Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Gevel bepleistering: 4 mogelijke pleisters op een rijtje!

Zoek je naar een decoratieve en beschermende gevelbekleding die tegelijkertijd ook goedkoop is? Dan kan je niet om een gevel bepleistering heen. Je kan kiezen uit verschillende typen pleisters om je buitenmuren te renoveren. Crepi komt het meeste voor, maar ook spuitkurk, cement en kalei zijn mogelijke opties. In dit artikel gaan we dieper in op deze 4 soorten gevelpleisters!

Ga snel naar:
OPTIE 1: gevel bepleistering met crepi
OPTIE 2: gevel bepleistering met spuitkurk
OPTIE 3: gevel bepleistering met cement
OPTIE 4: gevel bepleistering met kalei
CONCLUSIE: hoe gevel bepleisteren?

 

Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

 

Wanneer kiezen voor een gevel bepleistering?

Gevelpleisters zijn erg duurzaam, dampopen en waterafstotend en ook goedkoper dan andere materialen als hout of steenstrips. Bovendien zijn zulke pleisters ook beschikbaar in verschillende kleuren, structuren, … Je gevel bepleisteren is vooral een goed idee in de volgende situaties:

 • Je gevel is beschadigd, vertoont vochtproblemen, …: je gevel krijgt het door de weersinvloeden flink te verduren. Kampen je buitenmuren met afbrokkelend voegwerk, losse stukken crepi, scheurtjes en barsten, …? En met de nodige vochtproblemen als gevolg? Dan is een gevelrenovatie met een bepleistering een uitstekende keuze.
 • Je gevel is niet meer mooi egaal: in de loop der jaren kunnen je buitenmuren oneffenheden vertonen. Wil je die structuur van je gevel graag wegwerken en weer een perfect egaal oppervlak creëren? Dan zijn crepi of cement daar erg geschikt voor.
 • Je wil een nieuwe uitstraling voor je gevel: een gevelrenovatie is meer dan alleen je buitenmuren herstellen. Je zorgt zo ook voor een volledig nieuwe uitstraling van je huis. Bovendien kies je met de juiste tint, structuur, … helemaal zelf die nieuwe look.
 • Je wil je gevel langs buiten isoleren: een renovatie  van je gevel is ook het perfecte moment om je buitenmuren te isoleren. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je beschermt je woning én je verlaagt je energiekosten. Vooral siliconen crepi is een ideale afwerkingslaag voor buitengevelisolatie.

Op zoek naar een vakspecialist voor jouw gevelbepleistering? Vraag dan eerst advies en prijzen op maat aan bij meerdere gevelwerkers in je buurt. Zo kan je offertes vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Start hier je aanvraag!

 

OPTIE 1: gevel bepleistering met crepi

gevel bepleistering crepi

Crepi kennen we ook als een sierpleister. Dit pleistermateriaal is het populairste voor gevelrenovaties  en dat is zeker niet zonder reden. Met een crepi op maat kan je snel, eenvoudig en goedkoop je gevel in een nieuw, duurzaam kleedje steken. Afhankelijk van je situatie kan je kiezen uit deze 2 soorten crepi:

 • Minerale crepi: deze natuurlijke sierpleister bestaat uit cement, kalk, zand en kleurpigmenten. Een gevelwerker brengt dit type crepi aan in 1 dikke laag van 12 à 15 mm. Daardoor is minerale crepi vooral ideaal om oneffenheden, scheurtjes, … weg te werken op je oude buitenmuren.
 • Siliconen crepi: deze soort crepi bevat ook kalk, maar dan aangevuld met kunsthars en andere toeslag- en kleurstoffen. Dankzij die hars is siliconen crepi elastischer dan minerale crepi, waardoor de kans op scheurtjes dus kleiner is. Kunsthars crepi is ook dunner en daarom ideaal als afwerking voor gevelisolatie.

 

Voor- en nadelen crepi

 

 • Ideaal in combinatie met buitengevelisolatie
 • Gevel mag oneffenheden bevatten
 • Moderne en strakke uitstraling van je huis
 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

 

 • Kans op scheurtjes (eerder bij minerale crepi)
 • Minder onderhoudsvriendelijk

 

Gemiddelde prijs crepi

De kostprijs van crepi hangt vooral af van de totale oppervlakte van je gevel, de gekozen uitvoering, de moeilijkheidsgraad van de klus, … Ook je keuze om al dan niet crepi te combineren met isolatie bepaalt uiteraard de uiteindelijke kosten:

 • Crepi zonder gevelisolatie: 60 à 85 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Crepi met gevelisolatie: 100 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

BELANGRIJK:  dit zijn natuurlijk alleen richtprijzen. Wil je graag de totaalprijzen van meerdere gevelwerkers vergelijken? Vraag dan zeker meerdere voorstellen aan via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: gevel bepleistering met spuitkurk

gevel bepleistering spuitkurk

Spuitkurk bestaat uit gespoten kurkkorrels, vermengd met acrylhars, plantaardige oliën en pigmenten. Een vakspecialist spuit dit mengsel rechtstreeks op je buitenmuren met een dikte van zo’n 3 à 4 mm. Zo is je gevel weer optimaal beschermd tegen wisselende weersinvloeden en blijft de achterliggende structuur van je gevel ook goed zichtbaar.

