Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Garagedeur vervangen door kozijn

Heb je een oude garage die je niet echt meer gebruikt? Is je garagedeur hoognodig aan vervanging toe? Of wil je je garage gewoon een andere invulling geven? Dan kan je je garagedeur vervangen door een kozijn. Er zijn tal van mogelijkheden om je garagedeur op die manier nieuw leven in te blazen. Wij vertellen je er graag meer over en gaan ook dieper in op de prijs en enkele aandachtspunten bij deze renovatie.

Ga snel naar:
Mogelijkheden voor mijn nieuw kozijn
Hoe garagedeur vervangen door raam?
Garagedeur vervangen door raam of deur: prijs
Aandachtspunten bij vervangen garagedeur
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer je garagedeur vervangen door een kozijn?

Er kunnen tal van redenen zijn waarom het een goed idee is om jouw garagedeur te vervangen door een kozijn met ramen of deuren. We zetten er enkele op een rij:

 • Esthetische upgrade van je woning: het kan dat je huidige garagedeur al vrij oud is, wat een invloed heeft op de uitstraling van je woning. Of misschien past een groot raam in plaats van je garagedeur gewoon beter bij de stijl van je woning. Door je garagedeur te vervangen door een kozijn zorg je sowieso voor een esthetische meerwaarde.
 • Extra leefruimte creëren: ook binnen kan je met deze renovatie heel wat extra leefruimte creëren. Heb je bv. een garagedeur die je amper gebruikt? Dan kan je zo’n ruimte perfect nieuw leven inblazen door er een extra hobbykamer van te maken, de keuken uit te breiden, …
 • Isolatiewaarde van je woning verbeteren: wanneer je garagedeur verouderd is, kan dit zorgen voor koudebruggen en tocht in je woning. Je kan daarom kiezen voor een beter isolerende garagedeur, maar je kan ook gaan voor kozijnen met optimaal isolerend hoogrendementsglas.
 • Volledige buitenschrijnwerk vervangen: misschien is ook de rest van je buitenschrijnwerk aan vervanging toe? Als dat het geval is, kan je ook overwegen om meteen al je buitenschrijnwerk te laten aanpakken. Die keuze kan ook de isolatie van je woning sterk verbeteren.

TIP: vertrouw op een vakman voor de vervanging van je garagedeur. Deze kijkt met jou naar de mogelijkheden voor je nieuwe ramen of deuren. Bovendien zijn er ook erkende bedrijven die je volledige buitenschrijnwerk kunnen vervangen. Vind de geschikte vakman voor jouw klus.

garagedeur vervangen door kozijn

 

Welke mogelijkheden heb ik voor mijn nieuwe kozijn?

Er is een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden om je nieuwe deur- of raamkozijn helemaal naar jouw smaak en stijl vorm te geven:

 

1. Wil ik een deur, ramen of beiden?

Als eerste denk je best even na of je je garagedeur nu wil vervangen door raamkozijnen, deurkozijnen of beiden. Dat hangt natuurlijk af van wat je reden is om je garagedeur te vervangen en wat je met de ruimte wil gaan doen. Heb je een extra doorgang nodig om bv. materiaal of meubelen te verslepen? Zorg dan voor 1 of meerdere deuren. Wil je er enkel een nieuwe bureaukamer bouwen en heb je geen extra doorgang nodig? Dan kan je kiezen voor vaste ramen.

 

2. Welke soort deur- of raamkozijnen wil ik plaatsen?

Ook hierbij maak je je keuze op basis van wat je met je ruimte van plan bent. Wil je de ruimte volledig kunnen openen en aan je terras verbinden om veel plaats te creëren? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een grote schuifpui. Verder kan je ook nog kiezen voor vaste raamkozijnen, draai(kiep)ramen, openslaande deuren, …

 

3. Uit welk materiaal moet mijn kozijn gemaakt zijn?

 • Hout: dit materiaal is makkelijk bij te werken of te repareren. Daarnaast ziet hout er ook erg charmant en gezellig uit.
 • Kunststof: kozijnen uit kunststof zijn onderhoudsvrij, vochtwerend, recycleerbaar en ze hebben een langere levensduur dan hout.
 • Aluminium: dit materiaal heeft dan weer het voordeel dat het zeer sterk en stabiel is. Doordat aluminium kozijnen geen vocht opnemen en goed bestand zijn tegen vuil, hebben ze ook een lange levensduur.
 • Staal: stalen kozijnen zijn erg sterk en daardoor goed bestand tegen inbraken. Bovendien geven ze je woning een unieke uitstraling.

 

4. Hoe wil ik glas verwerken in mijn deur- of raamkozijnen?

Tot slot kan ook beglazing voor een volledig andere look zorgen. Er zijn verschillende soorten beglazing waar je uit kan kiezen voor je kozijnen. Ook voor de afwerking heb je een brede waaier aan mogelijkheden: mat, gehard of gekleurd glas, gezandstraald glas, glas-in-lood, zonwerend of veiligheidsglas, … Laat je een deur installeren? Dan kan je ook daar glas in verwerken met zijlicht of bovenlicht.

