Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Muurbekleding buiten: 5 soorten

De muurbekleding buiten is een van de eerste zichtbare dingen van een huis. Daarom is de uitstraling en stijl van deze gevel van groot belang. Wil je je gevel vernieuwen? Hier vind je alle voor- en nadelen, de kosten en de mogelijkheden van 5 populaire soorten muurbekleding voor buiten!

 

5 soorten muurbekleding buiten

 1. Crepi muurbekleding buiten
 2. Houten muurbekleding buiten
 3. Kunststof muurbekleding buiten
 4. Steenstrips muurbekleding buiten
 5. Spuitkurk muurbekleding buiten

Twijfel je nog over het type muurbekleding? Dan kan je altijd advies vragen aan een professional. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende experts!

 

1. Crepi muurbekleding buiten

muurbekleding buiten crepi

Crepi is een type gevelbepleistering dat geschikt is voor renovaties én voor nieuwbouwprojecten. Ontdek de voor- en nadelen van crepi als muurbekleding voor buiten, de beschikbare soorten en hun prijzen.

 

Voor- en nadelen

 • Bescherming tegen vocht: crepi is waterafstotend én dampopen. Het beschermt je gevel dus effectief tegen doorslaand en optrekkend vocht. Je gevel zal ook geen regen absorberen.
 • Mogelijkheden: er is veel mogelijk met crepi. Het is in nagenoeg alle kleuren te verkrijgen, dus je kan de uitstraling van je gevel helemaal zelf bepalen.
 • Past bij alle woningen: omdat er zoveel mogelijkheden zijn voor crepi past deze gevelbekleding bij allerlei woningen. Je kan kiezen uit verschillende kleuren én structuren.

 

 • Snel vervuild: crepi in lichte kleuren is nogal gevoelig voor verkleuring door weersinvloeden. Daarom is het aangeraden om je crepi gevel minstens 1 keer per jaar schoon te maken.

 

Soorten

 • Minerale crepi: minerale gevelpleister is de ruwere uitvoering van crepi. Een expert brengt het in een dikke laag aan, waardoor je oneffenheden goed verbergt. Daarom is deze soort crepi ook ideaal voor het renoveren van oudere huizen.
 • Synthetische crepi: dit type crepi heeft een egalere look dan de minerale variant. Synthetische crepi gebruik je dus eerder als afwerkingslaag voor gevelisolatie. Het is elastischer dan minerale pleister en scheurt daarom ook minder snel.

 

Prijzen

De prijs van crepi voor muurbekleding hangt af van een paar factoren. Zo heeft het type crepi een invloed op de uiteindelijke kostprijs, maar ook of je het plaatst in combinatie met isolatie. Hieronder vind je enkele richtprijzen voor de 2 verschillende types:

Soort crepiGemiddelde prijs (incl. plaatsing & excl. btw)
Minerale gevelpleister± € 65 per m²
Synthetische gevelpleister± € 70 per m²

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifieke prijs voor crepi muurbekleding voor buiten? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vakmensen in je buurt!

 

Laat je crepi muurbekleding buiten plaatsen door een expert!

Zelf crepi aanbrengen, is niet aangeraden. Het is namelijk een klus die expertise én ervaring vergt. Daarom schakel je beter een professional in. Om zeker te zijn van een eerlijke prijs voor de klus, vergelijk je een aantal offertes. Op die manier kan je alle kostenposten naast elkaar leggen en de juiste keuze maken.

Op zoek naar een specialist om je crepi muurbekleding buiten aan te brengen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 experts via onze offerteservice.

 


2. Houten muurbekleding buiten

muurbekleding buiten hout

Als je op zoek bent naar een warme, natuurlijke gevelbekleding, is hout de perfecte keuze. Je kan gaan voor verticale of horizontale latten om op je gevel te monteren. Bovendien levert het extra isolatie op voor je huis. Lees hieronder alles over de beschikbare soorten, de voor- en nadelen en de kosten van houten muurbekleding.

 

Voor- en nadelen

 • Authentieke uitstraling: het grootste voordeel van hout als gevelbekleding is de warme uitstraling. Het geeft je woning meteen een authentieke en tijdloze look.
 • Makkelijk te bewerken: een houten gevel is makkelijk en snel te plaatsen, waardoor je minder budget hoeft te voorzien voor arbeidskosten. Bovendien zijn ook reparaties relatief simpel om uit te voeren.
 • Ruime keuze aan houtsoorten: op gebied van houten gevelbekleding is er veel mogelijk. Daarom heb jij gegarandeerd de keuze uit verschillende opties die bij je huis passen.

