Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Renoveeruwwoning.nl Onafhankelijke informatiebron over verbouwen en renoveren.
Vergelijk meer dan 1350+ renovatie-experten online!
header image
Renoveeruwwoning.nl

Dakraam vervangen

Een dakraam zorgt voor natuurlijke lichtinval en extra ventilatie in huis. Na verloop van tijd zijn dit soort vensters wel echt aan vervanging toe. Wanneer moet je een dakraam vervangen? Hoe doe je dat? En wat is het prijskaartje? Ontdek hier het antwoord op deze vragen!

Ga snel naar:
Opties dakraam vervangen
Dakraam vervangen: kosten
Hoe dakraam vervangen?
Belangrijke aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Wanneer moet ik mijn dakraam vervangen?

Je dakraam vervangen levert heel wat voordelen op. De nieuwste dakramen hebben een verbeterde isolatiewaarde en leveren meer daglicht op. Meestal schommelt de levensduur van dit soort vensters tussen 20 à 30 jaar. De volgende alarmsignalen geven aan dat je dakraam aan vervanging toe is:

 • waterlekkage of andere waterschade
 • isolatieproblemen
 • scheuren en verkleuringen in de ruit

Is jouw dakraam aan vervanging toe? Dan kan je altijd advies vragen aan onze ervaren professionals. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met vaklui in jouw buurt!

dakraam vervangen

 

Opties dakraam vervangen

Als je jouw velux of dakraam wilt vervangen, dan heb je verschillende opties. Er zijn mogelijkheden voor elke gewenste stijl. Wil je een dakraam dat helemaal in jouw woning past? Dan vind je hieronder de belangrijkste factoren:

 

1. Type dakraam

Het type dakraam bepaalt op welke manier je het venster kan openen. Meestal kan je kiezen voor een tuimelvenster, een uitzettuimelvenster of een vast dakraam. Elk type kent z’n unieke voordelen en toepassingen. Wat uitleg:

 • Tuimelvenster: een tuimelvenster is de populairste keuze onder de dakramen. Je kan ze eenvoudig verticaal en horizontaal tuimelen, waardoor je volledige controle hebt. Bovendien kan je met een tuimelvenster ook perfect de luchtstroom bepalen.
 • Uitzettuimelvenster: een uitzettuimelvenster is specifiek ontworpen voor maximale ventilatie. Zo’n dakraam is daarom ideaal voor badkamers, zolders en keukens. In tegenstelling tot een tuimelvenster kan je een uitzettuimelvenster alleen naar buiten openen.
 • Vast dakraam: vaste dakramen kan je niet openen en zijn daarom geschikt voor ruimtes waar je geen extra behoefte hebt aan ventilatie. Omdat het raam geen bewegende delen heeft, is het vrijwel onderhoudsvrij. Je hoeft je geen zorgen te maken over scharnieren of andere onderdelen die snel verslijten.

 

2. Materiaal dakraam

Het materiaal van een dakraam bepaalt voor het grootste deel de uitstraling en stijl van het kozijn. Toch zijn er ook belangrijke verschillen op gebied van onderhoud en duurzaamheid. Hieronder sommen we de meest voorkomende materialen voor dakramen op:

 • Hout: houten dakramen stralen warmte en charme uit. Daarnaast is hout een duurzaam en isolerend materiaal. Daartegenover staat wel dat het relatief veel onderhoud vergt en het wat duurder is.
 • Kunststof: in tegenstelling tot hout is kunststof meestal een betaalbaar en onderhoudsarm materiaal. Hoewel de traditionele, warme uitstraling van hout moeilijk is na te doen, zijn kunststof dakramen te verkrijgen in nagenoeg alle stijlen en kleuren.
 • Aluminium: aluminium dakramen staan erom bekend dat ze erg duurzaam, onderhoudsarm en stevig zijn. Bovendien hebben aluminium profielen een moderne en tijdloze uitstraling. Hou echter wel rekening met een hoger prijskaartje.

 

3. Glas dakraam

Bij het vervangen van het glas van je velux of dakraam hou je idealiter rekening met de isolatiewaarde. Meestal is HR++-beglazing de standaard optie, maar je kan ook kiezen voor optimale thermische isolatie met driedubbele beglazing. Bovendien zijn er veel extra’s om uit te kiezen als regencontactgeluidreductie, gehard glas, uv-bestendig glas, … Hoe maak je de juiste keuze? Dat hangt af van jouw wensen.

 

4. Zonnewering dakraam

Als je je dakramen wil vervangen, is het ook slim om zonnewering te overwegen. Op die manier kan je de lichtinval en privacy in je woning controleren. Rolgordijnen zijn een vaak voorkomend type zonnewering. De eenvoudige bediening en talloze uitvoeringsmogelijkheden zijn slechts enkele van de vele voordelen. Daarnaast zijn ook jaloezieën een populaire optie vanwege de onderhoudsvriendelijkheid.

 

Welk dakraam kies ik?

Welke keuzes je maakt, hangt altijd af van jouw persoonlijke voorkeur en wensen. Waarom vervang jij je dakraam? Wil je gewoon iets nieuws? Welke isolatiewaarde wil je? Heb je daarnaast ook behoefte aan bepaalde extra’s op gebied van glas?

