinhuis om meer sfeer te creëren? Als je je tuinhuis op maat laat bouwen, zijn de mogelijkheden zo goed als onbeperkt.

 

Vraag naar de mogelijkheden bij verschillende vakmannen

De mogelijke uitvoeringen van je tuinhuis op maat kunnen verschillen van vakman tot vakman. Het is bv. mogelijk dat 1 schrijnwerker bepaalde houtsoorten wel aanbiedt en andere niet. Of dat een vakman gespecialiseerd is in landelijke, rustieke tuinhuizen op maat en niet in moderne.

TIP: wil je een tuinhuisje op maat laten maken? Denk dan goed na over de uitvoering van je dromen en vergelijk het aanbod van verschillende vakmannen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 


Prijs tuinhuis op maat

De kostprijs van een tuinhuis op maat hangt vooral af van jouw eigen situatie en wensen. Ga je voor een tuinhuis dat deels of volledig op maat is? Welk materiaal heeft je voorkeur? En hoe laat je je tuinhuis afwerken? Enkele richtprijzen op een rij:

 

1) Tuinhuis deels op maat

 • Klein tuinhuis in kunststof of metaal: vanaf ongeveer 1.000 euro, incl. btw en plaatsing
 • Klein houten tuinhuis: vanaf ongeveer 1.600 euro, incl. btw en plaatsing
 • Groot houten tuinhuis: vanaf ongeveer 5.000 euro, incl. btw en plaatsing

Let op: dit zijn slechts richtprijzen. De prijzen kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Benieuwd naar een kostprijs voor jouw project? Vergelijk dan offertes van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

tuinhuis maatwerk

 

 

2) Tuinhuis volledig op maat

 • Houten tuinhuis: vanaf ongeveer 10.000 euro, incl. btw en plaatsing
 • Stenen tuinhuis: vanaf ongeveer 20.000 euro, incl. btw en plaatsing

Let op: dit zijn slechts richtprijzen. De prijzen kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Benieuwd naar een kostprijs voor jouw project? Vergelijk dan offertes van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

tuinhuis volledig op maat

 


Plaatsing tuinhuis op maat

Heb je samen met een vakman het tuinhuis van je dromen ontworpen? Dan kan deze specialist overgaan tot de plaatsing van je tuinhuis op maat. Hij gaat daarbij als volgt te werk:

 1. Grondwerken en fundering

  Eerst voert de vakman de nodige grondwerken uit om de plaats waar je tuinhuis moet komen vrij te maken. Daarna gaat hij over tot het plaatsen van de fundering. Die moet voorkomen dat je tuinhuis zou verzakken. Dat kan een massieve betonplaat zijn, maar ook een verhoogde fundering van stenen of hout. Op de vloerplaat brengt de vakman ook een vochtscherm in kunststof aan om problemen met opstijgend vocht te voorkomen.

 2. Tuinhuis op maat opbouwen

  Is de fundering klaar en ook volledig waterpas? Dan kan de vakman beginnen met het opbouwen van je tuinhuis op maat. Gaat het om een houten tuinhuis? Dan begint hij met de onderste wandbalklaag. Daarna bouwt hij de andere wandbalken stuk voor stuk op bovenop die onderbalk. Is je tuinhuis volledig opgebouwd? Dan monteert de vakman een dakgoot met de juiste hellingsgraad aan je tuinhuis.

 3. Technieken voorzien

  In een volgende fase plaatst de vakman alle leidingen en aansluitingen voor de stopcontacten, de verlichting, eventuele verwarming of airco, … Bespreek je wensen en verwachtingen rond deze technieken op voorhand met de vakman. Dan kan hij daarmee rekening houden bij de plaatsing van je tuinhuis op maat.

 4. Tuinhuis op maat afwerken

  In een laatste fase werkt de vakman je tuinhuis op maat af volgens jouw specifieke wensen. Denk maar aan de vloerbekleding, sfeervolle spots voor in de luifel, een regenton om water op te vangen voor je bloemen en planten, …

TIP: de maximale oppervlakte van alle bijgebouwen aan je woning bedraagt 40 m². Overschrijd je die maximumgrens? Dan moet je een bouwvergunning voor je tuinhuis op maat aanvragen. Je gaat dus best op voorhand na bij je gemeente of je je tuinhuis vergunningsvrij mag plaatsen.

 

 


Voorbeelden van tuinhuizen op maat

Wil je graag een tuinhuis op maat laten bouwen? Dan ben je vast op zoek naar de nodige inspiratie voor het ontwerp van je dromen. De onderstaande voorbeelden reiken je ongetwijfeld nieuwe ideeën aan:

 

INSPIRATIE: Blokhut op maat

blokhut op maat

Bij een houten tuinhuis kan je onder meer kiezen voor een blokhut op maat. Je kan gaan voor een moderne look, maar ook die typische Engelse cottagestijl van de bovenstaande blokhut is mogelijk. Het rieten dak maakt de rustieke uitstraling helemaal compleet. Je kan je blokhut op maat gebruiken als opslagplaats voor je tuinspullen, maar ook als tuinkantoor.

 

INSPIRATIE: stenen tuinhuis op maat

stenen tuinhuis maatwerk

Wil je van je tuinhuis een luxe verblijfplaats maken? Een plek om ook te overnachten of thuis te werken in alle comfort? Dan kan je voor een stenen tuinhuis op maat kiezen. Gevelbekleding, ramen, inrichting, afwerking, …: jij bepaalt helemaal zelf hoe jouw stulpje in de tuin eruit ziet.

 

INSPIRATIE: tuinhuis op maat met carport

tuinhuis met carport

Je kan je houten tuinhuis op maat ook combineren met een carport. Zo krijg je een multifunctioneel bijgebouw met een warme, natuurlijke uitstraling. Een bijgebouw dat dienst kan doen als opslagplaats, loungeplek én carport uiteraard. Zo sla je 3 vliegen in 1 klap.

 

INSPIRATIE: tuinhuis op maat als boomhut

tuinhuis als boomhut

Overnachten in een boomhut zit in de lift. Maar je hoeft niet noodzakelijk naar een dure B&B in de Ardennen om te relaxen tussen de ritselende bladeren. Waarom geen tuinhuis in de vorm van een boomhut laten plaatsen in je eigen tuin? Zo bekijk je de wereld vanuit een ander perspectief én je maakt die ultieme kinderdroom waar.

 

INSPIRATIE: tuinhuis met overkapping op maat

tuinhuis met overkapping

Wil je ook tijdens de hoogzomer de schaduw kunnen opzoeken in je tuin? Met een tuinhuis met overkapping op maat is dat geen enkel probleem. Als de luifel groot genoeg is, kan je er zelfs een volledige loungeset onder zetten. Ideaal om met familie of vrienden een glas te drinken of op je eentje een boek te lezen. En wil je extra sfeer creëren en ook ’s avonds van je tuinhuis genieten? Laat dan spots inbouwen in de luifel.

 

Tuinhuis op maat laten plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk