Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Thuisbatterijen

Heb je zonnepanelen en wil je het verbruik van je opgewekte groene energie verhogen? Dan is een thuisbatterij een goede oplossing. Thuisbatterijen zorgen ervoor dat je thuis stroom kan opslaan en kan gebruiken op momenten wanneer je zonnepanelen minder stroom opwekken. In dit artikel lees je meer over de werking van dit soort batterijen, de voor- en nadelen, de soorten en de prijzen.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen thuisbatterij
Soorten thuisbatterijen
Thuisbatterij prijs
Veelgestelde vragen [FAQ]
Vergelijk offertes van installateurs

 

 

Hoe werkt een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij kan je de overtollige stroom van je zonnepanelen thuis opslaan, om deze dan later te gebruiken. Dat werkt als volgt:

 1. De slimme omvormer in je thuisbatterij houdt bij wanneer en hoeveel stroom van je zonnepanelen naar de batterij kan en wanneer deze nodig is in je huishouden.
 2. Produceren je zonnepanelen overdag meer dan je verbruikt? Dan stuurt de omvormer de overtollige groene stroom naar je thuisbatterij.
 3. ’s Avonds en ’s nachts kan je de stroom die opgeslagen is in je thuisbatterij gebruiken. Daardoor hoef je weinig tot geen stroom meer van het net halen.
 4. Naast stroom van je zonnepanelen kan de thuisbatterij ook opladen met elektriciteit voor het daltarief. Zo kan je ook bij slecht weer goedkopere stroom gebruiken.

Interesse in een thuisbatterij? Een erkende installateur kan je verder informeren over de opties en geeft je advies op basis van jouw situatie. Vind een thuisbatterij installateur in je buurt.

zonnepanelen batterij

 

Voor- en nadelen thuisbatterij

Een batterij voor zonnepanelen heeft zowel belangrijke voordelen als nadelen:

 

 • Onafhankelijker van het elektriciteitsnet: met een thuisbatterij verhoog je de zelfconsumptie van de energie van je zonnepanelen van 30% naar 60 à 80%. Daardoor hoef je dus veel minder stroom af te nemen van het net en ben je dus ook minder afhankelijk van de wisselende energieprijzen.
 • Besparing op energierekening: doordat je minder stroom afneemt van het net en meer van je eigen opgewekte stroom gebruikt, daalt je maandelijkse energierekening.
 • Back-up bij stroomstoring: als je thuisaccu opgeladen is en de stroom uitvalt, kan je thuisbatterij dienen als back-up. Daarvoor is het wel belangrijk dat je een bidirectionele omvormer én een tweede aansluiting hebt van je omvormer naar je meterkast.
 • Hoger rendement zonnepanelen: door de overtollige stroom van je zonnepanelen op te slaan in een thuisbatterij, kan je deze later nog gebruiken en gaat deze dus niet verloren of terug naar het elektriciteitsnet. Daardoor kan je dus ook een hoger rendement behalen met je zonnepanelen.

 

 • Vraagt investering: thuisbatterijen zijn momenteel nog vrij duur en vergen dus wel een flinke investering. Voorspeld wordt wel dat de prijzen voor een thuisbatterij in de nabije toekomst zullen dalen.
 • Niet volledig zelfvoorzienend: hoewel je met een zonnepanelen batterij je zelfconsumptie verhoogt, ben je nooit 100% onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Daarvoor produceren zonnepanelen in de winter te weinig groene stroom.
 • Niet voor iedereen rendabel: thuisbatterijen zijn alleen rendabel wanneer je genoeg opwekt met je zonnepanelen en je de accu elke dag kan op- en ontladen. Daardoor zijn ze dus niet voor iedereen een interessante investering.

 

Soorten thuisbatterijen

We kunnen de verschillende thuisbatterijen onderverdelen in 3 soorten. Hieronder gaan we dieper in op deze soorten:

 

1. Lithium-ion thuisbatterijen

Lithium-ion thuisbatterijen zijn de meest voorkomende soort. Dit zijn lichte en compacte accu’s met een grote opslagcapaciteit, een lange levensduur en een groot aantal laadcycli. Er zijn vele kwalitatieve merken die deze batterijen produceren zoals Tesla, LG, SolarWatt… Het nadeel van lithium-ion accu’s is dat ze brandgevoelig zijn door de sterke energiedensiteit en dat er een kans is op capaciteitsverlies bij volledig op- of ontladen.