Wil je graag advies van een dakraam vervangservice? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met vakmensen in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Dakraam vervangen: kosten

Wat is de prijs om je dakraam te vervangen? Dat hangt uiteraard af van de installateur. Daarnaast spelen verschillende factoren zoals het materiaal en de afmetingen van je dakraam een belangrijke rol. Hieronder vind je meerdere richtprijzen:

MateriaalGemiddelde prijs dakraam (excl. btw & incl. plaatsing)
Kunststof dakraam€ 850 à 1.650
Houten dakraam€ 850 à 1.950
Aluminium dakraam€ 1.000 à 2.100

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een concreet beeld van wat een dakraam vervangen in jouw geval kost? Kom dan vrijblijvend in contact met lokale gespecialiseerde vakmensen!

 

dakraam vervangen specialist

 

Hoe dakraam vervangen?

Het vervangen van een dakraam kan uitdagend zijn. Met het juiste stappenplan en de nodige kennis kan je het werk als doe-het-zelver tot een goed einde brengen. Toch is het in de meeste gevallen beter om een specialist in te schakelen. Hieronder lees je hoe een ervaren vakspecialist te werk gaat:

 

 1. Oude dakraam verwijderen

  Om een nieuw dakraam te plaatsen, moet de expert uiteraard eerst het oude exemplaar verwijderen. Dat doet die door eventuele zonnewering te demonteren en het oude dakraam los te maken. In sommige gevallen verwijdert die ook een stukje dakbedekking rondom het oude dakraam.

 2. Plaatsing voorbereiden

  Heeft het nieuwe dakraam dezelfde afmetingen als het oude? Dan vergt de plaatsing niet veel voorbereiding. Als je nieuw dakvenster groter is, meet de specialist nauwkeurig de opening op en past die het aan waar nodig.

 3. Nieuw dakraam plaatsen

  Vervolgens gaat de expert over tot de plaatsing van het nieuwe dakraam. De eerste stap daarbij is de kozijnen monteren en die helemaal waterdicht maken. Daarna plaatst de specialist de dakbedekking terug die hij voor de plaatsing van het dakraam moest verwijderen.

 4. Dakraam afwerken

  Gaat het dakraam open en dicht zoals het hoort? Dan volgt de afwerking. De expert zorgt ervoor dat het dakraam goed afgedicht en geïsoleerd is. Vervolgens brengt die de gewenste zonnewering aan en voert die nog een laatste check uit van de volledige constructie.

Op zoek naar een specialist om je dakraam te vervangen? Je komt vrijblijvend met experts in contact via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je graag je dakraam of velux vervangen? Ga dan niet zomaar aan de slag. Heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig? Welk merk kies je? Hoe zit het met isolatie en ventilatie? Hieronder sommen we een paar factoren op die je in het achterhoofd moet houden:

 

 • Vergunning: laat je je oude dakraam vervangen door een nieuw met dezelfde afmetingen? Dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Gaat het echter om andere afmetingen? Dan is er mogelijk een meldingsplicht. Vraag dus zeker bij je specialist of het lokale bestuur naar de regels.
 • Merk: er zijn heel wat merken op de markt die dakramen produceren. Het meest bekende merk is ongetwijfeld VELUX. Daarnaast doen merken als Fakro, Skylux of Roto bij velen ook een belletje rinkelen. Houd bij het kiezen van een merk niet alleen rekening met de geleverde kwaliteit, maar ook met de service die ze bieden na verkoop.
 • Isolatie: je wil absoluut niet dat energie verloren gaat door je dakraam. Daarom zijn moderne dakvensters standaard voorzien van hoogrendementsglas. Laat je je dakraam nu vervangen? Dan is driedubbel glas (HR+++) zeker de beste keuze. Op die manier profiteer  je van een optimale isolatiewaarde.
 • Ventilatie: ventilatie is van essentieel belang bij een dakraam. Op die manier vindt de vochtige en vervuilde lucht altijd een weg naar buiten. De nieuwste modellen hebben meestal een zelfregulerend ventilatiesysteem. Dat regelt de hoeveelheid schone lucht die naar binnen komt.
 • Zelf plaatsen: met de nodige kennis en ervaring kan je zelf een dakvenster vervangen. Om zeker te zijn van een snelle en correcte installatie is het echter aangeraden om je dakraam te laten plaatsen door een professional. Op die manier ben je zeker van een goede service na plaatsing.

 

TIP: laat ook je andere ramen inspecteren!

Zijn je andere ramen ook verouderd? Of ben je gewoon uitgekeken op je vensters? Dan is het een goed idee om je dakvenster en andere ramen tegelijkertijd te laten vervangen. Zulke werken combineren komt goedkoper uit dan ze apart te laten uitvoeren. Om zeker te zijn, kan je altijd advies vragen aan een expert.

Wil je graag je ramen en dakraam laten inspecteren en vervangen? Kom vrijblijvend in contact met vakmensen in jouw buurt via onze offerteservice.