 

Garagedeur vervangen door kozijn: werkwijze

garagedeur vervangen werkwijze

Om deze klus uit te voeren, kan je het best vertrouwen op een vakman. Hij zal enkele stappen doorlopen met jou om je garagedeur te vervangen naar jouw wensen.

 

 1. Bespreking project

  Een eerste belangrijke stap is de bespreking van het project. De vakman zal eerst en vooral een kijkje nemen naar je huidige garagedeur en woning. Om te kijken wat mogelijk is in jouw woning, meet hij alles ook precies op. Nadien bespreekt hij met jou alle mogelijkheden en stemt hij die af met jouw wensen.

 2. Garagedeur verwijderen

  Om een nieuw kozijn te kunnen plaatsen, moet eerst je oude garagedeur weg. Vertrouw je op een specialist? Dan ben je zeker dat de deur op de juiste manier verwijderd wordt en dat alles meteen in orde is om de nieuwe ramen of deuren te plaatsen. Een professionele plaatser kan je oude garagedeur ook meteen meenemen.

 3. Kozijn of schuifpui plaatsen

  Nu is alles klaar om aan de plaatsing van de nieuwe kozijnen te beginnen. Hoe de vakman hierbij te werk gaat, hangt af van welk type kozijn je beslist hebt om te laten plaatsen. Naargelang die keuze zal de plaatsing misschien ook iets langer duren of iets complexer zijn, wat kan leiden tot een hogere prijs. Kies je bijvoorbeeld voor een schuifpui, dan zijn er ook rails nodig.

 4. Ingebruikname ruimte

  Het werk van de plaatser zit er hier meestal op. Je oude garagedeur is verwijderd en vervangen door een nieuw kozijn. Nu kan jij kiezen hoe je de ruimte verder inkleedt. Je kan de extra plaats gebruiken voor een uitbreiding van de keuken, een extra woonkamer, een logeerkamer, een hobbykamer, een opslagplek, …

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een professionele plaatser bezorgt je meer informatie en geeft je advies op maat. Hij bekijkt wat er kan, rekening houdend met de stijl van je woning, de locatie, je budget, … Vergelijk verschillende voorstellen en prijzen van specialisten via onze offerteservice.

 

Garagedeur vervangen door kozijn: prijs

Je garagedeur vervangen door een kozijn kan op veel manieren en er is een enorme variëteit aan mogelijkheden om je ramen en deuren in te kleden. Daarom is het ook moeilijk om op dit renovatieproject een prijs te plakken. Hieronder geven we je wel een idee van wat de verschillende types ramen en materialen je kunnen kosten:

 

Prijzen per type materiaal

Materiaal kozijnGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Hout€ 550 - 900
Kunststof€ 350 - 800
Aluminium€ 600 - 1.200
Staal€ 450 - 1.000

Prijzen per type kozijn

Type kozijnGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Schuifpui€ 630 - 1.900
Vast kozijn€ 200 - 800
Draai-kiepkozijn€ 200 - 650
Openslaande deuren € 1.800 - 4.700
Harmonicadeuren€ 3.000 - 4.000

Benieuwd naar een exacte prijs? Die hangt natuurlijk af van heel wat factoren. Via het offerteformulier kan je in contact komen met meerdere erkende plaatsers. Zo kan je gemakkelijk de verschillende prijsvoorstellen vergelijken. Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

Aandachtspunten bij vervangen garagedeur

Om zeker te zijn dat je renovatie helemaal verloopt zoals je wil en om latere extra kosten te vermijden, zijn er een paar dingen waar je best al op voorhand rekening mee houdt.

 

Isolatie

Essentieel om op voorhand te bepalen is het belang van isolatie in je garage. Ga je de ruimte bv. gebruiken als extra woonkamer of logeerkamer? Dan is een goede isolatie belangrijk. Gebruik je de ruimte enkel als extra opslagplek? Dan nog is dit misschien de ideale gelegenheid om de algemene isolatiewaarde van je woning te verbeteren via je nieuwe ramen en deuren.

 

Vergunning

In sommige gevallen heb je om je garagedeur te vervangen door een kozijn een vergunning nodig voor het ruimtelijke deel (niet voor het technische deel). Informeer op voorhand zeker of dat voor jou het geval is.

 • Met vergunning: om je garagedeur te vervangen door een kozijn heb je meestal een vergunning nodig als je deur zich bevindt in een gevel die naar openbaar gebied gericht is. Hierbij ga je uit van de regels van het geldende Omgevingsplan.
 • Zonder vergunning: als de te renoveren garagedeur zich daarentegen bevindt in een gevel die niet naar openbaar gebied gericht is, heb je geen vergunning nodig.

 

Moet ik een vergunning aanvragen?

Ga op voorhand zeker na of je voor je renovatie een vergunning nodig hebt. Dit kan sinds de ingang van de Omgevingswet via het online Omgevingsloket. Uiteraard kan je dit ook navragen bij een specialist. Deze bekijkt je situatie, geeft je advies op maat en helpt je bij de aanvraag. Kom in contact met meerdere plaatsers en vergelijk prijzen via onze offerteservice.