Prijs lithium-ion thuisbatterij: gemiddeld € 4.000 à 10.000 (incl. plaatsing en excl. btw)

 

2. Zoutwater thuisbatterijen

Dit type thuisbatterijen is nog vrij nieuw. Ze zijn milieuvriendelijker en veiliger dan de andere soorten thuisaccu’s en bestaan eigenlijk uit een krat met zout en zoet water. Voordelen van zoutwater thuisbatterijen zijn dat je ze volledig kan op- en ontladen zonder capaciteitsverlies, dat ze de langste levensduur van alle soorten hebben en dat er geen kans is op brand. Het nadeel is dan weer dat het een vrij hoge en zware batterij is, die minder goed presteert tijdens stroompieken.

Prijs zoutwater thuisbatterij: gemiddeld € 4.000 à 10.000 (incl. plaatsing en excl. btw)

 

3. Loodzuur thuisbatterijen

Loodzuur thuisbatterijen worden bijna niet meer geplaatst omdat deze erg gedateerd zijn qua technologie. Ze bestaan uit lood, zwavelzuur en water en zijn ook wel bekend als startaccu’s in wagens. Een loodzuur batterij is de goedkoopste installatie, maar daartegenover staan wel meerdere nadelen. Zo is de batterij erg groot en zwaar, heeft deze een kortere levensduur en is het niet mogelijk om de accu compleet te ontladen.

Prijs loodzuur thuisbatterij: gemiddeld € 2.000 à 5.000 (incl. plaatsing en excl. btw)

 

Welke thuisbatterij koop ik?

Om de beste thuisbatterij te vinden voor jouw situatie, is het aangeraden om verschillende batterijen te vergelijken. Hou daarbij rekening met het type, maar ook met de prijs, de capaciteit, het aantal laadcycli, de omvormer, de afmetingen en het gewicht… Kies in ieder geval voor een lithium-ion of zoutwater thuisbatterij, aangezien een loodzuur variant niet rendabel is.

Advies nodig? Een installateur kan je persoonlijk advies geven, rekening houdende met jouw woonsituatie en wensen. Ontvang advies op maat van erkende installateurs.

 

thuisbatterijen

 

Thuisbatterij prijs

De prijs voor een thuisbatterij schommelt tussen € 4.000 – 10.000 (incl. plaatsing en excl. btw). Die prijs kan wel sterk variëren door factoren als de capaciteit van de batterij, de soort, het merk, de plaatsing… In de tabel hieronder vind je een overzicht met enkele richtprijzen voor thuisbatterijen met verschillende capaciteiten.

Capaciteit thuisbatterijGemiddelde prijs (incl. omvormer & plaatsing, excl. btw)
3 kWh€ 4.000
8 kWh€ 5.000 à 8.000
14 kWh€ 10.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw thuisbatterij? Door offertes van meerdere installateurs te vergelijken, krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen voor batterijen voor zonnepanelen en kan je zeker een weloverwogen keuze maken. Vergelijk vrijblijvend prijzen op maat.

 

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Heb je nog vragen over thuisbatterijen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hieronder alvast een aantal vragen en antwoorden: • Wanneer is een thuisbatterij interessant?
  Een thuisbatterij kopen is vooral interessant voor eigenaars van zonnepanelen met een slimme meter. In dat geval heb je een goede reden om zoveel mogelijk van je zelf opgewekte energie te gebruiken, omdat deze anders naar het net gaat en je die weer voor een hogere prijs van het net moet afnemen. Heb je nog niet zo’n zonnepanelen-installatie met een slimme meter? Dan is een accu met zonnepanelen momenteel financieel minder interessant.


 • Welke merken van thuisbatterijen zijn er?
  Er zijn verschillende merken die goede thuisbatterijen produceren. De bekendste zijn Tesla, SolarWatt, LG Chem, Samsung en Mercedes-Benz, … Maar daarnaast produceren ook merken als AlphaESS, BatterX, Kreisel, Sungrow, Kostal, SimpliPhi… prima thuisbatterijen.


 • Wat is de levensduur en terugverdientijd van een thuisbatterij?

  De levensduur van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen 10 à 20 jaar. Er zijn vele factoren die een invloed hebben op de levensduur zoals de soort thuisbatterij die je kiest, het aantal laadcycli, de opslagcapaciteit, het merk, of je deze volledig op- en ontlaadt…

  De terugverdientijd van een thuisbatterij is ongeveer 10 – 14 jaar. Maar ook die tijd hangt af van veel factoren zoals je jaarlijkse energieverbruik, de kostprijs van de accu, de capaciteit, de energieprijzen… Een thuisbatterij installateur kan de exacte terugverdientijd berekenen voor je installatie, rekening houdende met jouw persoonlijke situatie. Benieuwd hoeveel je kan besparen? Vul ons offerteformulier in!