 

 • Onderhoud: afhankelijk van het type hout vergt deze gevelbekleding altijd wat onderhoud. Het kan nodig zijn om regelmatig te ontmossen en je kan het hout eventueel ook behandelen tegen vergrijzing. Dat gebeurt namelijk bij elke houtsoort.

 

Soorten

 • Hardhout: onder deze categorie vallen houtsoorten met een natuurlijke duurzaamheidsklasse I of II als Padoek, Merbau, Afrormosia, … Hardhout heeft een lange levensduur, hoge weerstand en goede vormvastheid. Na enige tijd krijgt het hout door vergrijzing een authentieke uitstraling.
 • Thermisch behandeld hout: thermowood is niet echt een houtsoort, maar eerder een verduurzaamheidsbehandeling van hout via een verhittingsproces. Die behandeling zorgt ervoor dat minder duurzame houtsoorten zoals grenen of vurenhout een hogere klasse krijgen.
 • Zachthout: ook zachtere houtsoorten kan je gebruiken als gevelbekleding. Denk maar aan spar, witte den, rode den, lariks, … Over het algemeen is zachthout goedkoper, omdat deze bomen sneller groeien. Maar daar staat tegenover dat het hout minder stevig en duurzaam is. Daarom is zachthout geschikter voor een bijgebouw dan voor een huis.

 

Prijs

De prijs van muurbekleding van hout buiten is afhankelijk van de houtsoort, de oppervlakte van de buitenmuren, de moeilijkheidsgraad van de klus, … Hieronder vind je meerdere richtprijzen:

Soort houtGemiddelde prijs (excl. btw & plaatsing)
Hardhout€ 50 à 150 per m²
Thermisch behandeld hout€ 30 à 90 per m²

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifieke prijs voor houten gevelbekleding? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van vakmensen in je buurt. Start hier je aanvraag!

 

Laat je houten gevelbekleding buiten plaatsen door een expert!

Een verkeerde plaatsing van houten gevelbekleding kan ernstige gevolgen hebben. Daarom laat je de werken altijd uitvoeren door een expert. Die weet perfect hoe die de bekleding moet plaatsen en doet dat dus ook snel én efficiënt. Vraag altijd meerdere offertes aan om zeker te zijn dat je een eerlijke prijs betaalt voor de werken.

Wil je graag je muur bekleden met hout buiten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakmensen in je buurt via onze offerteservice.

 


3. Kunststof muurbekleding buiten

muurbekleding buiten kunststof

Kunststof muurbekleding voor buiten bestaat uit gerecyclede kunststof panelen of PVC hardschuim platen. Het is een ideale optie als je budget wat kleiner is, maar je toch graag veel keuzemogelijkheden hebt. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de prijs van kunststof gevelbekleding.

 

Voor- en nadelen

 • Budgetvriendelijk: kunststof is op gebied van prijs-kwaliteit een van de beste mogelijke keuzes. Ook omdat de installatie snel verloopt, valt de uiteindelijke totaalprijs erg mee.
 • Licht en recycleerbaar: kunststof is een licht materiaal dat een levensduur van ongeveer 30 jaar heeft. Je kan het ook meerdere malen recyclen.
 • Veel mogelijkheden: dit materiaal is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Zo bestaat kunststof in verschillende kleuren, prints, structuren, … Op die manier kan jij je gevel van A tot Z aanpassen.
 • Duurzaam en onderhoudsvrij: kunststof is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden en vergt weinig onderhoud. Een sopje met allesreiniger is al genoeg om je gevel opnieuw te laten stralen.

 

 • Uitstraling: kunststof heeft als nadeel dat het in sommige gevallen een goedkopere uitstraling heeft. Ga je bv. voor kunststof met houtlook? Dan mis je toch de warme look van echt hout.