 

Voor- en nadelen spuitkurk

 

 • Erg snel aan te brengen op je gevel
 • Onderhoudsvriendelijk materiaal
 • Kleine kans op scheuren en barsten
 • Ecologische renovatiemethode

 

 • Combinatie met gevelisolatie is niet mogelijk
 • Gevel mag geen oneffenheden bevatten

 

Gemiddelde prijs spuitkurk

Door de snelle plaatsing van spuitkurk bespaar je flink op de arbeidskosten. Daardoor is deze gevel bepleistering een relatief budgetvriendelijke renovatiemethode. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 60 à 80 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Een prijsvoorstel voor jouw gevelproject? Via onze offerteservice kan je meerdere prijsoffertes aanvragen bij vakspecialisten in je buurt. Kom nu in contact met meerdere gespecialiseerde gevelwerkers!

 


OPTIE 3: gevel bepleistering met cement

gevel bepleistering cement

In plaats van crepi kan je ook een cementlaag laten aanbrengen op je oude buitenmuren. Ook hier kan je kiezen tussen verschillende kleuren, structuren en diktes:

 • Dun laagje cementpleister: wil je de achterliggende structuur van je gevel zichtbaar houden? Dan brengt een expert maar een dun laagje cementpleister aan. Zo werk je eenvoudig kleurverschillen en oneffenheden weg, maar zonder de uitstraling van je oude gevel te verliezen.
 • Dikke laag cementpleister: wil je je buitenmuren volledig egaal en strak maken? Dan kies je voor een dikkere laag cementpleister. Op die manier creëer je een volledig nieuwe look. De kostprijs ligt dan wel iets hoger vanwege de extra hoeveelheid cementpleister.

 

Voor- en nadelen cementpleister

 

 • Goedkopere techniek dan crepi of spuitkurk
 • Sterk en slijtvast
 • Mogelijk met een dikke of een dunne laag

 

 • Traditionele cementering is niet dampopen
 • Geen goede afwerking voor gevelisolatie

 

Gemiddelde prijs cementpleister

De kosten voor het cementeren van je gevel variëren op basis van de dikte en de samenstelling van de cementpleister, de oppervlakte en de staat van je gevel, … Gemiddeld mag je uitgaan van 30 à 40 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Prijzen op maat aanvragen? Neem dan contact op met meerdere gevelwerkers in je buurt. Zo kan je niet alleen hun totaalprijzen vergelijken, maar ook hun aanbod aan cementpleisters, hun uitvoertermijnen, … Vraag nu vrijblijvend je offertes aan via onze offerteservice.

 


OPTIE 4: gevel bepleistering met kalei

gevel bepleistering kalei

Kaleien is een traditionele techniek om buitenmuren af te werken. Vroeger brachten landbouwers vaak meerdere lagen kalkverf aan op de gevel van hun huis.  Tegenwoordig kunnen gevelwerkers al met 1 pleisterlaag dat typische kalei-effect creëren door hedendaagse producten aan de kalk toe te voegen. Daardoor is zo’n kalkpleister niet langer alleen wit, maar zijn er nog meerdere tinten mogelijk.

 

Voor- en nadelen kaleien

 

 • Esthetische afwerking met zachte uitstraling
 • Verschillende effecten mogelijk
 • Gevelstructuur blijft behouden
 • Muren blijven ademen

 

 • Niet te combineren met gevelisolatie
 • Geen strakke uitstraling

 

Gemiddelde prijs kaleien

Kaleien is 1 van de meest budgetvriendelijke technieken om je buitenmuren te bepleisteren. De gemiddelde prijs ligt tussen 25 à 40 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De kosten zullen vooral variëren door de samenstelling van de kalkpleister en de uiteindelijke afwerking.

LET OP: de prijzen voor het kaleien van je gevel kunnen ook verschillen van gevelwerker tot gevelwerker. Daarom is het sterk aangeraden om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: hoe laat ik mijn gevel bepleisteren?

Kortom, wil je je buitenmuren bepleisteren? Dan kan je kiezen uit meerdere materialen en technieken. Maar wat is de meest geschikte gevel bepleistering voor jouw project? Je uiteindelijke keuze zal vooral afhangen van de volgende factoren:

 • Staat van je buitenmuren: vertonen je muren grote oneffenheden, scheuren, barsten, …? Kies dan voor een crepi of een dikkere cementering. Is je gevel echter relatief vlak? Dan is spuitkurk een betere optie.
 • Wel of geen gevelisolatie: wil je je buitengevel ook isoleren tijdens je project? Dan kom je onvermijdelijk bij een siliconen crepi als afwerkingslaag uit. Wil je enkel een nieuwe afwerking aanbrengen zonder isolatie? Dan is elk pleistermateriaal geschikt voor je project.
 • Budget: ook je budget speelt mogelijk een rol bij je keuze voor een bepaald pleistermateriaal. De goedkoopste opties zijn een cementering of een kalkpleister. Voor een siliconen crepi of spuitkurk moet je iets dieper in de geldbuidel tasten.
 • Persoonlijke smaak: veel hangt ook af van de uitstraling die je voor ogen hebt. Hou je van die karakteristieke, landelijke uitstraling van kalei-verf? Of heb je het graag zo strak en modern mogelijk? Vergelijk daarom zeker alle mogelijke uitvoeringen van de verschillende pleistermaterialen.

BELANGRIJK: een keuze voor een gevel bepleistering maak je niet zomaar. Neem je tijd om meerdere materialen en hun kenmerken, uitvoeringen, prijzen, … te vergelijken. Dat is de beste garantie op een doordachte keuze. Je kan gratis meerdere voorstellen aanvragen via onze offerteservice!