 

Soorten

 • PVC: PVC is een van de meest gebruikte kunststoffen. Het is namelijk goedkoop en eenvoudig te bewerken. Dit materiaal is vooral populair vanwege de duurzaamheid. PVC muurbekleding voor buiten gaat tot wel 30 jaar mee.
 • HPL: HPL of High Pressure Laminate staat ook wel bekend als volkernplaten, meerdere lagen houtvezel en samengeperst papier. Het zijn harde en duurzame platen die goed bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Bovendien is het beschikbaar in vele kleuren.
 • Polyester: polyester bekleding bestaat uit kunststof schuim en een toplaag van kunststof glasvezel. Dat maakt het een erg sterk en slijtvast materiaal. Polyester staat vooral bekend omdat het qua uitzicht veel op metselwerk lijkt. Daarnaast is het makkelijk te plaatsen en heeft het een lange levensduur.
 • Vezelcement: vezelcement is gemaakt van cement, kunststof vezels, cellulosevezels en andere stoffen. Hierdoor is het een sterk materiaal dat goed bestand is tegen wisselende weersinvloeden. Het komt vaak voor met een cederhoutstructuur, maar is beter bestand tegen verrotting en kleurverandering.

 

Prijs

Hoeveel kunststof muurbekleding voor buiten kost, hangt af van een aantal punten. Zo speelt de soort kunststof een rol, maar ook de oppervlakte van de buitenmuren. Hieronder vind je een paar richtprijzen:

Soort kunststofGemiddelde prijs (excl. btw)
PVC€ 75 à 125 per m²
HPL€ 100 à 150 per m² (incl. plaatsing)
Polyester€ 130 à 150 per m² (incl. plaatsing)
Vezelcement€ 40 à 45 per m²

LET OP: de bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek voorstel voor kunststof muurbekleding buiten? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts.

 

Laat je kunststof muurbekleding buiten plaatsen door een expert!

Kunststof muurbekleding plaatsen, vergt veel kennis en expertise. Om het risico op een foute plaatsing te vermijden, schakel je dus een professional in. Dan betaal je uiteraard arbeidskosten, maar voor een eerlijke prijs kan je dan offertes vergelijken. Op die manier kan je alle kostenposten naast elkaar leggen en maak je altijd een weloverwogen keuze.

Wil jij graag je kunststof muurbekleding buiten laten plaatsen door echte vakmensen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen via onze offerteservice. Start hier je aanvraag!

 


4. Steenstrips muurbekleding buiten

muurbekleding buiten steenstrips

Steenstrips kunnen je gevel een totaal nieuwe look geven. Het is snel te plaatsen en ideaal in combinatie met isolatie. Bovendien is er erg veel mogelijk. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen, de opties en de prijs van steenstrips muurbekleding.

 

Voor- en nadelen

 • Snelle plaatsing: steenstrips zijn gemakkelijk te hanteren en op maat te zagen. Daardoor kunnen de gevelwerken snel worden uitgevoerd en blijft de impact van de werken minimaal.
 • Authentiek: steenstrips zijn vaak verzaagde bakstenen. Daardoor blijft het authentieke karakter behouden en krijg je door het optisch effect het idee van een echte bakstenen muur.
 • Mogelijkheden: steenstrips zijn te verkrijgen in allerlei texturen en vormen. Meestal zijn ze gemaakt van baksteen, maar ook beton, natuursteen, gips, … behoren tot de mogelijkheden.
 • Combinatie met isolatie: steenstrips kan je rechtstreeks op een gevel aanbrengen, maar je kan ze ook plaatsen op isolatiepanelen. Daardoor verbeter je je wooncomfort, maar ook de uitstraling van je huis.

 

 • Relatief duur: je gevel bekleden met steenstrips is duurder dan alternatieven als crepi of spuitkurk. Bovendien betaal je gemiddeld ook meer arbeidskosten omdat de plaatsing langer duurt.

 

Soorten

 • Minerale steenstrips: binnen deze categorie vallen baksteen- en kunststeenstrips. Baksteenstrips zijn gesneden van bakstenen, terwijl kunststeenstrips uit een mengsel van cement, mortel, korrels en verschillende pigment- en grondstoffen bestaan. Daarnaast zijn ze goedkoper dan baksteenstrips.
 • Natuursteenstrips: dit zijn dunne plakken natuursteen van grondstoffen zoals graniet, leisteen en zandsteen. Meestal plaats je deze strips eerst op een paneel dat je daarna aan de muur bevestigt. Soms hebben deze steenstrips geen voegen, wat voor een hoogteverschil tussen de stenen zorgt.
 • Keramische steenstrips: deze soort lijkt op keramische wandtegels. Ze zijn voorzien van een laag glazuur en je hebt vele ontwerpmogelijkheden. Bovendien zijn ze licht in gewicht, makkelijk te plaatsen en onderhoudsvriendelijk.

 

Prijs

De kostprijs van steenstrips ligt gemiddeld hoger dan die van andere soorten muurbekleding. Het prijskaartje hangt af van het type steenstrips, maar ook of je deze gevelbekleding combineert met isolatie. Je vindt hieronder een aantal richtprijzen:

Soort steenstripsGemiddelde prijs (excl. btw en plaatsing)
Steenstrips zonder isolatie€ 150 à 200 per m²
Steenstrips met isolatie€ 200 à 250 per m²

LET OP: bovenstaande prijzen kunnen variëren. Als je op zoek bent naar een specifiek prijsvoorstel voor steenstrips muurbekleding buiten, kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vakmensen bij jou in de buurt via onze offerteservice.

 

Laat je steenstrips muurbekleding buiten plaatsen door vakmensen!

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je er eventueel voor kiezen om zelf steenstrips te plaatsen. Als je zeker wil zijn van een optimale uitvoering, schakel je echter een expert in. Voor de beste garantie op een correcte prijs, vraag je verschillende offertes aan. Zo kan je alle kosten vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

Op zoek naar vakmensen om je steenstrips muurbekleding buiten te plaatsen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van professionals in je buurt. Start hier je aanvraag!

 


5. Spuitkurk muurbekleding buiten

muurbekleding buiten spuitkurk

Voor het bekleden van een gevel is spuitkurk een mooie toepassing. Het kan zich namelijk aan allerlei materialen als baksteen, hout of metaal vasthechten. Hieronder krijg je meer informatie over de voor- en nadelen, de prijzen en mogelijkheden van spuitkurk.

 

Voor- en nadelen

 • Waterdicht: kurk is van nature waterafstotend. Daarom zal je gevel dus ook geen water opnemen. Daarnaast is kurk dampopen en zal het daardoor allerlei vochtproblemen voorkomen.
 • Elastisch: kurk is een materiaal dat mee kan bewegen met de ondergrond. Door kurk te gebruiken, minimaliseer je dus het risico op scheuren bij de plaatsing.
 • Esthetisch: spuitkurk is een esthetisch materiaal vanwege de vele decoratieve mogelijkheden. Je kan kiezen tussen vele kleuren en korrelgroottes.
 • Hoge thermische isolatiewaarde: spuitkurk heeft een isolerende werking. Al is het geen volwaardige vervanger voor gevelisolatie, heeft het materiaal toch een degelijke geluids- en thermische isolatie.

 

 • Plaatsing: de gevel moet schoon zijn en mag geen scheuren vertonen als je de spuitkurk goed wilt aanbrengen. In sommige gevallen zal je eerst reinigings- en herstellingswerken moeten laten uitvoeren.

 

Soorten

 • Fijne korrels: spuitkurk met fijne korrels zie je vaak binnen in huizen omdat het voor een strakkere afwerking kan zorgen. Ben je op zoek naar een buitenmuurbekleding? Dan voorzie je je gevel met spuitkurk van fijne korrels van een moderne look.
 • Grove korrels: spuitkurk met grove korrels zie je meestal bij buitengevelrenovaties. Dit type spuitkurk komt goed tot z’n recht bij landelijke huizen.

 

Prijs

De prijs van gespoten kurk ligt gemiddeld tussen 60 à 80 euro per m². Hoeveel spuitkurk voor jouw muurbekleding precies kost, hangt af van een aantal factoren. Denk maar aan de totale oppervlakte van de gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken, het aantal lagen dat is aangebracht, …

LET OP: dit is slechts een richtprijs voor spuitkurk. Wil je graag specifieke prijsvoorstellen voor muurbekleding buiten in spuitkurk? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij 2 à 3 professionals via onze offerteservice.

 

Laat je spuitkurk muurbekleding buiten plaatsen door een professional!

Spuitkurk laat je idealiter aanbrengen door een expert met voldoende expertise en ervaring. Het zelf plaatsen, brengt namelijk een aantal risico’s met zich mee. Om zeker te zijn dat je vakmensen inschakelt voor een correcte prijs, vraag je een aantal offertes aan. Daarna kan je alle kostenposten naast elkaar leggen en een geïnformeerde keuze maken.

Zoek je naar een professional voor jouw spuitkurk muurbekleding buiten? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van vakmensen in je buurt! Start je aanvraag.